用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 明天取小一註刷證需時幾耐? 要排隊嗎?半小時? ...
go

明天取小一註刷證需時幾耐? 要排隊嗎?半小時? [複製鏈接]

謝謝指教!
   1    0    0    0

May need to queue up earlier if you want to spare more time for knocking doors asap!

我記得我係早成個鐘去排, 都有20,30人係我前面, 早D攞 早D可以去扣門(TOUCHWOOD)!

kirstyau 發表於 14-6-6 12:16
我記得我係早成個鐘去排, 都有20,30人係我前面, 早D攞 早D可以去扣門(TOUCHWOOD)! ...
Understood, i think those parent cannot sleep so why not queue up earler.  Overall speaking, tomorrow morning is a live-or-death killing game!

醒目開學勳章 貢獻勳章

無人知要等幾耐
舊年88網10點半後到,等個幾鐘,又熱又曬!
但11點後就開始少人喇
恐龍家

有冇人知62網上年排幾耐呀?

HK parent is so poor, being played by EBU for months at last moment still need to queue up for sort of certification of death (around 10K)!

引用:May+need+to+queue+up+earlier+if+you+want

原帖由 kenwong888 於 14-06-06 發表
May need to queue up earlier if you want to spare more time for knocking doors asap!
叩門有兩三日時間交 form,非先到先得。

回覆:kenwong888 的帖子

今時今日抽lPO都电子化啦!

引用:有冇人知62網上年排幾耐呀?

原帖由 hohoho36 於 14-06-06 發表
有冇人知62網上年排幾耐呀?
我都想知!

叩門唔係先到先得, 點解要一早去排隊呀......?

Argyle 發表於 14-6-6 14:02
今時今日抽lPO都电子化啦!
IPO可以電子化,交報稅表可以電子化。但教局連交選校表都不容許電子化。

引用:Quote:Argyle+發表於+14-6-6+14:02+今時今

原帖由 cellon 於 14-06-06 發表
IPO可以電子化,交報稅表可以電子化。但教局連交選校表都不容許電子化。

...
唔係每位家長都識用

回覆:haydenden1023 的帖子

可以比多個方法交表 攞result 也未嘗不可

spicesanpo  agree!!   發表於 14-6-7 01:20

haydenden1023 發表於 14-6-6 15:26
唔係每位家長都識用
應該可以同報稅一樣,讓家長選擇網上填(減少輸入電腦時出錯),或傳統同紙。

引用:叩門唔係先到先得,+點解要一早去排隊呀....

原帖由 TurtleC 於 14-06-06 發表
叩門唔係先到先得, 點解要一早去排隊呀......?
聽過有某些學校真係要先到先得,誠意分

引用:我記得我係早成個鐘去排,+都有20,30人係我

原帖由 kirstyau 於 14-06-06 發表
我記得我係早成個鐘去排, 都有20,30人係我前面, 早D攞 早D可以去扣門(TOUCHWOOD)! ...
好多小學叩門form一早已經可以交啦! 大抽獎之後個幾日都可以交。唔需要大抽獎當日交。

唔好意思, 我唔係好明, 因為未玩過統一派位.

我明天是否要去睇放榜? 洗唔洗帶野 (選校黃色的COPY)?  睇放榜是有野要取(註冊證)??

係咪點都要註左冊先?

moonychan 發表於 14-6-6 16:26
唔好意思, 我唔係好明, 因為未玩過統一派位.

我明天是否要去睇放榜? 洗唔洗帶野 (選校黃色的COPY)?  睇放 ...
曾於本年一月為子女辦妥統一派位選校手續的家長,請在本星期六或本星期日(六月七日或八日)上午九時三十分至下午十二時三十分;或下午一時三十分至四時三十分,返回原先遞交「選擇學校表格」的統一派位中心領取「小一註冊證」。屆時,家長應攜帶「小一入學申請表」或「選擇學校表格」的家長副本以資證明。

「小一註冊證」上印有兒童獲派學校的名稱、地址、註冊日期及註冊手續須知。各家長須依照指定日期,即下星期二或下星期三(六月十日或十一日),前往獲派的學校辦理入學註冊手續,註冊時間是:

上午校  :上午九時至中午十二時
下午校  :下午二時至五時
全日制學校:上午九時至中午十二時及下午二時至四時

http://www.info.gov.hk/gia/general/201406/05/P201406050649.htm

siujanjan 發表於 14-6-6 16:36
曾於本年一月為子女辦妥統一派位選校手續的家長,請在本星期六或本星期日(六月七日或八日)上午九時三十分 ...
TKS
問多個問題, 如果已叩門, 都要註冊左派位果間先, 到叩門的有OFFER再去取回張註冊證??

真係唔好意思.

‹ 上一主題|下一主題