用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 李國寶,林大輝, 王錦輝 及 顏寶鈴
樓主: cclbaby
go

李國寶,林大輝, 王錦輝 及 顏寶鈴 [複製鏈接]

回覆:foresight 的帖子

但点解話有好多学生要留班?是否因功課太深?

聽完顏後, 請問王錦輝, 李國寶, 林大輝功課多嗎?

回覆 cclbaby 的帖子

見你仍然很操心
其實每一間學校都有其優點,缺點,看看甚麼是最適合孩子
最好找些已在校讀書的家長溝通
問問小學老師之前有沒有畢業同學讀此校,給你多些意見,上上每間學校,看看DSE成績及視學報告都是很有用的資料
希望你找到一間適合的學校

回覆 kachunma 的帖子

功課我個人認為是可接受,我仔現就讀中四,我見佢每日都有時間同細佬玩及打遊戲機,通常他11點左右上床睡覺,不過顏每次考試之後如成績不理想,學校會派通告通知家長督促小朋友嚴加溫習,如成績持續未有改善,可能將未能保留學籍,坦白說,接過呢哋通告,我是覺得很有壓力。還好現在個仔成績已逐漸向上。

學校開學時已講明2個主科唔合格係要留班!其實老師都會睇個學生個學習態度而決定!我女現等緊放榜,之前真係早出晚歸!好忙好忙!好多時呀女會講老師D野比我知!我覺得老師都好用心咁教!陪佢地一齊咁辛苦!相比佢朋友仔讀個間新界名校B1,老師唔教書,同學唔會亙相幫助!科科要自己出外補!我覺得當年真係無選錯校!當然唔係人人都接受到不停咁被谷!唔得就真係搵間愉快學習唔多功課就好啦

引用:回覆+cclbaby+的帖子 見你仍然很操心其實

原帖由 candysandra 於 14-06-04 發表

見你仍然很操心
謝謝你的分享!

當然仍要搜集資料,因距離放榜日子不遠了,做父母的當然要盡最大努力,希望自己的小孩能進入一所合適的中學。

引用:回覆+kachunma+的帖子 功課我個人認為是可

原帖由 foresight 於 14-06-04 發表

功課我個人認為是可接受,我仔現就讀中四,我見佢每日都有時間同細佬玩及打遊戲機, ...
請問如果顏的成績真係唔合格,是否只準留一次班,之後唔惦便要起身走人?

回覆:李國寶,林大輝, 王錦輝 及 顏寶鈴

論成績,一定係顏寶玲好D,但no pain no gain,嘛,有心理準備該校要谷!

cclbaby 發表於 14-6-5 00:11
請問如果顏的成績真係唔合格,是否只準留一次班,之後唔惦便要起身走人?

...
我覺得好多band one學校都係,包括官.津校

根據法例, 學校無權因學生成績不理想而趕出校.

是否只準留一次班,這點我不是很清楚,我個仔是讀中文小學,可能中一時未習慣顏的全英文學習模式,佢中一成績是在顏四年裡面最差的,我記得中一時佢數學總平均成績是46.5, 學校照俾佢升中二,顏是一學期考2次,一年考四次,升班是睇總平均成績,好似係主科一科不合格或副科兩科不合格是要留班的,但有酌情權(如不是非常之差是可照升班的)。我也非常同意summ200所講的,這學校的大部分老師都很有熱誠,好用心教學,好識得鼓勵學生學習。就以我仔來講,就係因為班主任及其他科目老師嘅鼓勵與教導,佢嘅成績是一年比一年進步,看到個仔越來越生性,我覺得很欣慰,也覺得當初選擇顏是正確的。

yghgwong 發表於 14-6-5 12:25
根據法例, 學校無權因學生成績不理想而趕出校.

如果是官津學校的話

直資有政府資助,受教育條例管,私校才不受管。學校會用勸退方式請學生退學,如果家長堅持留校讀書,校方不可開除學生。

回覆:yghgwong 的帖子

其實顏和李都有南亞裔學生,佢地是否能和洽相處呢?

引用:+本帖最後由+cellon+於+14-6-3+18:25+編輯+

原帖由 cellon 於 14-06-03 發表
好多kts學生都去左顏寶玲, 應該幾好。

請問每年約有多少KTS學生去讀顏寶玲?

引用:我本身對李國寶及顏寶鈴都心儀的,+但係+"中

原帖由 小時了了 於 14-06-04 發表
我本身對李國寶及顏寶鈴都心儀的, 但係 "中學交流" 討論區談論 "顏寶鈴", http://www.edu-kingdom.com/foru ...
,不要太在意一兩位的意見。自己再問下用家

引用:我仔同班有个同學的哥哥在顏讀中六,所比我

原帖由 kachunma 於 14-06-04 發表
我仔同班有个同學的哥哥在顏讀中六,所比我地對顏的意見和樓上講D討論區一樣,為谷成绩迫到D学生死死吓!主 ...
升Jupus 的rate 只有3x%,

Bigtaoc123 發表於 14-6-6 09:10
好多kts學生都去左顏寶玲, 應該幾好。

唔好意恩, 孤陋寡聞, KTS 是什麼學校簡寫?

KTS = 九龍塘學校
‹ 上一主題|下一主題