用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 仲有冇龍b而家剩係講bb話?點準備面試好? ...
go

仲有冇龍b而家剩係講bb話?點準備面試好? [複製鏈接]

BB係10月出世,而家只會講byebye,爸爸,呢個以及大量bb話,好擔心面試唔知點算好

3    0    0    0

引用:大家努力吖,我聽人講遲講野嘅bb係思考型,

原帖由 supercrazy 於 14-07-11 發表
大家努力吖,我聽人講遲講野嘅bb係思考型,係聰明仔/女,多啲鼓勵佢。。。我仔考咁多間n都係想避開k個戰場 ...
我都唔想加入k班爭奪戰,如果可以有n班收就唔駛咁擔心

你小朋友in咗幾多間呀? 而家有offer嗎?

引用:佢坐唔定,interview+個時都係會衰。亦中意

原帖由 kimbytong 於 14-07-10 發表
佢坐唔定,interview 個時都係會衰。亦中意留計發脾氣。interview 前一定要馴服依隻小魔怪。咩都要即時得到 ...
冇耐性真係好難攪,我見有jm post 話佢哋in過有d學校會等好耐

回覆:仲有冇龍b而家剩係講bb話

大家努力吖,我聽人講遲講野嘅bb係思考型,係聰明仔/女,多啲鼓勵佢。。。我仔考咁多間n都係想避開k個戰場咋,希望無乜意外就比佢直升啦

引用:我個仔十月尾龍b,+巳識講好多野,父父媽媽

原帖由 kimbytong 於 14-07-05 發表
我個仔十月尾龍b, 巳識講好多野,父父媽媽姓名,唱歌仔,句子。因為我地成日同佢講野,唔理佢明唔明,又成 ...
你的小朋友好叻,我的五月b女最近才開始講句子和唱歌,不過佢18個月才開始講詞語。我覺得講故事都有用,訓練小朋友聆聽和說話,組織句子,又學到禮貌和常識。

佢坐唔定,interview 個時都係會衰。亦中意留計發脾氣。interview 前一定要馴服依隻小魔怪。咩都要即時得到,而家要佢數1-10,one to ten , 一至十。佢咸住黎數。希望可以拖到佢的耐性。

回覆 kimbytong 的帖子

你個仔好叻!  我個女10月頭B, 只係自說自話, 好努力講句子但次序亂晒, 要我幫佢重組句子.  見人唔叫人除非請佢食餅..interview點算?

引用:Quote:原帖由+Lawfamily2409+於+14-07-03+

原帖由 pokey 於 14-07-05 發表
我仔兔年12月b,未夠兩歲in,在家係開籠著已講句子,基本認知都好好,但interview時係鵪𪂹,所以in ...
但係上咗嚟EK睇咁耐,都好似剩係睇到有n咁多間幼稚園收哋嘅小朋友,好有壓力咁,怕自己小朋友冇學校收

引用:我個仔十月尾龍b,+巳識講好多野,父父媽媽

原帖由 kimbytong 於 14-07-05 發表
我個仔十月尾龍b, 巳識講好多野,父父媽媽姓名,唱歌仔,句子。因為我地成日同佢講野,唔理佢明唔明,又成 ...
你小朋友好進取,我小朋友冇咁積極

引用:你地報左K1未呀?

原帖由 snowpure 於 14-07-05 發表
你地報左K1未呀?
未呀! 打電話去問咗要等到10月先開始報名,真係心急c人

回覆:每日媽媽 的帖子

我女都係叫我'爸爸',佢反而得10個月時會識叫‘呀媽’,一時時可能會發到音,佢理解一D問題都無,body language 仲好強好搞笑,但就好懶講,唔知同食嘴有無關係
不過依家我著重鼓勵佢開口,所以無乜抖正佢發音

引用:大家不用太擔心 我個9月兔B舊年interview剛

原帖由 Lawfamily2409 於 14-07-03 發表
大家不用太擔心
我個9月兔B舊年interview剛滿2歲只識講爸爸媽媽,自己個名,幾多歲,考了6間有4間first round ...
我仔兔年12月b,未夠兩歲in,在家係開籠著已講句子,基本認知都好好,但interview時係鵪𪂹,所以in十幾間只有兩間收。

所以大家不用太擔心,你地啲對手唔係個個都咁強的 XD

我個仔十月尾龍b, 巳識講好多野,父父媽媽姓名,唱歌仔,句子。因為我地成日同佢講野,唔理佢明唔明,又成日唱歌佢聽。唔俾佢睇電視ka...怕集中力不足。唔怕人,因為我地成日出街叫佢叫人。而家巳經開始問點解了。

你地報左K1未呀?

引用:大家不用太擔心 我個9月兔B舊年interview剛

原帖由 Lawfamily2409 於 14-07-03 發表
大家不用太擔心
我個9月兔B舊年interview剛滿2歲只識講爸爸媽媽,自己個名,幾多歲,考了6間有4間first round ...
謝謝你呀! 睇嚟我要加油先得喇。

引用:我仔n班in左13間,有3間收。。。仔仔唔講嘢

原帖由 supercrazy 於 14-07-04 發表
我仔n班in左13間,有3間收。。。仔仔唔講嘢,又慢熱,仲要自己揀學校,去到唔鐘意唔合作,出到校 ...
你好勁呀! in咗13間,而且仲有3間收,係個好開始,你囝好醒,有自己主見,唔鍾意就唔妥協。

supercrazy 發表於 14-7-4 12:15
我仔n班in左13間,有3間收。。。仔仔唔講嘢,又慢熱,仲要自己揀學校,去到唔鐘意唔合作,出到校 ...
你個囝有性格好叻仔喎

每日媽媽 發表於 14-5-16 19:13
BB係10月出世,而家只會講byebye,爸爸,呢個以及大量bb話,好擔心面試唔知點算好

...
我個個6月出世.....但言語遲緩, 家下單字都仲唔識.....我最壞打算係要推遲一年才可給他入讀K班~~~~
真係好沮喪!!

我仔n班in左13間,有3間收。。。仔仔唔講嘢,又慢熱,仲要自己揀學校,去到唔鐘意唔合作,出到校門拍手讚自己

我仔n班in左13間,有3間收。。。仔仔唔講嘢,又慢熱,仲要自己揀學校,去到唔鐘意唔合作,出到校門拍手讚自己

‹ 上一主題|下一主題