用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 港大同學會小學 港同 call waiting
go

港同 call waiting [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

上星期六完左小一家長迎新, 連你朋友, 學校起碼call左4個了, 祝好運

醒目開學勳章 王國長老

superccc 發表於 14-6-17 20:47
學費十雜費多少?
有家長分享下
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2434666&extra=page%3D4

醒目開學勳章 王國長老

superccc 發表於 14-6-17 20:45
港同小一無測驗考試👍,到幾年級先有考試
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2681415&extra=page%3D1

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:原帖由+JenniferLeung88+於+14-06-17

原帖由 非常串嘴 於 14-06-18 發表
是因為近年校長走馬上任嗎?
其實除左果幾間神級之外,間間都有人放。始終學校都想收最叻,但最叻果d又多選擇。而且有d有免費學校又ok,未必揀間要學費(超勁級學校就話姐)

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:原帖由+JenniferLeung88+於+14-06-17

原帖由 非常串嘴 於 14-06-18 發表
是因為近年校長走馬上任嗎?
呢個校長都做足5年喇

醒目開學勳章 王國長老

回覆:港同 call waiting

其實係每人選校心水唔同,有人鐘意谷,有人想活動。無所謂。港同都明,所以小一出完offer會俾家長睇埋自行結果再決定。(舊年)5月尾call waiting亦俾家長睇埋統一結果先。最緊要大家開開心心。有更好offer就直接連註冊都唔駛做,家長又慳錢學校又慳admin cost,快快手可以打俾下一個

醒目開學勳章 王國長老

幾個可能

1. 叩門去左其他私校/直資/官校/津校
2. 一早hold住好多個直資私校, 而家要落大訂終於"忍痛"放手
3. on其他私直waitlist而家如願以償

醒目開學勳章 王國長老

嗯....呢個星期會係高峰期, 因為通常一到家長日/迎新, 要俾錢時家長就會唸清楚
之後應該都有d"散位", 音樂椅嘛, 一個走一個坐, 都會有d變數, 唔好灰心, 我都等到7月尾至有位

醒目開學勳章 王國長老

sarworld28 發表於 14-6-19 04:37
可否分享一下港同喜歡收那一類型的學生呢?
外向主動又合群, 中英文閱讀及表達能力高, 收放自如, 唔怕羞唔怕唔識, 唔識都勇於發問同搵答案, 大概係咁

woodstockada  仲有轉數快,有古靈精怪IDEA,性格純樸率直唔造作,呢啲學生喺學校見唔少  發表於 14-6-20 01:29

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:原帖由+Charlotte_mom+於+14-06-18+

原帖由 非常串嘴 於 14-06-20 發表
早晨版主,真心請教您(無意challenge):想請問校長做5年之後走是短,還是正常?那次third in,見到短短創校 ...
無咁多三個姐。創校頭三年(一個約)係陳梁淑貞Gloria,之後佢辭任,而家係救恩校長。2006起三學年,任竹嬌由副校長升任校長,完約後任校長返母校路德會沙崙做校長。09年起就係現任黃校長,已經完左第一個約,而家係第二個約。每幾年轉校長,相對其他老牌學校黎講,係比較密。港同係一間十年新校,所有野由零開始,變化較大在所難免。至於2015之後校長仲係咪留任,真係要問返黃校長喇

醒目開學勳章 王國長老

每年都差唔多, 最後一輪shortlist約400人, 除正選120人外, 其他就係waitlist

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:原帖由+Charlotte_mom+於+14-06-21+

原帖由 luxxxx 於 14-06-21 發表
那wait list 上最終可入的機會大嗎?
舊年收唔晒

醒目開學勳章 王國長老

非常串嘴 發表於 14-6-25 16:21
上個月有報導講黃校長辭職,已有新人選。這報導正確嗎?
做埋今個學期請辭的是書院校長呀, 唔係小學校長
‹ 上一主題|下一主題