用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 6歲開始睇私家食strattera,政府一直堅持不開藥 ...
樓主: sky-kowloon
go

[過動] 6歲開始睇私家食strattera,政府一直堅持不開藥 [複製鏈接]

回覆 IwanBB 的帖子

你囝囝體重幾多?
其實你囝囝食27mg,有藥力時好專心,咁即是無需要加藥?除非藥效唔夠12個鐘?

strattera, 我仔用咗兩個月時間去適應,頭頭兩三個星期他才覺得可以專心,但散咗的心,要再多些時間才能集合回來。
for every one criticism, three positives must be given.

我仔開始吃strattera  10MG一星期  醫生考慮他快到青春期並且個頭才146CM  比較偏矮  為不影響他發育.  ,這星期好像胃口還好 , 老師講他可以聽完一堂課  專心左   並且跟老師談話也能領悟別人講甚麼   但不好的是下午就開始比較呆滯些   打波反應也慢  彈琴也反應慢左   自己都幾擔憂   因為醫生還要再加藥,

lillymarie  10mg份量極輕  發表於 15-3-5 18:47

我仔昨天覆診一星期還胖啦2KG   醫生又加藥到18MG 並且話離他心目中份量還很遠crying:  沒有辦法  , 只能交給專業人士!

回覆 Janet._. 的帖子

我個囡30kg重,醫生話target dose是36mg, 大三的仔就算細粒食10mg都應該未見效喎,最多睇下有冇副作用。

回覆 Janet._. 的帖子

份量算輕,不過成年人所需的藥量比兒童少
for every one criticism, three positives must be given.

回覆 lillymarie 的帖子

我囝囝11歲, 140.9CM高, 33KG, 屬於細碼

最近發現囝囝有藥力時無咁專心, 多左講野, 藥力到10-11個鐘開始弱同活潑, 好多時做唔晒功課又無藥力時, 要花好多時間先完成, 好辛苦, 所以想試上一位醫生建議既strattera 24小時藥, 想長時間維持專注力.

我大仔11歲時和你仔差不多高,但只有28kg。
你仔33kg,可以試下concerta 36mg喎,叫他努力食野,谷肥自己。

食ritalin/concerta, 真的要好似灰姑娘咁,在時間到之前做哂所有事情。strattera是24小時有效,不過專注力無ritalin咁好的。我仔轉食strattera是因為體重太輕和出現情緒問題,轉咗後食慾大增,情緒穏定咗,但他自己講無食ritalin那時咁集中精神的,而且成日覺得眼瞓,好多時放學回到家要小睡片刻。

lillymarie 發表於 15-3-9 11:50

我大仔11歲時和你仔差不多高,但只有28kg。
11歲得28kg真係好瘦><, 咁你囝囝長高既情況理想嗎?

同藥房藥劑師傾過, 佢話醫生建議27mg加到36mg都理解, 因為囝囝食左5年幾27mg, 而且長大緊, 呢半年都專注差左, 即27mg唔夠力, 加到36mg可以再專心d都好. 要相信醫生專業意見. 下次覆診會再同醫生傾藥量, 但要5月尾喇....

IwanBB 發表於 15-3-10 10:19
11歲得28kg真係好瘦>
我由阿仔出世開始定期幫阿仔量度身高體重,好明顯自從他食ritalin之後,身高和體重的增長速度都減慢了。他轉食strattera時適逢發育期,身高體重都回復到未食藥前的碼數。我不知道是因為轉藥還是因發育引致這改變。

lillymarie 發表於 15-3-10 11:32
我由阿仔出世開始定期幫阿仔量度身高體重,好明顯自從他食ritalin之後,身高和體重的增長速度都減慢了。他 ...
我地情況有d似, 囝囝由7歲開始食concerta後就由中上碼跌到細細碼到e+11歲, 最初食藥果兩年超瘦, 呢兩年體重先平衡返, 所以我對加藥好擔心, 怕囝囝長唔大或者偏矮.

你囝囝E+幾歲? 有幾高?

大卡細卡 發表於 15-3-5 16:37
我仔開始吃strattera  10MG一星期  醫生考慮他快到青春期並且個頭才146CM  比較偏矮  為不影響他發育.  ,這 ...
加油呀!!!

他14歲,和他爸爸差不多高了。

lillymarie 發表於 15-3-10 15:20

他14歲,和他爸爸差不多高了。
嘩!! 真係太好喇!!!

IwanBB 發表於 15-3-11 09:30
嘩!! 真係太好喇!!!
我知道食ritalin會影响高度。大仔開始食ritalin後即刻連高度都細了半個碼,但每年都保持那碼數的進度,不會停止不高。所以我都接受。只不過是幾cm的分別,若食藥後可以「是是正正」地做人,都是值得。
轉了strattera後適逢發育期,高度回升至原本的碼數,我就不知道和停了ritalin有否關係。總之非常感恩啦!

回覆 lillymarie 的帖子

請問Straterra要夏天放入雪櫃嗎?先前冬天開始食冇雪。

回覆 muimui5 的帖子

未聽過。
‹ 上一主題|下一主題