用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 會讓幼稚園兒女自己手拿書包上學
go

會讓幼稚園兒女自己手拿書包上學 [複製鏈接]

你們會讓幼稚園兒女自己手拿書包上學?近來比老街坊話我比4歲女兒自己斜咩書包不對.
   0    0    0    0

引用:你們會讓幼稚園兒女自己手拿書包上學?近來

原帖由 ispy8338 於 14-06-13 發表
你們會讓幼稚園兒女自己手拿書包上學?近來比老街坊話我比4歲女兒自己斜咩書包不對. ...
除非個書包超重,否則我睇唔到叫小朋友拿自己書包有咩問題。

Abigailbaby  Agree! My girl also helps to carry our shopping bags from time to time  發表於 14-6-13 13:41

有些幼稚園要求小朋友自己拿書包

回覆:會讓幼稚園兒女自己手拿書包上學

都有個大6遊客,在海羊公園讚我女:「才4嵗就肯自己走路呀!真厲害!」

我聽到O咀!!

老一輩覺得縱容,遷就就是寵愛。

錯哂!

你看大6那些小孩,上大學要速弟臭衫返屋企洗,超癈柴,你就更明白點解老師要小孩自己的事自己做!

picture 發表於 14-6-13 13:14
都有個大6遊客,在海羊公園讚我女:「才4嵗就肯自己走路呀!真厲害!」
4歲都唔識行我唔個女出街添呀, D老人家寵壞晒

*我意思係唔比

picture    發表於 14-6-13 19:29

Thanks for your advice.

你們會讓幼稚園兒女自己手拿書包上學?近來比老街坊話我比4歲女兒自己斜咩書包不對. ...
下!我女n班都自己攞書包喇喎!4歲自己攞書包有咩問題?

我兩個仔,從N班開始,就算由工人接送都要仨自己拿書包,習慣要從小養成!

我將這事告訴你們,是叫你們在我裡面有平安.在世上你們有苦難,但你們可以放心,我已經勝了世界. (約16:33)Born 3.02kg/1m 4.52kg/2m 6.06kg/3m10d 7.19kg/4m25d 8.38kg/6m 8.79kg/7m 9kg/8m 9.6kg/10m3w 10.2kg/12m 10.2kg/13m 10.8kg/16m 11.2kg

Honey 發表於 14-6-13 19:17
我兩個仔,從N班開始,就算由工人接送都要仨自己拿書包,習慣要從小養成!

...
習慣要從小養成!

exactly la.

usually the school bag is near empty

如果書包唔太重的話, 建議小朋友自己揹返, 因為呢件"工作"係佢地既責任. 要從小養成佢地既責任感.

醒目開學勳章 貢獻勳章

我地從少都要佢地自己揹自己嘅嘢,至少都一樽水
大d,如果真係重,大人會分擔一d,但都係要小朋友自己揹袋

舊年暑期去長隆,玩到成身汗,又係俾d大陸家長指住我對仔:人家自己背包,自己行!
有乜咁出奇?!
恐龍家

引用:我地從少都要佢地自己揹自己嘅嘢,至少都一

原帖由 小曳人 於 14-06-13 發表
我地從少都要佢地自己揹自己嘅嘢,至少都一樽水
大d,如果真係重,大人會分擔一d,但都係要小朋友自己揹袋
...
直頭係la.  
6,7 嵗都仲租B車坐,大人服待拎蓋飲水,抹汗。坐係車到喝阿媽這邊走,那邊走

我見過有内地遊客,個仔差唔多十歲,坐較小型的輪椅!!我見佢落車行得跑得跳得,真係唔知為乜,有冇咁攰呀?

Abigailbaby  小型輪椅  發表於 14-6-16 18:53

唔太重時要佢自己揹,出街都要自己揹背囊袋佢D玩具啦

書包唔重都可以,但要多留意下佢脊椎

回覆:ispy8338 的帖子

I think it depends on how heavy the school bag is.
Also my son is 4 but he still goes on a pushchair...... just because I need to get things done.  He sits in the pushchair to read or draw while I get the shopping done.  It works for me.
‹ 上一主題|下一主題