用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 細粒男孩
go

細粒男孩 [複製鏈接]

想問大家,如果小孩細細粒,上小學全班最矮小,自信心会吾会差d?会吾会比佢遲一年先入学?(仍是適齡)

3    0    0    0

回覆:細粒男孩

多謝大家回覆!其實我寫得唔詳細,唔好意思,我家小孩查實尚未入學,只係考慮比唔比佢做超大b好!因佢係細b.加上勁细粒,遲一年又冇晒雙非,似乎遲入係正確做法,但同時亦唔想忽略潛在負面映响,所以係度請教大家,多謝各位意見!

引用:+本帖最後由+manmanchubb+於+14-6-12+21:13

原帖由 manmanchubb 於 14-06-12 發表

回覆 vincher 的帖子
我仔正正100%如此!食量,活動量奇高,睡眠量嚇人,長唔到肉,曳仔一名,但的確矮仔多計,好醒目

如果遲入學,照理下年既自己應比今日既自己高大,始終男仔,幼稚園唔介意,小學唔介意,但中學呢?呢一步會唔會有d幫助?我同樣後來居上型,中五後先標高,雖則宜家猛車邊180,但相信平常冇contact開既中學朋友冇人會認得我。我心中已打算比仔做大b入幼稚園,如之前所講,大b少競爭兼希望幫到增加自信,但太太猶豫,怕被誤會發展遲緩下年冇人show.要塭定學位保障下。如果照做,個仔就有機會repeat一年才能做超大入小學,到時可能真打擊自信!我倆需要吸納多些宝貴意見!謝謝!

我標題起得唔好,主要我想多探討細粒仔長大後的心理,以及遲一年所帶來的正面因素或負面影響。我仔又是細b,关於大細b既討論各有支持者,我冇特別考量。而我所考慮的是,延後一年,人数則減近半,輕鬆入小學。細粒仔又有多一年時間增長,是bonus。並不代表我以此作為他信心來源。文字表達弱的結果,望見諒。我倆只是想要多的了解細粒加細仔內心想法,他的心靈健康是我倆所重視的,希望給予最合適的讓他健康成長。謝謝各位。

我家人朋友亦有懷疑孩子是gifted,在我角度他當然是我們珍貴的gift,我們並不擔心他學習,他喜愛探索,吸收力強、每天活力過人,小肌肉發展好,大肌肉也在進步中,當然若比較其他同齡牛高馬大的確弱。做大讀小一的共識有了,那麼幼稚園階段,選擇做細b再repeat,会否傷害了他自尊?若按我想法直接做大b,太太擔心被標簽憂慮是否成立?更或是做細b再freeplay多年先考小學对小孩心理最健康而实際上又是否可行?

‹ 上一主題|下一主題