用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 戒口快滿三年了.....
樓主: free_style
go

戒口快滿三年了.....   [複製鏈接]

回覆:free_style 的帖子

我仔仔兩歲半,剛介口3星期,因為自己唔識(無興趣)煮嘢,不過為個仔都要學,因為見佢得咁少嘢可以食,好想俾到多啲variety 佢,麻煩樓主pm我。謝謝🙏🙏🙏

想問吓介口一段時間之後樓主有無再同阿女做多次食物敏感測試?醫生話GFCF diet之後,應該其他原本敏感嘅食物可以食得翻。

呢排睇咗好多資料,都明白介口嘅重要,再加上阿仔介口後,確實情緒好咗好多,成個乖晒。上星期見醫生,佢提到介口介(GFCF)一段時間後,應該會少啲引致敏感食物,見樓主已幫囡囡介口三年,所以好奇問。佳因阿仔有幾多生果、蔬菜敏感,例如橙、奇異果、薯仔、蕃茄、生菜等等,而佢又鐘意食生果蔬菜:;pppp:

回覆:東東公主 的帖子

即食食物要揾gluten, dairy and egg free, 都唔難揾,係貴啲啫。
至於出街食,我仲未試過,好想試嗰幾間organic餐廳,但又驚去到無嘢啱阿b食。

我個仔仲細(2.5歲),唔出街食問題唔大,星期六、日都係食完午餐先帶佢出街,不過佢大啲就要再諗諗辦法。
帶佢去organic 餐廳想滿足自己出街食,又唔洗瀨低個仔啫。

回覆:東東公主 的帖子

係啦,我都想知

回覆:fomchan 的帖子

同意,不如介一排gluten睇吓情況如何。

今日試整,幾好味,想share吓

遲啲會學你整椰子芒果雪糕,不過想問coconut cream即係咩?同coconut milk有咩唔同?可以係邊度買coconut cream? 如果唔落coconut cream 又得唔得呢?sorry, 我平時唔入廚房,如果問題太低B ,請多多包涵。

引用:能否pm我驗血的資料,我想幫仔仔先驗,然後

原帖由 Lumsumsum 於 15-05-02 發表
能否pm我驗血的資料,我想幫仔仔先驗,然後才計劃介口,謝謝
已pm

Thx, 會去睇吓。

引用:回覆+奀珠+的帖子 伙我是新手,+請問在那可

原帖由 Ayungyy 於 15-05-15 發表
回覆 奀珠 的帖子

伙我是新手, 請問在那可買 ?
唔好意思,買咩呢?

想請教吓,下個月阿仔生日,諗住自己整蛋糕,不過toppings可以點整?(用咩材料?)謝謝!

引用:回覆+奀珠+的帖子 生果、GFDF+朱古力針等

原帖由 free_style 於 15-05-24 發表
回覆 奀珠 的帖子

生果、GFDF 朱古力針等等。也可以買糖公仔,若你識整的話,甚至可以整糖花,我見過人整 ...
多謝你嘅資料,請問係咪city super有得買diary free 朱古力?整好如果見得人都會post出嚟share吓。

引用:free_style+有無興趣開班教整+GF+小食+@_@

原帖由 DENNIS201 於 15-05-25 發表
free_style 有無興趣開班教整 GF 小食 @_@

imfancyfancy 發表於 16-9-20 11:28
回覆 奀珠 的帖子

可否pm我醫生資料啊?

Pls check pm
‹ 上一主題|下一主題