用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 幼稚園面試分享(基本要求)
樓主: Ms.spring
go

幼稚園面試分享(基本要求) [複製鏈接]

其實interview同小朋友訓練無咩直接關係, 只係運氣夠唔夠...你訓練咗唔等於小朋友interview 時會做., 做得好好,答晒都唔等於收 (聖羅撒幼稚園,民生書院,創價幼稚園,德貞幼稚園都偏向收10月前小朋友), 所以唔收正常.(收11-12月小朋友係有小許運氣因素,我諗都會有一個.)
聖多馬幼兒園  , 又一村學校 ( (其實易收, 只係唔夠運) ...
上年又一村學校出result 時收了很多細B10-12月2011年, 亦有媽媽話小朋友喊住Interview都收pm..最後interview 其實係一個game, 唔好因為這個game不斷訓練小朋友....讀唔到心水kg唔緊要, 最重要係多陪伴小朋友.
禮貌係好難訓練同培訓 " 真係要大人有禮貌, 小朋友先會跟" 無得訓練..

回覆:幼稚園面試分享(基本要求)

多謝大家分享!

我女2歲係11月細B,其實平日教佢唔難,鐘意玩公仔既就用公仔教佢,一齊坐定定,餵公仔食嘢要小心唔好整親公仔呀...而家佢做咩都會帶埋公仔,佢時時都話要教埋啤啤熊一齊 - 無論睇書、玩lego、玩shapes and colours、睇DVD都要帶一齊。佢跌左嘢要教啤啤執返,要細細力慢慢執....呢啲嘢都係平時我想教佢既,咪一齊教啤啤做囉!

而家帶佢出去食肆食飯,有叔叔姨姨(侍應)拎嘢嚟,我女會自己講「唔該姨姨/叔叔」,其實身教都好重要,我時時帶佢出街都會教佢要講唔該。大家努力呀!
‹ 上一主題|下一主題