用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 學之園英文程度
go

學之園英文程度   [複製鏈接]

引用:Quote:咪臣+發表於+14-7-5+20:50+完全夠用

原帖由 feidutdut 於 14-07-07 發表
why do K1 kids need to know these words?
以上講嘅字應該只係NET口講時提及,無需認讀及串。

Ostrich 好普遍,同dinosaur無咩分別;Stethoscope 係教醫生職業時提及佢嘅工具,另外嗰個我無印象見過

HaYi  我個N1 (不是LH) 都識Ostrich,dinosaur, Stethoscope, 因為書上成日有, 好正常, 不過串就一定不會串.  發表於 14-7-7 17:30

引用:回覆+sbux+的帖子 請問你是學之園家長嗎?

原帖由 manmonster 於 14-07-07 發表
回覆 sbux 的帖子

請問你是學之園家長嗎?我小朋友下學年入讀 K1。學之園在 EK 幾「惹火」,一提及它的學 ...
其實我唔覺得學校深同谷,當然如果你比對某些學卷學校,LH課程會進取D,但家長何不是在K2/3 考小學時面對現實?所以家家有求,睇你自己想要咩。

其實就我自己而言,填鴨出身嘅我會羡慕小朋友幼校有語境令佢自然而快樂學習,大家無需刻意避開必須用字(如舉例那三個字硬要找代替字亦很難吧),小朋友聽過明白便算,往後再深入學習,以後記得就最好,否則也無損失。這種活潑教學總好過我當年小一時一下子要把一大堆完全陌生的字硬塞入腦以應付默書為好吧。

至於學校惹火,我覺得係LH家長都算是EK活躍的一群,所以很多時都會熱心回應有關學校嘅提問。但每件事都有正反兩面,所以一定會有機會出現較熱烈嘅討論,但一般我見家長都好克制,以事論事,唔會引發罵戰嘅

引用:Quote:咪臣+發表於+14-7-7+17:00+Flouresce

原帖由 feidutdut 於 14-07-07 發表
其實就算係中文「聽筒」對K1 小朋友黎講,如果要認字既話,都係太深。只係聽同講還可以。

唔好意思,引用錯文,應該是回上一樓的。

Definitely "No" to your question.  Those words just appear in school video as teaching aid for student "leisure watching" at home

引用:Quote:cpc608+發表於+14-10-18+02:28+回覆+

原帖由 victoryu19 於 14-10-18 發表
He is currently studying at Etonhouse.
If we can choose all over again, we would have either stayed  ...

我大囡一歲開始番過DMS(DB)半年,但我覺得老師唔專業,所以歲半就轉走咗。學校嘅嘢,各人有各人嘅睇法,我唔會去DMS嘅post一直講佢點點點,可能我嘅遭遇係個別情況呢?何不放下自在,何需一直追住唔放?漫漫長路,睇開D,小朋友同大人都會身心舒暢D。

‹ 上一主題|下一主題