用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 我對不同女校的感覺
樓主: jc_mom
go

我對不同女校的感覺   [複製鏈接]

引用:+本帖最後由+Jackieson+於+14-6-11+10:37+

原帖由 Jackieson 於 14-06-11 發表
但班主任話7月時的推薦信只是改了日子,和之前我們收到的分別不大。我估放榜後叩到其他學校的學生,應該是靠真功夫叩到。

回覆:我對不同女校的感覺

阿囡的校長常常説:機會是留給有準備的人。阿囡幼稚園時,我為了抽st Mary 而搬家,郤抽了第7志願。那種感覺真係想立即喊出來!

反而見有些朋友用其他人地址或專登去受洗來抽Maryknoll 和喇沙,卻又抽到,真的好唔開心!幸好之前都考到私小,才不至於那麼傍偟!

所以當我知道同事個囡小學派位不理想,真為佢着急!佢老公有政府津貼,㨂任何學校都有八成津貼,佢卻只考屋企附近幾間學校,冇去考多些直資和私小做backup,現在要週圍去叩門,很慘!

回覆 jc_mom 的帖子

其實唔想中一、二讀得咁辛苦,兩年後過外國
自行我會揀 Marymount
SPSS 一啲都唔輕鬆,不過校風就真係好好

jc_mom 發表於 14-6-10 22:12
因搬去天后不久,對東區的中學不熟悉,所以住在這區的姑姐就成為了我的明燈!佢玩了3次這個遊戲,有一個仔 ...

jc_mom,
你所說的是嘉諾撇聖心, 還是Quarry Bay的嘉諾撤?
你對Quarry Bay的嘉諾撇中學, 有沒有"感覺"?
Don't worry!Be happy![/color purple]

引用:Quote:jc_mom+發表於+14-6-10+22:12+因搬去

原帖由 chingbb 於 14-06-11 發表
jc_mom,
你所說的是嘉諾撇聖心, 還是Quarry Bay的嘉諾撤?
你對Quarry Bay的嘉諾撇中學, 有沒有"感 ...
表妹在quarry bay 嘉諾撒中學讀緊,姑姐話d功課幾多,而且幾難。我姑姐未做全職媽咪時係accountant. 佢話好多功課都要佢幫手教。佢以用家身份覺得d老師麻麻。

瑩瑩老豆 發表於 14-6-10 22:09
"冇200個位都很危險"    成個南區B1 位加埋都冇50 個
我都係中西區女, 我都唔明點解, 填乙部填到膽戰心驚.

引用:回覆+jc_mom+的帖子 其實唔想中一、二讀得

原帖由 Rattie 於 14-06-11 發表
回覆 jc_mom 的帖子

其實唔想中一、二讀得咁辛苦,兩年後過外國
希望班主任冇老點我,佢叫我自行唔好選Marymount, 佢話阿囡入唔到。

jc_mom 發表於 14-6-11 13:13
希望班主任冇老點我,佢叫我自行唔好選Marymount, 佢話阿囡入唔到。
Marymount vs BPS
Marymount 名氣大兼有貴族 feel,又有直屬小學,令人卻步,競爭未必如想像中咁大。
BPS 近地鐵交通方便,冇直屬小學,九龍新界尖子都會考慮,難度高好多。
純粹個人意見

不過你依家兩個自行選擇我覺得都好大機會.

引用:Quote:jc_mom+發表於+14-6-11+13:13+希望班

原帖由 Rattie 於 14-06-11 發表
Marymount vs BPS
Marymount 名氣大兼有貴族 feel,又有直屬小學,令人卻步,競爭未必如想像中咁大。
BPS  ...
有些人認為Marymount 最強的地方就是英文好,其他方面就普通,而BPS就平均些。

jc_mom 發表於 14-6-11 14:50
有些人認為Marymount 最強的地方就是英文好,其他方面就普通,而BPS就平均些。

...
兩間都係 B1A 學校
Marymount 英文強,相信其他方面普通極有個譜。
BPS 女校之中理科強

聽校長所講St Paul Convent 呢間學校比較注重讀書方面,女孩要對讀書要好有興趣先可考慮,像我小女比較活躍讀活動一些方可,中學真係要小心選擇

引用:聽校長所講St+Paul+Convent+呢間學校比較注

原帖由 ek49 於 14-06-11 發表
聽校長所講St Paul Convent 呢間學校比較注重讀書方面,女孩要對讀書要好有興趣先可考慮,像我小女比較活躍讀 ...
表妹讀緊,見佢好忙!又join啦啦隊,又去Vienna 交流,做功課到好夜!

引用:Quote:原帖由+Rattie+於+14-06-11+發表Mary

原帖由 jc_mom 於 14-06-11 發表

...
Marymount 個網有post個dse成績出來,除了中文和一般老校差不多,其他科科的成績都好好。

引用:Quote:原帖由+jc_mom+於+14-06-11+發表有些

原帖由 rubycourt 於 14-06-11 發表
Marymount 個網有post個dse成績出來,除了中文和一般老校差不多,其他科科的成績都好好。

...
但走了好多人。

引用:Quote:原帖由+Rattie+於+14-06-11+發表回覆

原帖由 jc_mom 於 14-06-11 發表
我覺得你個囡反正過2年去外國讀,就應該喜歡邊間在自行便搏邊間,瑪利曼有直屬小學,比人感覺好難搏,變咗個個自行都唔敢亂來,但你個case不同,所以應該去馬。

其實以SPCC在自行收生所訂的凖則來睇,例如操行、學術、全港排名,我估阿囡機會都大,可能都去唔到抽獎階段。

反而SSGC有宗教分,亦幾看重活動和奬項,呢兩parts 我地唔高分。

應該是SPSS

引用:Quote:原帖由+rubycourt+於+14-06-11+發表M

原帖由 goodenough 於 14-06-11 發表
但走了好多人。
佢哋中學有d係mix或不同國籍的人,我相信每年也有人離校回國,而也有不少學生在外國出世,有外國護照,d小朋友中學階段也會返回外國讀書。好似樓主個女有外國護照,過2年也會返美國讀書。也有d畢業後才去外國,我識人個女在瑪利曼畢業後升劍橋。

item  小女MSS同學前幾年也有升讀劍橋的,當年也有幾個學生有劍橋或牛津的conditional offer。  發表於 14-6-14 17:04

引用:Quote:原帖由+rubycourt+於+14-06-11+發表M

原帖由 goodenough 於 14-06-11 發表
但走了好多人。
係呀!係中間D人走得好緊要!

‹ 上一主題|下一主題