用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 應該揀德望小學一條龍升德中定去陳守仁? ...
go

應該揀德望小學一條龍升德中定去陳守仁? [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+Jane1983+於+14-06-16+發表仲

原帖由 HappiMom 於 14-06-16 發表
真係好怕揀錯!一方面覺得囡囡有潛質迎戰升中一戰,一方面怕到時力不從心。

...
你住好近TsL嗎?你覺得德望有什麼比不上TsL?你又目標什麼中學呢?

引用:回覆+HappiMom+的帖子 你要入好過德望的,

原帖由 Jane1983 於 14-06-16 發表
回覆 HappiMom 的帖子

你要入好過德望的,如女拔、St Paul Coed等等,除非成績好出眾,否則多數係成績好, ...
我唔知TsL有幾多上女拔或spcc?

引用:Quote:原帖由+Argyle+於+14-06-16+發表我唔

原帖由 HappiMom 於 14-06-16 發表
上年好似五個左右
我覺得你係target DG or spcc。我感覺GHS畢業生,唔會覺自己 inferior than DG or Spcc. 如果你喺TsL考頭10,GH 都唔會差,就算將來考DG都有机啦。

回覆:應該揀德望小學一條龍升德中定去陳守仁?

TsL係我好尊重的一間學校,因為佢嘅揀選學生過程好嚴謹,不過缺點係冇中學,所以吸引唔到喺幼稚園階段最早發亮嘅學生。冒犯講句,TsL整体學生質素好難超越直資龍校。好多時係身處環境(主要係身邊人)和學校文化,令學生發揮谮能,多過因為教學模式。亦唔多相信GHS係一間死讀書學校。

引用:Quote:原帖由+lumcmk+於+14-06-16+發表除非

原帖由 HappiMom 於 14-06-17 發表
我都有類近諗法,努力一點準備同部署!
Thx so much for the advice!
如果我阿女讀GH,俾我就唔會P2考天神,原因简軍,GH個校舍都靚啲啦,地靈人傑!

apple8356  如有經濟能力,應該小二由天神去考GH。環境好好多。  發表於 14-6-26 12:18

引用:Quote:原帖由+Argyle+於+14-06-17+發表如果

原帖由 bubuG 於 14-06-17 發表
天神直上st Mary ,GH不是百分百升上中學。天神和St Mary 唔使錢,世襲。
喺天神讀得上唔駛迫退,係GH都應該上到中學。世襲,机會率5O%以下,因為要制度三十年不變x生女。

‹ 上一主題|下一主題