用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 考小一對家長的壓力大到不能形容
樓主: 3pigmama
go

考小一對家長的壓力大到不能形容   [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

引用:教育騙局咁多廢話之中,最搵笨都係「就近入

原帖由 ha8mo 於 14-03-28 發表
教育騙局咁多廢話之中,最搵笨都係「就近入學」

我舊年明明揀左最近屋企果間(落樓2分鐘行到)去抽
我投「求學不是求分數」一票,慶中之廢

醒目開學勳章 王國長老

回覆:考小一對家長的壓力大到不能形容

廢中之廢

ha8mo 發表於 14-3-28 18:23
你由鯉景灣來堡壘街都要半個鐘?

咁我忽然覺得我個仔宜家返學唔算耐了
鯉景灣去堡壘街有專線小巴,行東廊,唔使15分鐘喎。

引用:Quote:ANChan59+發表於+14-3-28+15:42+回覆

原帖由 little_yolky 於 14-03-28 發表
係, 依家好學校啲位真係好少, 我細細今年9月報, 我諗住考唔到叫爸爸同家姐日日跪响校門口求位。爸爸同家姐 ...
笑左

引用:Quote:原帖由+ha8mo+於+14-03-28+發表教育

原帖由 Charlotte_mom 於 14-03-28 發表
我投「求學不是求分數」一票,慶中之廢
Agree

回覆:dy0905 的帖子

我投另一金句;「機會留給畀有準備的人」
無言以對投考生壓力,家長的無奈與悔恨!

引用:連不是神校的簡介會都即時冇晒位,+學位方面

原帖由 3pigmama 於 14-03-28 發表
連不是神校的簡介會都即時冇晒位, 學位方面幾千人收100個, 點算?
簡介會都唔係太重要, 同讀緊既家長學生取經仲好。有好多簡介會都好型式化, 睇唔到學校真正既一面。學校唔會因為無去簡介會就唔收小朋友。我上年都無去,學校都收小朋友。而家太多家長太緊張啦,所以有簡介會都會去。加油。

醒目開學勳章 王國長老

有機會有時間, 當然要花多d effort去了解學校, 正如我之前分享, 去簡介會, 除左聽d marketing 招式, 更重要係自己感受下學校岩唔岩自己, 之前的確有試過了解過學校後, 發現同自己所知係兩回事, 例如播d片出黎, 後面d學生都唔認真投入, 又或者去到發現教職員態度俾家長留下唔好印象

都係果句啦, 唔好神化左"誠意分", 學校會揀個去左簡介會嘅學生, 定揀個叻嘅學生, 心照啦

Yanamami    發表於 14-3-31 08:29

我可以講如果歷史要重演,我一定唔會在今時今日生仔!

我三月廿七日9:30正都登記唔到,有啲o嘴。來年戰況之激烈已可見一斑。各位努力。

Angine 發表於 14-3-30 00:54
我三月廿七日9:30正都登記唔到,有啲o嘴。來年戰況之激烈已可見一斑。各位努力。 ...
你係咪只有一部電腦登記呀.
以現在走勢, 起碼要出動10部8部電腦,再經不同網絡攻擊.
最好搵個識寫Program既幫手, 整一千幾百個虛擬電腦同時出擊, 包你掂.

ANChan59    發表於 14-3-30 13:59

你玩嘢咩。

Yanamami 發表於 14-3-28 08:03
去“升中”果邊望下,你就知升小只喺熱身。放鬆一點吧~~長路漫漫。
相對升中,這不是在難題

回覆 Angine 的帖子

我都超準時9:30am 開始入學校條link, 不過到十點幾先入到而且full 咗!真係覺得依個遊戲好難玩!

唔知係咪同本人教育程度低有關,我真係唔能夠明白像樓主有這種心情的家長。我真心唔明,唔係串。係咪因為我自己學歷低,反而冇任何包袱? 我真的唔能夠理解點解可以壓力大到"不能形容"呢? 考唔到直資私校會點呢? 小朋友係咪會就此"玩完"呢? 係咪害怕比人"恥笑"呢? 係咪覺得幫唔到小朋友考到學校就係斷送左佢前途呢? 就算考到,家長係咪覺得從此唔會有壓力呢? 小朋友依家5歲,家長3x歲,唔知漫長人生仲會遇到乜,唔知到時能唔能夠形容呢?

bobbob  未必係同教育程度有關,有啲係煩惱自尋  發表於 14-3-31 10:28
MrBeast  Peer pressure  發表於 14-3-31 08:10

我唔認為同家長教育程度有關係,而係你知唔知道自己想要乜,對制度現況有幾了解,隨波逐流而撞啱自己彩數低,心情難免起落大。

Yanamami    發表於 14-3-31 08:16

簡介會只是其中一個途徑去認識學校吧!去不到也不是甚麼天大的事,只要自己上校網、問問親友,甚至上EK這個平臺,都會得到很多資料。升中那邊,家長未能出席簡介會,在EK都有很多家長慷慨分享,有甚麼問題都大至得到答案。簡介會只是讓家長瞭解一下學校是否預自己的理念相同,是否適合自己的孩子吧~~去不到也不必為自己增添壓力。一條路不通,還有其他路走的吧。如果早一點在孩子升小前慢慢打聽、留意心儀學校,就不會等到要升小時忙亂了。知道嗎?升中的同學,不會等到P6才去簡介會的,P4已逐點開始去聽了~~

Yanamami 發表於 14-3-28 08:03
去“升中”果邊望下,你就知升小只喺熱身。放鬆一點吧~~長路漫漫。

雖說升中比升小難,咁每個人未到某個階段就未知果個難處啦。可能第日搵食仲難,讀完大學都未必搵到工,咁升中又算得係咩;又或者到老左c唔去又無人理,咁當年搵唔到工又算係咩。活在當下,就要為此事此刻費神同盡力,做好覺得對的事吧...

Yanamami  所以咪要上EK向前人取經囉,有心理準備好好多嘛!  發表於 14-3-31 11:24

引用:我唔認為同家長教育程度有關係,而係你知唔

原帖由 momama 於 14-03-31 發表
我唔認為同家長教育程度有關係,而係你知唔知道自己想要乜,對制度現況有幾了解,隨波逐流而撞啱自己彩數低 ...
我贊成,跟家長學歷冇必然關係。

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.
‹ 上一主題|下一主題