用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 呢度九成既帖都係關於補習,唉
go

呢度九成既帖都係關於補習,唉 [複製鏈接]

每月補習費2個2萬!!!!!

但係須唔須要補咁耐?曰曰補? 補斉全科?咁補發,返学上堂可齋玩,唔洗聽書!

小凝`  真係可惜可惜  發表於 14-6-11 23:27
小凝`  個細路肯定有一日會發顛  發表於 14-6-11 23:01

如果唔洗補習, 你話幾好呢, 又可以SAVE MONEY, 又可SAVE時間.:time: 自問亦沒咁多錢去補.
不是想批評, 但如果全班同學仔都聽唔明老師講咩, 反映了後, 老師仍是故我, 真係好無奈.有時去補習, 不是為了奢望孩子或依賴補習可有卓越最TOP成績, 而是只望追得上. 孩子上堂唔洗一舊云, 水過鴨背, 空洞洞的.
如果節省2萬/1個月去旅行, 都唔錯.

johnnywalker 發表於 14-6-11 22:04
其實,老師問題唔係今時今日出現,教育學院收既學生,大部分都係入唔到正規大學既中學畢業生...雖然唔排除 ...

有時, 不是老師學歷問題, 而是HEART問題.  有見過畢業生教初中都很好的.
無意埋怨, 只是無奈.  
當上堂時, 孩子聽到老師話 : 今日教咩好呢?? 跟著完全沒組織要教D咩?? 5.咁啦!!  真是令人摸不著頭腦!! 只是囑咐孩子, 做好自己, 唔好倚賴其他....
好的老師, 真令孩子發光發亮, 十分感激. ANYWAY, 仍然RESPECT每位老師的.

schoolrun 發表於 14-6-12 16:33
"如果我是老師,我的學生下課之後,不能好好享受課餘時間,而要另外找人補習,我會因為自己的無能而慚愧。" ...

十分應同依家老師十分辛苦.  不論是心理抑或是生理上, 經常周旋於學生及一班家長, 同事, 上級中.
畢竟老師都有自己家庭, 有自己子女要照顧的.  
相信上頭可以減少老師的行政項目, 這方面就須高官著力去增加資源去分工.  這樣改善, 會對老師的士氣有莫大幫助. 或者我們須為老師多打氣及鼓勵, 教育才不致冷漠!
厚多士, 講多左.

因為孩子沒令父母放心, 所以家長才請假監督.

Combo 發表於 14-6-13 15:27
香港地,我識的學生,他們已經是全級的三甲之人,但仍然光顧補習社,何解? ...

可能這些家長覺得, TOP3全是補習社裁培出來.  去補習, 家長干手淨腳掛.  

咁又唔好抹煞所有補習的功效!
‹ 上一主題|下一主題