用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 戒口:無麩質,奶,蛋
樓主: 090211bb
go

戒口:無麩質,奶,蛋 [複製鏈接]

DJ924 發表於 14-8-9 21:48
free_style, 剛試咗整你介紹嘅chocolate chip cookie, 味道都ok, 但質地有別於一般餅,比較煙韌,係咪架?

...

應該唔係煙韌,而是脆口的,可檢視:
1. 若只是整了半包或四份一包,檢視用的水及油,是否按比例使用?
2. 餅身是否較厚? 我傾向唔太厚,再加控制焗餅的火力,咁就可以整到脆口。
3  用油亦有影響的。你用的是什麼油?

我的BK 戶口有點問題,經常看不到 alert ,抱歉遲覆了。

引用:Quote:DJ924+發表於+14-8-9+21:48+free_sty

原帖由 free_style 於 14-08-11 發表
應該唔係煙韌,而是脆口的,可檢視:
1. 若只是整了半包或四份一包,檢視用的水及油,是否按比例使用?
2.  ...
唔遲唔遲。包裝寫整20塊(我估係一包),用1/2杯牛油&1/2杯水,我試整一半,就照減半,用1/4杯水同1/4杯margarine(Little Giant度買嘅)。其實我都有懷疑過係咪太多水分,因為個粉團好濕,同埋最後焗嘅時間長咗好多。請賜教

can pm me the recipe as well?
furthermore where can perform the test?

DJ924 發表於 14-8-11 08:42
唔遲唔遲。包裝寫整20塊(我估係一包),用1/2杯牛油&1/2杯水,我試整一半,就照減半,用1/4杯水同1/4杯marga ...

你的份量好似唔多準確。按盒上說明,若整全包,是半杯牛油,即113g,四分一杯水,即 59g。若整半包的話,那就將相關份量減半。

雖然盒上寫,一盒可以整二十塊曲奇,但這比例造出來的曲奇,會好似 mrs. fields 那些咁大塊,唔方便。我會控制在每塊 6g的粉糰,剛好是一口吃掉的。

若一個小朋友吃,造四分一包。請埋朋友食,整半包。開 party 才整一盒。無記錯的話,四分一包,可以造到廿幾塊,若可以焗雞的焗爐 size,基本上一 round 可以焗完,好快手的。

植物牛油方面,little giant 的可以,但有反式脂肪。我轉左用 city super有售的,六十幾蚊一盒,都幾好用,而且無反式。呢個價錢好似用得安心D。

DJ924 發表於 14-8-11 08:42
唔遲唔遲。包裝寫整20塊(我估係一包),用1/2杯牛油&1/2杯水,我試整一半,就照減半,用1/4杯水同1/4杯marga ...

還有,焗呢類餅,唔好高火,易燶。焗好後小心拎出,未降溫前較易碎。降溫後則好穩定。造好後,放入玻璃瓶,可以食成個禮拜。

可買些GFDF 入爐朱古力粒,造餅時自已再加多些朱古力粒入粉糰,小朋友會更喜歡。他們是專挑多朱古力粒的餅來吃的.......

a328 發表於 14-8-11 18:33
can pm me the recipe as well?
furthermore where can perform the test?

我們講的是一隻GFDF 曲奇餅預拌粉。你有興趣試的話,可以買的。little giant 有售。 cherrybrook.  chocolate chip cookie mix. (gluten free)。

買的話望多兩眼,佢呢期可能有職員入錯貨,居然入左一款是有 gluten的 cookies mix,我估呢隻有 gluten 的,極有可能擺到過期都賣唔哂啦。

至於 perform the test,你是指食物敏感嗎?

a328  yes, about food allergy  發表於 14-8-12 11:33

引用:Quote:DJ924+發表於+14-8-11+08:42+唔遲唔

原帖由 free_style 於 14-08-12 發表
你的份量好似唔多準確。按盒上說明,若整全包,是半杯牛油,即113g,四分一杯水,即 59g。若整半包的話, ...
其實1杯係咪即係8oz?所以唔同材料就算都係1杯,個重量都可能有分別?

引用:Quote:a328+發表於+14-8-11+18:33+can+pm+m

原帖由 free_style 於 14-08-12 發表
我們講的是一隻GFDF 曲奇餅預拌粉。你有興趣試的話,可以買的。little giant 有售。 cherrybrook.  chocol ...
其實飲Organic Cow Milk like Holle 係唔係 ok?

引用:Quote:原帖由+free_style+於+14-08-12+發表

原帖由 Destination121 於 14-08-14 發表
其實飲Organic Cow Milk like Holle 係唔係 ok?
cow milk 應該唔係dairy free喎

回覆:DJ924 的帖子

謝謝。那可以用Goat Milk 代替?

回覆:Destination121 的帖子

其實得米奶h rice milk and coconut milk椰奶先得, hazelnut /oat milk 都有gluten

可否提供一些合用的醬油牌子和名稱?謝謝

引用:謝謝。那可以用Goat+Milk+代替? +

原帖由 Destination121 於 14-08-14 發表
謝謝。那可以用Goat Milk 代替?
如果入面嘅成份你小朋友冇敏感,應該得嘅。我個b對羊肉都敏感,所以我轉咗雅x豆奶。

回覆:Anchiu 的帖子

去little giant買,  市場上一隻用椰子油造的soy sauce,  無黃豆

回覆:戒口:無麩質,奶,蛋

今日整嘅肉桂餅乾

麵包 ... 好難搵代替品

回覆 090211bb 的帖子

請問起邊度可以買度呢  粉呀?

回覆:090211bb 的帖子

一試無訪,唔試永遠唔知work 唔 work. 我都係見有人話得試了半年,可惜唔work ! 但都贊成要試下,希望你成功!

‹ 上一主題|下一主題