用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 12歲上中一, 學生8逹通點申請?
go

12歲上中一, 學生8逹通點申請? [複製鏈接]

王國會長

見過話攞張form 去學校蓋印, 但8逹通官網找不到相關資料, 其實學生8逹通點申請?
   2    0    0    0

引用:Quote:cheukyingmama+發表於+14-9-8+16:53+

原帖由 瑩瑩老豆 於 14-09-08 發表
八達通咭號張張唔同, 如已登記左一張做點名. 日后要轉另一張當然要通知學校, 唔想就要分開一張點名用, 一張 ...
明白。Thx

醒目開學勳章

回覆:12歲上中一, 學生8逹通點申請

要upload張相,請問是否要學生相格式?

王國會長

cheukyingmama 發表於 14-9-8 16:53
學生八達通申請中,今日亦買了張臨時八達通。但開學時已登記了一張八達通作點名同交費之用。請問是否取了學 ...
八達通咭號張張唔同, 如已登記左一張做點名. 日后要轉另一張當然要通知學校, 唔想就要分開一張點名用, 一張搭車用了.

回覆:12歲上中一, 學生8逹通點申請

學生八達通申請中,今日亦買了張臨時八達通。但開學時已登記了一張八達通作點名同交費之用。請問是否取了學生八達通咭後要再通知學校呢?而現在通渡期係咪要帶住學校已登记嗰張返學點名,同時又要帶臨時去坐車呢?好亂呀

王國會長

sum-yan 發表於 14-8-28 17:53
我在2月時已從港鐵站客務中心拿了張學生八達通申請表,然後叫小學蓋章。  因囡兒已用個人八達通,只一個星 ...
今日上網申請左, 但要11月30日前才有得攞

引用:或者等開學後,+同學校拎表格

原帖由 TwinWong 於 14-08-30 發表
或者等開學後, 同學校拎表格
好呀!謝謝!

或者等開學後, 同學校拎表格

Biggie 發表於 14-8-30 00:54
請問車船優惠點申請㗎?

http://www.sfaa.gov.hk/tc/public/index.htm#fts
上条LINK 到DOWNLOAD FORM, 跟指示填表提交

引用:我試过申請兩姊妹車船津贴,+唔成功+因為兩

原帖由 TwinWong 於 14-08-28 發表
我試过申請兩姊妹車船津贴, 唔成功
因為兩公婆有工作申請唔到,
姊姊向薄扶林返學, 來回車費真係超貴  ...
請問車船優惠點申請㗎?

引用:+本帖最後由+瑩瑩老豆+於+14-8-26+21:45+編

原帖由 瑩瑩老豆 於 14-08-26 發表
我在2月時已從港鐵站客務中心拿了張學生八達通申請表,然後叫小學蓋章。  因囡兒已用個人八達通,只一個星期便回客務中心更新八達通資料,一直用優惠車資搭MTR,呢幾日SSGC迎新日都係。

CFSS & SSGC

我試过申請兩姊妹車船津贴, 唔成功
因為兩公婆有工作申請唔到,
姊姊向薄扶林返學, 來回車費真係超貴

rubycourt 發表於 14-8-27 13:34
咪係,以前我哋做學生時有張半價言正,宜家無左好耐,我個女仲要2月生日,一早已無優惠,現在有得申請學童 ...
我記得撘船都好似有.

引用:Quote:哈哈豬+發表於+14-8-26+11:31+都唔明

咪係, 以前我讀中學開學時要申請張由政府資助的巴士半價証, 今時今日個政府淨係識話收垃圾費, 老人稅:censu ...
咪係,以前我哋做學生時有張半價言正,宜家無左好耐,我個女仲要2月生日,一早已無優惠,現在有得申請學童的交通津貼,不過無我哋份,我哋出入坐巴士多,真係d交通費好貴。

我校是中學代辦, 但昨天迎新家長會仲未有收到
[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

醒目開學勳章

引用:Quote:哈哈豬+發表於+14-8-26+11:31+都唔明

咪係, 以前我讀中學開學時要申請張由政府資助的巴士半價証, 今時今日個政府淨係識話收垃圾費, 老人稅:censu ...
要去港鐵站拿的,但如果我無記錯,每年9月先會在所有票務站有得拿,其他時間好似得幾個站有得派

王國會長

哈哈豬 發表於 14-8-26 11:31
都唔明點解巴士冇優惠
咪係, 以前我讀中學開學時要申請張由政府資助的巴士半價証, 今時今日個政府淨係識話收垃圾費, 老人稅

王國會長

bestwish 發表於 14-8-26 12:54
其實唔使等學校派, 自己去港鐵申請就得。 1-8月出世果D都要自己去申請啦 !

我個女都係自己申請, 張form交 ...

去港鐵那裏申請? 網站唔見有, 我問過港鐵票務處話問學校, 今日問學校校務處又話唔清楚等開學先.

在網上只找到 2013/14 的資料: http://www.mtr.com.hk/ch/customer/tickets/student_travel_scheme.html

引用:+本帖最後由+YuYuMother+於+14-8-26+14:00+

KT0603 發表於 14-8-26 13:37
因為6月尾7月,小學校務署太忙,書記不太願跟進(幫我蓋印)。我唯有等9月中學開學囉! ...

對,我女放暑假先生日,都要等開學先申請,因為要學校蓋印。

申請之後有張臨時卡就可以買學童票。

‹ 上一主題|下一主題