用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 從前我希望/要求仔女點樣,依家仔女咁樣!唉!要接受好大落 ...
樓主: 小時了了
go

從前我希望/要求仔女點樣,依家仔女咁樣!唉!要接受好大落差   [複製鏈接]

小時了了 發表於 14-8-15 09:02
無錯, 學鋼琴就係我自己個人的夢想而強加係阿囡身上.

基於自己心結, 自己無機會學亦不識彈鋼琴, 但我好喜 ...
講起學琴, 細個時的我好好彩有得學, 亦是我興趣....
到現在我女兒都有機會學, 但她熱誠不及我當年, 未肯定有或者無興趣...

所以興趣真係好睇個人....始終希望同現實係回事.

hkpapa852 發表於 14-8-15 10:48
看看這文, 作為父母的我們, 大家又做到了多少?
http://baby.mxabc.com/sidaoqi/nengli/200612/37419.shtml ...
看了, 我唔認為小孩子會關心8, 9。我自己做唔到3, 10, 老公做唔到3, 4, 10

回覆 little_yolky 的帖子

做到10,好緊要ga。

Jane1983 發表於 14-8-15 16:16
回覆 little_yolky 的帖子

做到10,好緊要ga。
我講嘢大聲啲, 阿女就話:媽咪, 你唔好鬧爸爸啦。然後, 爸爸就偷笑。

Jane1983  真乖  發表於 14-8-15 17:32

little_yolky 發表於 14-8-15 16:01
看了, 我唔認為小孩子會關心8, 9。我自己做唔到3, 10, 老公做唔到3, 4, 10
唔好以為8,9唔重要,如果父母都唔尊敬愛護親友,咁你咁叫佢地尊尊愛護親友?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:hkpapa852 的帖子

我對仔女盡量唔設期望。好彩的係我住美國,初中前讀書壓力唔大。我都好驚要同細路為讀書考試而嘈。

我對仔女盡量唔設期望。好彩的係我住美國,初中前讀書壓力唔大。我都好驚要同細路為讀書考試而嘈。

哀悼你心中理想孩子(2), 週六剛出了, 雖然不及(1)咁精彩, 也值得一看:
http://hk.apple.nextmedia.com/su ... t/20140816/18832075
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

題外話, 可能有不少人唔鍾意生果報, 但我發覺佢逢週六副刊中的親子專欄都頗有水準, 大家不妨去看看 (可以係佢個網站睇番以前的).

好似呢篇講關於"魔雪奇緣"的領會, 又有多少人可以睇完之後感受得到:
http://hk.apple.nextmedia.com/su ... t/20140517/18721335

annie40  謝謝分享好文章。  發表於 14-8-19 08:46

回覆 gpsmusic 的帖子

小朋友學樂器,你說得很對,真系要講時機。
至於筋比較緊的問題,我女都係。她學過一年芭蕾舞,嫌節奏慢,停了,跟住再學了差不多2年體操,她一字馬、大字馬都勉強做到,但拉筋仍然吾及天生筋軟的同學。有時動作難做,見她都偷懶hea做。

我地比較高和筋硬,我對女體操無期望,但我呢一、兩年,我睇到她學體操的好處,反應靈活、手眼協調好,有次旅行,她在床上亂碌,危險關頭一個後筋斗落地,好似識輕功...我覺得如果你女吾反對,筋緊更要拉鬆,長遠有利。

回覆 MariaTsui 的帖子

非常讚同你的說法。但要做到的,也不是一件易事!

yipcharie 發表於 14-8-18 10:01
回覆 MariaTsui 的帖子

非常讚同你的說法。但要做到的,也不是一件易事!

真的不易做,我都調適很久才做到,但當子女越大,又不想破壞彼此關係,想他們有自信地成長,就會做得到.

yipcharie    發表於 14-8-19 09:44

王國會長

我對囡只有基本期望:健康/活潑.
其他的都是按她興趣自行發展. 初小去外面學過鋼琴, 游水, 芭蕾舞, 中國舞, 手玲, 圍棋. 后來佢話冇興趣先后停左. 只有鋼琴學到今天(到現在升中才剛考6級). 小五就加一個畫畫, 小六竟然話參加學校的藍球班(真係估佢唔到).

引用:題外話,+可能有不少人唔鍾意生果報,+但我發

原帖由 hkpapa852 於 14-08-18 發表
題外話, 可能有不少人唔鍾意生果報, 但我發覺佢逢週六副刊中的親子專欄都頗有水準, 大家不妨去看看 (可以係 ...
好好嘅文章

回覆:從前我希望/要求仔女點樣,依家仔女咁樣!唉!要接受好大落差

想落差少嘅唯一辦法是面對現實, 不要作無謂嘅幻想。我做事決斷,眼見子女拉小提琴時協調不順,很快便停了,但仍讓他們學琴,為求開心及順便學樂理。觀察到他們不太有音樂天分,冇必要再去試不同樂器,浪費金錢和時間, 亦冇期望入樂團,自然沒失望。
幸好我一對子女均入了龍校,沒升中煩惱, 令我可隨著他們強項去計劃, 自然獲得好成績。

回覆 hkpapa852 的帖子

能夠明白這點核心天性,孩子走的路將會更廣大。凡事鼓勵和支持,不要過早為孩子定位。父母當然有期望,或偷偷的放肆幻想,在事情發展未有具體䟉型前,把這些個人的「想」當作自娛的嗜好吧,待年長日子的回憶中,自嘲一番。孩子有自己一套,說明其獨立自主性,和一定的洞察力。及時調節心態,由孩子帶路,我們在旁邊摸索審視,予以肯定,生活頭頂原來是另外一片天了。
不少父母沒諗過點點點.....今天孩子竟然能夠點點點,是「無心插柳,柳卻成蔭」了。孩子還少,說期望「落差」是太早。從前孩子多,兄弟姊妹間被視為最不聰明,不出眾的一位,往往日後是最出色最生性的孩子了。比我地估佢唔到,就是好兆頭啊。i

stepyau  agree!  發表於 14-8-29 13:35
小時了了    發表於 14-8-19 11:50

"父母當然有期望,或偷偷的放肆幻想,.....把這些個人的「想」當作自娛的嗜好吧" - 好攪笑, 講得好中 point, 有遇知音人感受
‹ 上一主題|下一主題