用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 其實有冇需要做資優評估?
go

其實有冇需要做資優評估? [複製鏈接]

醒目開學勳章 貢獻勳章

我起初都好似你咁,嫌貴,唔想做評估,覺得做唔做都一樣
但最後因為情緒問題,發覺好多呢方面支緩都要出示評估報告,於是,俾錢做咗!但得著比嗰幾千蚊多!
首先,我對孩子了解多咗,對佢嘅要求有所微調,大家關係開始好轉 (我發少咗火啦~)
我樂意接納佢嘅不足,幫佢了解自己,面對自己,改善不足嘅地方
因為我知道佢有強大嘅理解能力,我會俾多d機會佢去學佢年齡唔應該學嘅嘢,學習動機好緊要呀!要keep住佢團火,要教佢自學!

你提到輸唔起,建議你俾佢學棋!我兒年半前開始學圍棋,一開始就贏多輸少,一輸就想喊,但輸輸下就慣啦!最重要係想玩~就自然有贏有輸!
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

廷廷媽 發表於 14-4-23 10:17
多謝各位意見, 我同C6傾下先, 咁你地係咪係中大CHECK?

中大好似貴少少 (~5-6K?)
我check過,小童群益會好似平dd,~4.5k
我跟學校做,4k

恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

其實邊個機構都一樣,佢地都係用相同題目,受過訓練,認可嘅人士做
聽聞有d有詳細報告,有d要詳細報告就要加錢
我覺得睇咗結果,如有需要先要註細報告,因為呢份報告本身見人嘅機會不高!
恐龍家
‹ 上一主題|下一主題