用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 想問下小一有無WALK-IN?
go

想問下小一有無WALK-IN? [複製鏈接]

如題, 想問下小一收生有無WALK-IN?
因為聽我媽咪話,我表姐聽日專登請假去搞小學D野,問我駛唔駛
咁我就即刻上網睇, 但我上網睇左好耐都係得叩門同派位
因為係第一個,而且冇咩家長朋友
所以請各位大大回答一下
   0    0    0    0

引用:如題,+想問下小一收生有無WALK-IN?因為聽我

原帖由 cecylia 於 14-08-12 發表
如題, 想問下小一收生有無WALK-IN?
因為聽我媽咪話,我表姐聽日專登請假去搞小學D野,問我駛唔駛
...
妳小朋友讀緊?
表姐小朋友讀緊?

回覆 tinnor 的帖子

K2 升 K3, 大家都係, 會唔會係一間間小學呢??

引用:回覆+tinnor+的帖子 K2+升+K3,+大家都係,+

原帖由 cecylia 於 14-08-12 發表
回覆 tinnor 的帖子

K2 升 K3, 大家都係, 會唔會係一間間小學呢??
妳表姐係咪同小朋友去2nd in呀?

natnat519 發表於 14-8-12 23:59
妳表姐係咪同小朋友去2nd in呀?
不,原來佢聽日去IN私校,話如果取錄,仲有得去政府既大抽獎,
佢話買個保險@@
搞到我即刻好緊張
佢仲話今年派位一係好好, 一係好差

回覆:想問下小一有無WALK-IN?

如果私小同直資,而家都仲有學校接受申請,有d就好似截止咗,如果你仲想報嘅就快d入申請表,但如果你報直資,又被取錄,而你又接受直資offer,咁就會抽起咗你自行同大抽獎個位喇,所以呢方面都要考慮清楚。

睇過標題仲以為係搞笑帖, 不過呢種咁有趣既建議: Walk-in 面試, 可以推介比各大想搏出名既直資/私立小學校長
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。
‹ 上一主題|下一主題