用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 細粒男孩
go

細粒男孩 [複製鏈接]

想問大家,如果小孩細細粒,上小學全班最矮小,自信心会吾会差d?会吾会比佢遲一年先入学?(仍是適齡)

3    0    0    0

回覆 daddaddy 的帖子

有個秘方增高,就係煲花生根湯俾阿仔飲。阿仔有飲得多的幾個月,高得比成長線多啊!第日阿仔發育我都一定煲!

回覆:傻太 的帖子

女仔唔駛怕喎,我由細到大都排頭果幾名,從冇覺自卑或比人排斥喎,唔駛諗太多

回覆:細粒男孩

當BB幾好呀!受同學照顧之餘,無殺傷力反而可以有好多好朋友!

家長自己唔好先輸左心態。

好明白你憂慮,我矮果個係細囡,都擔心c我 問過醫生有關生長激素,撇除錢,仲要日日打一針到青春期(如你嘅矮唔係因為缺乏呢隻激素,效果細好多),咁打法,就算佢真係高返,我唸我同佢都有精神病

妹妹將入讀一間大部份人口中最好的女龍幼稚園,我開心過後就一直擔心 相同月份已經係矮,6月b係間學校已差不多最細,咁一定係最矮喇,大佢大半年嘅我唸會高佢一個頭,驚佢被其他同學當bb 以後十幾年都排第一 成班女仔會否排擠佢?

剛買左個彈床係屋企俾佢跳,希望有dd用

daddaddy 發表於 14-6-13 11:12
我家人朋友亦有懷疑孩子是gifted,在我角度他當然是我們珍貴的gift,我們並不擔心他學習,他喜愛探索,吸收 ...
疑似資優仲要留班! 梗係傷自尊.

如果營養運動夠, 查過身體正常, 唔好太擔心, 有d`男仔遲長高
我有男同學, f1,2都細粒, f3先突然標高.
我細佬細時, 媽咪都好擔心佢細粒和瘦, 結果佢e+高左和大只左.

引用:+本帖最後由+Yanamami+於+14-6-13+09:19+編

原帖由 Yanamami 於 14-06-13 發表

矮仔多計。我大女果屆,全級頭3以內有個細細粒男仔,好叻仔 ...
點解去面試,面試嗰個人會問個細路:「點解你咁矮」呢啲咁人身攻擊嘅問題㗎

我家人朋友亦有懷疑孩子是gifted,在我角度他當然是我們珍貴的gift,我們並不擔心他學習,他喜愛探索,吸收力強、每天活力過人,小肌肉發展好,大肌肉也在進步中,當然若比較其他同齡牛高馬大的確弱。做大讀小一的共識有了,那麼幼稚園階段,選擇做細b再repeat,会否傷害了他自尊?若按我想法直接做大b,太太擔心被標簽憂慮是否成立?更或是做細b再freeplay多年先考小學对小孩心理最健康而实際上又是否可行?

回覆:AgapePa 的帖子

佢係醒人小小,老師話佢對答如流,不過我唔想check佢有冇資優,我只想佢快樂享受童年。我老公之前想check, 我唔比,我怕如果係,我地會比太大其望個仔同自己。而家只當佢係一個醒小小的男孩,會開心好多。

amywong9 發表於 14-6-13 10:19
嘩, 朋友呀,我仔6歲,啲人只會問佢:你有冇4歲!!食餐飯食成個鐘,但係精力過人,又唔洗瞓(佢係瞓左8個鐘 ...
精力過人,又唔洗瞓, 疑似資優呀

Argyle 發表於 14-6-12 19:27
呢個男仔一定有過人之處?
呢個男仔係全班最醒, 而且英華都中, 最後選男拔.
阿女興趣班有個超細粒女仔, 身形似K1, 但考到GH.
所以智慧和高度無關. 兩個細粒小朋友都係唔鐘意俾人話矮

回覆:daddaddy 的帖子

嘩, 朋友呀,我仔6歲,啲人只會問佢:你有冇4歲!!食餐飯食成個鐘,但係精力過人,又唔洗瞓(佢係瞓左8個鐘就會醒,你早啲比佢瞓,同遲啲比佢瞓,都係8個鐘)就算巔左成日,同唔會叫肚餓!!都唔知佢咩構造!!激死我!!

daddaddy 發表於 14-6-12 22:02
多謝大家回覆!其實我寫得唔詳細,唔好意思,我家小孩查實尚未入學,只係考慮比唔比佢做超大b好!因佢係細b ...

睇漏左,樓主真可考慮下做大還是細。如覺得現時自信不強,做大會好些,on the other hand, 若自信爆棚,讀得玩得,就無須要change

矮仔多計。我大女果屆,全級頭3以內有個細細粒男仔,好叻仔架,SPCC同DBS都收左。他爸媽揀左SPCC,怕喺男校,校喺玩得粗魯d,他細粒會洩底。細細粒去in 另一名津時被問:點解你禁矮?他答:我未發育o者~~我爸爸好高架,第日我就會似他。一d都無俾學校大到。

我們家的細粒細B,成日想做班長,試過拉票叫同學學選佢,同學好友善話「我投你都得,但我怕D簿太重你搬唔到」。結果又係選唔到。幸好下學期撈咗個副組長做,但都係冇乜嘢做,有點失望。
有得楝,做大B好D。

‹ 上一主題|下一主題