用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 13年1月份嘎龍b究竟做大b好掂細b好?
go

13年1月份嘎龍b究竟做大b好掂細b好? [複製鏈接]

因為生不逢時....導致我宜家非常糾結,求助各位有經驗嘎麻麻,我應該選擇滿2歲插班pn同12年嘎龍b一齊,掂係推遲2歲7個月先入讀pn同13年嘎蛇b一齊???
BTW,如果唔讀pn直接報名k1會唔會跟唔上或者係k1面試唔容易pass???因為k1入學係9月甘我仔岩好滿2歲8個月做細b~

Thanks
   2    0    0    0

引用:因為生不逢時....導致我宜家非常糾結,求助

原帖由 wongann 於 14-05-23 發表
因為生不逢時....導致我宜家非常糾結,求助各位有經驗嘎麻麻,我應該選擇滿2歲插班pn同12年嘎龍b一齊,掂係 ...
1月應該好難做細B. 應同蛇B一屆做大B. 今年報K1 大多收到12年12月底。所以不用諗太多!

回覆:13年1月份嘎龍b究竟做大b好掂細b好?

乜一月份唔係正常大b咩? 點解話生不逢時呀? 乜一月出世可以插班去上一年度架咩?

引用:因為生不逢時....導致我宜家非常糾結,求助

原帖由 wongann 於 14-05-23 發表
因為生不逢時....導致我宜家非常糾結,求助各位有經驗嘎麻麻,我應該選擇滿2歲插班pn同12年嘎龍b一齊,掂係 ...
你係冇得簡做細b架,就算你插班2歳讀pn,到9月都係要重讀pn,冇學校會收你讀k1架!依個case我已認真咁研究過,同問過學校

回覆 kayan37 的帖子

甘即係我嗒定心水齋報今年嘎pn就得了係埋?因為我地明年9月前可以滿足2歲8月,乜唔係夠咗pn年紀咩?

咁都算生不逢時,我唔知幾時2個b都係1月出世做大b

大B都叫做生不逢時,大把學校收呀!細B(9-12月)先叫生不逢時呀,冇名幼收㗎!

回覆 bibi0531 的帖子

嚇~?細b甘慘嘎?我以為我1月份已經好慘~我已經決定今年報pn喇,希望有心水嘎學校會收我b啦

回覆 langmama 的帖子

唔知吖,我都係聽臉書上面嘎麻麻講話叫我今年直接k1,不過我考慮過唔想bb甘大壓力,都係按部就班明年入學pn

wongann 發表於 14-5-23 10:20
回覆 langmama 的帖子

唔知吖,我都係聽臉書上面嘎麻麻講話叫我今年直接k1,不過我考慮過唔想bb甘大壓力, ...

我大女同細仔都係1月b, 兩個都係兩歲插班讀n1, 九月再重讀n1, 兩個都係讀1.5年n1, 一月b 係無得揀做超超細b 架!

醒目開學勳章 貢獻勳章

樓主,你可以揀插班,但你必須"重讀" pn,唔可以升K1
基本上你無得揀,香港教育制度下,好難"跳班"
大把細b想學習能力高d,做大b,你個大b反而想做全班最細?!
恐龍家

額..我地明年入pn應係好多蛇仔,之前覺得我地全班最大好似好奇怪

回覆 kiu_kiu 的帖子

好啦,甘我都係今年報pn明年入學啦,2歲半~

樓主入學年齡跟出生年份唔係跟生肖,況且你個b interview時比細b著數

回覆:wongann 的帖子

2015年的k1, 只收2012/12/31或之前出生的小朋友,所以2013年1月出世,只能做大B. n 班可以插班在2015年1月入學,但之後不能直接讀k1, 只能repeat n班。

回覆 socute 的帖子

嗯嗯,我第一次冇經驗,以為有關係

回覆 Potato001 的帖子

好詳細,多謝~

1月份出生只可做大B!我2個仔係1月大B, 好多PN都收,連名幼都收,所以不要說生不逢時,其實係好好!

我覺得做大B好。

我都不知幾想我兩個女係1月出年,無奈一個十月,一個十一月,對住同年1月b,真係好輪。

Oonetwothree  我都好明白你既情況,我個仔係細b,interview時同d大b既表現真係無得比!!
btw,我覺得大家好好,對住一個b6媽媽,話自己個大b生不逢時我真係覺得唔知點回應!  發表於 14-5-29 16:25
‹ 上一主題|下一主題