用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請教:成功插班K2
go

請教:成功插班K2 [複製鏈接]

fixedstar99 發表於 14-7-8 11:42
小女來緊9月會讀K1,並非最心儀果間。

請問LH、SC、KV、PC等學校都接受K2插班嗎?何時遞交申請合適?

fixedstar...讀住K1先(非最心儀果間) & 留意你心儀果幾間幾時開始接受K2插班生申請(間間唔同..總之自己多D打去問及留意學校網站)

另外你小朋友自己都要操fit (如果讀緊果間K1係學卷學校)
因為LH、SC、KV皆屬於"谷D"既學校
K2插班面試可能考D比較深D野...

我仔剛剛上個月分別試過2間插K2都有offer (一間元朗學卷學校...另一間係九龍塘非學卷學校)
九龍塘果間全英文面試對答(預左難度高)
但令我比較驚訝既係元朗果間學卷學校面試時竟然考我仔寫字(A-Z...1-10)...而果間元朗學卷學校直到K2先開始教小朋友寫字...即係果間學校自己K1學生都未開始學寫字但考我仔(K1)時竟然expect我仔識寫字..

總之平常心去面對喇

祝你既女兒插班成功! 加油!

另外平時(K1)都要谷你既女..因為到時入左LH、SC、KV讀K2先唔會追得太辛苦.

存感恩的心

chunmama2011 發表於 14-7-8 18:15
插 k2 是不是要小朋友單獨面試?

間間唔同
我試果兩間都係父母一起入去面試
其中一間係分兩Part...Part one 由NET考我仔英文..Part two 老師帶仔去第二度(單獨見)呢個時候由
校長單獨見我地家長問我地問題

存感恩的心
‹ 上一主題|下一主題