用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 一個準小一仔心聲
樓主: Argyle
go

一個準小一仔心聲 [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

小曳人 發表於 14-8-7 09:34
我嗰個,宿營、日營、足球、游水、魔術、太空、飛機、機械人..... 日日玩!
唯一係被迫上EQ班
:happ ...
我今年都幫個仔報左好多: 滑浪風帆, 獨木舟, RUGBY, 游水, pingpong波.......本來有的樂器班
佢唯一咋型, 就係學校要求做埋兩本"長河"練習未完成部分, 用2個月時間做2本練習 (仲要有d已經做左), 咁都算迫, 我無言了

ricchlosc  SFA好多暑期功課咩?  發表於 14-8-12 00:52
小曳人  哈哈!咁我地功課多dd  發表於 14-8-7 13:35
Jane1983    發表於 14-8-7 13:16

引用:無病呻吟,身在福中不知福

原帖由 teambuilder 於 14-08-06 發表
無病呻吟,身在福中不知福
你也覺得個小一男生活很福嗎?

回覆:一個準小一仔心聲

我仔都係準小一生,不過佢依然一舊飯,成日連間小學名都讀錯。。。。。
暑假佢淨上足球,rugby﹐游水﹐圍棋呢啲興趣班,但佢話樣樣都鍾意。

吾贊成谷,但真系最好生活有d規律,都睇吓書,久吾久寫吓字。

如果吾系,真系玩到創晒,開學會好辛苦。

醒目開學勳章

原來我仔算超得閒,無暑期作業,淨係學游水,響屋企睇書畫漫畫作故仔同落公園玩馬騮架,最後一個無暑期作業嘅暑假,比佢玩吓都好

回覆:amychan_ok 的帖子

引用:虎媽年年有,今年特別多 +

原帖由 Charlotte_mom 於 14-08-06 發表
虎媽年年有,今年特別多
想問下有沒有同我相似,在暑假期間安排了每星期共9個小時的英文課程,毎天中英練習兩頁,數學操練80題,練琴1小時,每天去圖書館2小時? 我是否虎媽??

引用:Quote:原帖由+Charlotte_mom+於+14-08-06+

原帖由 cherrieshum 於 14-08-12 發表
想問下有沒有同我相似,在暑假期間安排了每星期共9個小時的英文課程,毎天中英練習兩頁,數學操練80題,練 ...
我覺得重点是孩子的感受,如孩子喜歡或接受便没有問題啦!

cherrieshum 發表於 14-8-12 00:41
想問下有沒有同我相似,在暑假期間安排了每星期共9個小時的英文課程,毎天中英練習兩頁,數學操練80題,練 ...
只要佢好開心,好想咁去做,你就唔算係囉.....

其實每個家長都覺得自己做既是對小朋友最好,你有你做法,我有我做法,無謂話人地個套對或錯!個小朋友是佢既,旁邊人無需批評,總之自己有自己原則就得,每人價值觀唔同,無話啱定錯!

回覆 cherrieshum 的帖子

睇小朋友鍾吾鍾意。

只睇安排,日日如是的話,有d虎呢
不過我好尊重父母各自教育仔女的方法,小朋友受就ok。

引用:吾贊成谷,但真系最好生活有d規律,都睇吓

原帖由 Jane1983 於 14-08-07 發表
吾贊成谷,但真系最好生活有d規律,都睇吓書,久吾久寫吓字。

如果吾系,真系玩到創晒,開學會好辛苦。 ...

引用:Quote:原帖由+Charlotte_mom+於+14-08-06+

你女有冇咩表示?我覺得每日做80題數、練琴1小時有D虎媽feel。但如果係你阿女鍾意,咁就唔成問題啦!

cherrieshum 發表於 14-8-12 00:41
最重要是小朋友的反應,若他笑住做,表現是開心的,是可以的。但當他木無表情,問可不可以一陣先做?咁其實已表示小朋友有啲厭,小心太多會有反效果。

引用:Quote:原帖由+cherrieshum+於+14-08-12+發

原帖由 茄子 於 14-08-12 發表
你女有冇咩表示?我覺得每日做80題數、練琴1小時有D虎媽feel。但如果係你阿女鍾意,咁就唔成問題啦!

...
阿女不喜歡練琴,其他都可以

引用:Quote:cherrieshum+發表於+14-8-12+00:41+

原帖由 甘恩 於 14-08-12 發表
最重要是小朋友的反應,若他笑住做,表現是開心的,是可以的。但當他木無表情,問可不可以一陣先做?咁其實 ...
其實,阿女喜歡去圖書館,但我不喜歡,超悶,但暑假一天不去,我就會渾身不自在,感到壓力及內疚!我是否有問題!?

longlokma 發表於 14-8-6 15:29
我相信大部分小一的孩子仍然很天真,並不如楼主所想那般怨屈
同意,我孩子升小學的暑假玩得不知幾開心。我已經在盤算另一個孩子升小學前暑假的各種節目。其實孩子開不開心是家長安排的,我都不明白點解摟主要把事情想到這麽哀怨!

回覆:cherrieshum 的帖子

唔好俾自己咁大壓力啦!我都成曰去圖書館,但唔會日日去。我每次會借24本書返屋企,加埋屋企幾百本,夠佢睇!其實我覺得只要有睇書,係邊度都一樣。另外,你阿女好乖,肯做咁多練習、練咁耐琴!但你要小心觀察佢的情緒,一唔對路就放鬆D!我知你女兒很叻,但學術不是一切。小朋友要在玩耍中成長,趁暑假多D同佢去玩啦!

回覆:茄子 的帖子

以上回cherrieshum

引用:Quote:原帖由+茄子+於+14-08-12+發表你女有

阿女不喜歡練琴,其他都可以
學琴無用架,唔當一樣樂器架....

‹ 上一主題|下一主題