用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 優才書院優點和缺點
go

優才書院優點和缺點 [複製鏈接]

請問優才書院有甚麼優點和缺點?    多元智能教育搞成點?   如何對待有學習差異學生,  會接納融合生, 有自聞症, 專注力不足多動症學生嗎?   學校有甚麼支援? 有專家, 老師有受訓嗎?  
   3    0    0    0

回覆:優才書院優點和缺點

優才的優點就係谷。優才的缺點亦係谷。上今年有家長聽完簡介會後覺得校長太hard sell,學校變得非常商業化,訓練同學在商業社會求全。本來都幾現實,但太現實大家覺得又變成市儈。

至於融合和理想,我覺得一般直資都會卻步,更何況是一些追求現實和成績的學校。我諗有興趣的你最好都係去參與佢地的簡介會。

"優才的優點就係谷"????

我見佢地(中學部)返屋企成日都話無功課做喎, 好鬼得閒喎!

唔係wor! 去年有個學生入去讀S1 佢話每天返學部好開心,老師好肯教學生有愛心

回覆 goodenough 的帖子

請問你係優才家長嗎?如果優才都叫谷,咁其他政府學校或者名校果d唔知叫乜呢?

引用:回覆+goodenough+的帖子 請問你係優才家長

原帖由 dabbycheung 於 14-06-23 發表

請問你係優才家長嗎?如果優才都叫谷,咁其他政府學校或者名校果d唔知叫乜呢? ...
我諗跟是否優才的家長沒有關係吧!對有些有天資的同學來,可以一個小時完成作業,但同樣的功課,有人可以好吃力。我見喇沙的同學都好閒適,我見DBS的同學丌加活躍於球場。我又聽到屯門四大英中的家長話他們的同學做功課要晚晚做到好夜。咁夠竟是喇沙谷d定屯門四大谷d!

谷唔谷睇學校成績就好清楚。由主要收band 2學生的中學要做出band 1學校成績,甚至超越某些band 1學校,你估真係咁容易。又要唔谷,除非優才真的識魔法!

優才谷唔谷?建議樓主直接問問真正的優才家長及學生吧!真正認識此校的人,我相信無乜人會用「谷」來形容此校囉!

引用:+本帖最後由+dabbycheung+於+14-6-24+05:46

原帖由 dabbycheung 於 14-06-24 發表

同樣,你問問顏宝鈴的家長,看看答案是否一樣。

我相信,用唔用谷字只是字眼的問題。我都未聽過有喇沙家長用谷字來形容學校。難度真的唔駛讀書可以有咁好成績?現在一些新興直資為了爭取成績,都會有不同程度的“谷”,有時太hardsell反為會弄巧反拙。所以我一開始都叫有興趣的家長去聽聽學校的簡介會,睇下適唔適合自己,費事讀讀下唔啱自己。

本人的小兒今年將會入讀優才S1, 經過簡介會,之後小朋友升中銜接班,五堂家長會,我,丈夫和小朋友都很喜歡這間學校,看到老師很有愛心,耐性地教導學生,而且學校的理念是將小朋友全送到大學去,這是我們家長想得到的,不是嗎?我並不覺得很市儈!看見老師跟小朋友相處得很開心,這不又是家長想得到的嗎?每個小朋友都恨喜歡返學,這也是家長想要的嗎?

Chris 發表於 14-7-2 20:08
本人的小兒今年將會入讀優才S1, 經過簡介會,之後小朋友升中銜接班,五堂家長會,我,丈夫和小朋友都很喜 ...
校長要將小朋友全送進大學去,怎樣送?但無論如何,又的確是家長想得到的!

醒目開學勳章 王國長老

要知學校對SEN生咩態度,有無受訓同支援,去睇校務報告就知

醒目開學勳章 王國長老

http://www.gtcollege.edu.hk/others.htm
‹ 上一主題|下一主題