用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請教一下讀全日定半日好
go

請教一下讀全日定半日好 [複製鏈接]

妹妹今年3月出世,已經報了救世軍全日班,唔知排唔排到位讀,以前阿仔都係果到讀,好開心,老師好好,但程度上真係差d,所以諗緊妹妹好唔好讀全日,另外就出去參加d英文班同普通話班。。
一係就讀半日班,讀一d兩文三語,當然唔平,學費三四千一個月。但就冇錢剩比阿女學其他野。
全日班,一千多就可以,有剩少少錢就去學野。
點決定好,,因為得先生一個做野,錢唔多,所以冇兩全其美,,
   0    0    0    0

如果你都想妹妹讀下其他班, 咁不如轉半日.
想問而家救世軍係咪都係無英文老師???  我知之前無, 唔知有無改.

救世軍幼兒園是沒有外籍英文老師,
只有幼稚園先有。就因為這個原因,所以我諗緊比妹妹返全日,但冇外籍老師,咁就出去學下英文。
如果返半日,因為大多數都兩文三語,所以唔再比其他佢參加,但係半日班返得三個鐘,放學後又長時間在家,都好悶,我又唔想成日開電視。。。

我會揀半日,程度高d既幼稚園。如你喺全職媽媽,可以帶她去買餸、公園,同妹妹一齊做家務(E.g.教她摺毛巾、抹枱、打蛋),她當玩之餘又可以親子,又可train下她幫手,又可以填下顏色畫下畫。都好多野做,唔會悶又唔洗洗錢,只不過你就困身d。

回覆:請教一下讀全日定半日好

Yes 其實都好多野可以做,可以去圖書館借下書同佢講下故事,一齊整餅,落街跑下步,一齊做家務,砌積木…都好開心架

‹ 上一主題|下一主題