用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 幼稚園都搞謝師宴 每位盛惠$500 家長憂奢華 原意變質 ...
樓主: JWKun
go

幼稚園都搞謝師宴 每位盛惠$500 家長憂奢華 原意變質 [複製鏈接]

真喺可以選擇唔去嗎?唔講謝師宴吖,如果喺Disney搞畢業禮,真喺會揀唔去?遊學可以揀唔去,但畢竟喺仔女人生第一次畢業禮o咼,相信好多家長都唯有焗住好肉赤禁去。5百一個人,一家4口就2千.對一d家庭,可能真喺好額外既開支,就算俾得起,有必要嗎?雖然阿女幼稚園畢業已多年,但當年喺城大租個theatre,小朋友表演唱歌跳舞、頒證書,家長已經好感動、開心。畢業相就喺校園內影。好好吖~~

再講,老師情願家長平日投訴少d,少d麻煩,仲好過請他去酒店食一餐啦。就好似母親節之類先請得阿媽食飯嗎?平日孝順d咪仲好?

阿女小學畢業,謝師宴都喺酒店食,但一律著校服,唔洗“裝身”吖。

又無話過喺學校/老師規定要搞,多數都喺家教會意思(小學。幼稚園我唔清楚,事關我女過代唔興)。但學校都可以俾d指引:請一切從簡。

畢業禮嘛,無論喺幼稚園、小學、中學、大學,對家長黎講,喺大件事o咼,選擇唔參加,好似有d遺憾禁。雖然結婚都可以揀旅行結婚,但對有d家長講,仔女唔擺酒,好似有d遺憾。禁喺咪可以擺幾圍自己家人開心下,但又唔洗擺3、50圍先得?無d皆大歡喜d既方案咩?點解喺呢d一世人得一次既事上要作出“痛苦”既選擇呢?家教會都可以俾幾個方案全校家長投票揀點搞法既o者。唔好一小班人決定,要其他人去“選擇”跟定唔跟吖~

就算意見唔同,都要講得客客氣氣,尊重別人。

Jane1983    發表於 14-5-21 23:33

或者“付擔得起”同覺得“有無必要”喺兩回事?

honeybunny7    發表於 14-5-27 10:14

shadeslayer 發表於 14-5-22 12:56
比唔比得起和願唔願意比咁貴係兩個既念來的。有人因為負擔不起,有人因為不認同謝師宴要咁隆重。重要的考慮 ...
既然謝師宴喺expect全級同學(&家長)參加,就應該選一個令大家都舒服既方案。唔同學校辦遊學,唔expect全級同學都會去,有人可以選去與唔去。而且幼稚園就真喺唔洗搞到禁大陣仗。

MrBeast 發表於 14-5-22 21:22
用語不當,令你misunderstood 不好意思。
我改變主意最主要的原因是獎勵我小孩那一年的努力和成績,我買隻d ...

有時喺果種心態俾人捉到:好似影結婚相禁,明知d相呀video呀都喺入迷你倉,但果一刻諗,一世人一次,唔影怕第日後悔禁,就肉痛都算啦算啦~~~幼稚園VCD,$100隻,心裏覺得幾無謂,但阿女阿仔得一次幼稚園畢業,唉~~算啦算啦,禁囉。所以果d謝師宴又喺,千幾二千一家人去,肉痛,但諗到又喺一次,又算啦算啦,無無謂謂。唔喺俾唔起,只喺覺得有無必要o者~呻o下都得掛?禁o者~
‹ 上一主題|下一主題