用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 浸信會沙田圍呂明才小學 請問功課多抄寫嗎?對薜校長的意見?i~pad書好與壞? ...
go

請問功課多抄寫嗎?對薜校長的意見?i~pad書好與壞? [複製鏈接]

請問功課多抄寫嗎?對薛校長評價?i~pad書好與壞?
   1    0    0    0

回覆:sweettou128 的帖子

一星期大約兩次中英抄寫,

薛校長是非常有爱心對待小孩及提供非常多的升中資訊給家長及學生,我放大假連續幾天接女兒放學,都見校長在人堆中與家長及同學閒聊,

至於ipad班好不好是見人見智,學生學習興趣大了,但一樣要做筆寫的功課,而且只有兩級是ipad班

Btw,你小朋友是否已入沙呂小,如未,沙呂小每年都有open day. 可以去睇下

回覆:kysohome 的帖子

請問邊兩級係用i-pad上堂呢?係未全部科目都用ipad呢?唔洗帶書?自己帶ipad返學定學校提供呢?
謝分享

回覆:yanwan 的帖子

應該係三及五年級
上ipad堂係用電子書,例如:常識,ast等
學校有大约三十幾部ipad(家長贊助),也可自已買

第一年開ipad 班只有二和四年級推行, 各級開二班共四班, 今年是二年班至五年班都有, 每級二班ipad 班共八班, 黎緊9月開學加多六年級一班共9班, 要入ipad 班主要是第一, 同學報名參加, 第二, 經老師, 校長面試而決定是否可入

i-pad 同學要自己提供ipad 上學, 每學期買電子書軟件upload 在ipad 內, 價錢與教課書差不多, 校內的ipad 主要用作後備和供同學在早讀時獎勵同學借閱睇電子圖書的

i-pad 班所有科目都用ipad 上堂, 功課用字本做, ipad 班好處是同學學會自學, 上課有趣味, 老師可經ipad 即時收集到數據, e.g. 數學老師比題目給同學課堂做, 老師可即時由數據睇到同學边一方便較弱, 因而調整教法
壞處, 我暫時未發現有, 但有家長話擔心加深近視, 又有家長話同學的字寫得唔靚, 但係咪由ipad導致呢? 好似未有實証

若有興趣入ipad 班, 大約在下學期會有講座, 可詳細瞭解更多

她是一位好勤力校長, 學校幾乎每星期晚上都會有講座, 每次都會見到她出現, 每年舉辦多場接見家長活動, 聽取意見, 是一位從心由孩子出發的好校長

回覆:daidai 的帖子

多謝各位。好詳細

‹ 上一主題|下一主題