用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 聖心vs根德園,想請教大家意見
go

聖心vs根德園,想請教大家意見 [複製鏈接]

少少意見, 單純以客觀條件分析, 近屋企O既KV, 跟住天神(現時25分應該好穩陣,過幾年唔知)再直上ST. MARY'S , 呢條路就家長最冇煩惱, 唔駛升小升中再考過。(當中要唔要教功課勞氣O個O的另計, 讀邊間都有機會發生)

但我認為樓主既然有得揀, 可以考慮一下自己小朋友係咩類型, 適合邊類學校多O的, 問吓小朋友鍾意邊間, 始終跟住O個十幾年讀書O既係小朋友, 唔係家長; 仲有就係屋企人有冇咩諗法呢(接送, 家庭理念、宗教等等)?

KV同SH 幼稚園都好唔同路線,
天神VS聖心小學,(同一個修會)
ST.MARY'S VS SHCC,(同一個修會)

不妨比較吓有咩唔同,去吓學校門口觀察吓, 邊樣較適合?

其實你有25分在手, 都可以好多彈性, 舉例:讀完KV也會考聖心? / 讀完聖心幼稚園其實又想返去天神? / 反正有分, 唔駛考私小直資, 幼稚園就俾小朋友輕鬆愉快?/ 天神只係BACKUP還會考其他學校?(舉例純粹猜測各種可能性)

PLMAC2  謝謝你的客觀分析及意見啊   發表於 14-4-8 21:11

bubuG 發表於 14-4-8 11:19
「KV同SH 幼稚園都好唔同路線。」

SH幼同SH私小都好唔同路缐。

O係學術層面O既要求上, 同意; 至於培育小朋友靈育同德育發展都一致O既。

‹ 上一主題|下一主題