用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2014填表分析 (24/4/2014 22:50更新, 已加表六+新版試算 ...
樓主: khmama
go

2014填表分析 (24/4/2014 22:50更新, 已加表六+新版試算表)   [複製鏈接]

95235947 發表於 14-4-29 17:24
Khmama 你好,小兒就讀上水惠州,(明天要交表,剛剛得知你和各位提供重要策略資料),他考77/165 (若小學取B ...

抽獎只講運氣, 鄧顯放第一總有機會, 問題係小朋友可能會讀得辛苦, 你要估計下小朋友是否可應付. 北區其實唔係好夠位, 可能你理解錯咗o的數據. 方案一已很保守, 方案二又唔使咁快放風采, 用o黎包底好o的.

goodboy1 發表於 14-4-29 17:08
銀禧屬B1C英, 第7志願都可以入到 ! 前面六間會是什麼B1學校呢
...

官塘本區連他區英中有26間, 係比較容易執到雞既校網.

Stephanie_1024 發表於 14-4-29 15:32
如果放沙田培英第二志願有沒有機會?第四放沙蘇或沙官是不是浪費機會?T K S!

...
培英第二係咪一定冇位冇人知, 上年第四放沙蘇已冇位, 作為執雞還是可以填去較後位置.

tung071102 發表於 14-4-29 14:55
回覆 khmama 的帖子

好多謝你ge回覆,我想再問多小小:成功機會108.9%,是否指夠晒B1位派B2頭學生都有機會 ...

要留意個band1自行離場%只作參考, 如參考表五, 用各區band1自行離場%去估計, 屯門係唔夠位既, 主要係鄰近轉入屯門既考生多, 所以band2生不宜搏.

nlit 發表於 14-4-29 12:37
Khmama,
小兒沙田b1a學生,根據數字沙田區band 1位是夠派的。我乙1沙祟,2沙偱,餘下填所有band 1(胡中最後 ...

咁樣填冇問題, 執雞都要以機會大既行先.

小巫女女 發表於 14-4-28 21:23
請問元朗band 1唔夠位派晒俾所有band 1生,咁如果我填1. 鄉中 2. 商中 
3.元中 咁填又可唔可以呢? (我 ...

基本上冇問題, 係商中唔肯定第二有冇位, 穩陣o的可以考慮盧幹庭/白約翰.

bik1229 發表於 14-4-28 13:46
我都是黃大仙2尾。
甲1) 文理 2) 聖母 3)  孔仙洲
乙1) 文理 2) 聖母 3)  孔仙洲 4) 培敦 5) 何官 6) 鄭值 ...

甲二唔好揀聖母, 好大機會甲一已抽晒, 因為聯繫小學band2多會甲一填返呢間, 甲三都唔好揀孔仙洲, 抽到冇得抽乙一文理, 你揀兩間band2a放甲二三啦. 乙部仲有咁多他區band2可以填, 唔使咁快填余近卿住. 聖道迦南想提升學生質素, 所以收得高咗, 但我對呢間學校有o的保留. 唔收你都未必係壞事, 可能你抽到文理都唔定.

95235947 發表於 14-4-29 23:39

MANY THANKS, 數據是 (BAND 1 自行: 297 + 甲 : 113 + 乙: 589) = 999 位 - BAND 1 人 ...

如果你仔仔係band2, 成個填法唔同晒, 你肯定個band先有得填, 鄧顯band2唔使諗.

DFSON 發表於 14-4-28 13:38
咁如果我將聖心/林漢光對掉....4, 聖心, 5, 林漢光,....聖心擺4重有無機會?

聖心同林漢光上年有人放第4都入到, 今年得唔得冇人知, 跟自己意思做就可以了.

Anniemun 發表於 14-4-28 13:20
黃大仙不夠b1 學額,大部份老師建議用文理包底,那還有位給b2 生嗎?
用文理包底唔等於個個唔好彩去到文理, 好多都頭3志願入到band1, 所以band2仍有位抽.

Jennie 發表於 14-4-28 09:29
KHMAMA>>深水埗區黃棣珊第3. 會唔會無chance? 本想填玫瑰, 但看到你的算表, 放第3是無可能了. 真是不知道如 ...

黃棣珊可以考慮, 之後都要放他區執雞.

引用:回覆+khmama+的帖子 感激,哪麼BAND2生,

原帖由 95235947 於 14-04-30 發表

感激,哪麼BAND2生,北區乙部1-6如何選擇?Thx
馬錦明/風采,禮賢會/廖萬石,陳朱素華,心誠,孫方中,神召

Anniemun 發表於 14-4-30 23:20
請教b1a用文理包底是否最差也是入此校?

理論上係以文理包底, 反正有30個選擇, 可以填多幾間他區及本區band2o係文理後面.

WaiWai媽媽 發表於 14-4-30 20:40
KHMAMA:
可唔可以講解吓聖道迦南有咩問題?

對呢間學校瞭解唔深, 一間新校早幾年公開試成績只屬band3, 依家連成績表都冇唔知點解呢兩年比家長捧到上天, 極其量因為收生質素提高, 我會介定學校係band2尾band3頭, 但學校管理同師資有冇改變我並不知道, 故我對學校係咪好實在有保留.

WaiWai媽媽 發表於 14-4-30 20:37
KHMAMA:
多謝你解答我的問題

既然唔肯定自己係band1定band2, 乙一你會選擇一間band1搏下, 但如果你甲一二三填band2, 萬一抽到就冇機會搏乙一, 因為抽完甲部先抽乙部, 都係先派band1, 然後band2, 最後band3. 聖母成績唔好, 佢係英中但係成績只有band2, 而唔係一間收band2既學校成為英中.

引用:Quote:khmama+發表於+14-5-1+14:05+既然唔

原帖由 WaiWai媽媽 於 14-05-01 發表
咁觀塘區他區的BAND2學校有邊間較好?
較好嘅有何官,王華湘,文理,慕德。

引用:khmama睇完最新的排列,先知中華基金的band

原帖由 KennethMami 於 14-06-04 發表
khmama

睇完最新的排列,先知中華基金的banding 竟比顏寶鈴好,咁如果已有中基offer, 仲叩唔叩顏寶鈴呢? ...
中基喺港島區,顏寶鈴九龍區,兩間唔係差太遠,我會考慮交通方便近屋企嗰間。

‹ 上一主題|下一主題