用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 點解咁多POST關於YORK..係米真係咁好?
樓主: lamkwan
go

點解咁多POST關於YORK..係米真係咁好? [複製鏈接]

引用:公道說話。我個女上過pg,唔係睇電視,只係

原帖由 chungmanchung20 於 14-04-04 發表
公道說話。我個女上過pg,唔係睇電視,只係張歌詞用電視放出黎,不是動態。老師都係幼兒園老師。你話好唔好 ...
所以咪就話人人唔同。幼兒接觸powerpoint, 電視,我響屋企都做到。而且我響屋企都唔會俾佢咁,更可況playgroup. 所以學校咁教,我唔認同。而且十五個月大小朋友睇歌詞有咩用?。其實係因為一班十幾人,唔用電腦教更加難攪。小朋友連a至z都未搞點。睇歌詞冇意思,如果你話俾大人睇,我更加想問,playgroup係俾小朋友,整個歌詞我睇都冇用。我上playgroup目的係要小朋友同老師要interaction, 唱遊,跳下,玩下,從活動中學習。(俾各york fans, 都係嗰句,用家感覺,你like係你嘅preference, 我唔會話你,同時唔好話我抹黑。你有你讚,我有我講)

引用:第一次見到有咁多勇敢的家長道出york的問題

原帖由 confidence 於 14-04-04 發表
第一次見到有咁多勇敢的家長道出york的問題! 曾經因為批評此校,而被大量“用家”圍,但自問都係講事 ...
其實都幾驚架。但我又不吐不快,咁冇理由你讚就得,我講下感受,你唔like就圍我。倒返轉諗,有時啲意見太一面倒去讚,我覺得有啲奇怪.... just gut feeling...

引用:十分同意樓上siuangel1,我同囝囝都上過yor

原帖由 leun07 於 14-04-04 發表
十分同意樓上siuangel1,我同囝囝都上過york的playgroup,老師無愛心無熱試都算, 重點真係太多時間要D小朋 ...
我都覺得冇愛心冇熱誠。學校啲員工,係我主動大聲講早晨,個ee先識回應。但我去其他幼稚園, d staff好warm好好笑容。。。仲有我覺得課堂流程好趕。老師做每個動作太快。幼兒跟本跟唔到

回覆:siuangel1 的帖子

我支持你!每個人都可以發表自己既感受同experience!  跟住家長自己evaluate!

回覆:siuangel1 的帖子

引用:Quote:原帖由+confidence+於+14-04-04+發表

原帖由 siuangel1 於 14-04-04 發表
其實都幾驚架。但我又不吐不快,咁冇理由你讚就得,我講下感受,你唔like就圍我。倒返轉諗,有時啲意見太一 ...
真係太一面倒讚好,同埋太團結去圍插果啲話york有咩唔好既人,其實有冇必要做到咁呢? 一間正正常常既學校又洗唔洗咁此地無銀?
去workshop時,校長話 [在座咁多家長都有k 1 offer, pn waiting。 我地係點call waiting 呢? 當然係比啲我地較為了解既小朋友啦,點樣為之較為了解,好似係我地playgroup學生我地就會較為了解。所以如果你好想入, 可以報我地playgroup。]

校長既一番話大概係咁,每個人感覺唔同,但對我黎講好反感。

回覆:點解咁多POST關於YORK..係米真係咁好

支持!

引用:本來打定輸數要讀York+因沒有更好既offer!+

原帖由 adalyho 於 14-04-04 發表
本來打定輸數要讀York 因沒有更好既offer! 好彩依家有維記offer、York 真係好似好多negative comments!

...
我唔知維記要幾錢學費,但york都唔平。所以york個價錢,如果差不多或負擔到,我有維記offer,我會揀維記,因為上完york個playgroup 。朋友曾經話york, 只要你報,係會有位,反而維記要過五關斬六將。咁你in過,你自己比較下兩間學校。如果為名氣,就唔洗諗,一定維記,york根本冇得比。(york fans 高枱貴手勿插,大家都係議事論事)

引用:Quote:原帖由+siuangel1+於+14-04-04+發表

原帖由 gingerbearbb 於 14-04-04 發表
真係太一面倒讚好,同埋太團結去圍插果啲話york有咩唔好既人,其實有冇必要做到咁呢? 一間正正常常既學校 ...
即係上playgroup較大機會去pn?! 其實佢唔講啲家長都會報。佢講得太出面了

引用:Quote:原帖由+adalyho+於+14-04-04+發表本

原帖由 siuangel1 於 14-04-04 發表
我唔知維記要幾錢學費,但york都唔平。所以york個價錢,如果差不多或負擔到,我有維記offer,我會揀維記, ...
論名氣,當然victoria比york好!

利申:呀囡今年將入PN,冇報york,有報victoria有offer但已放棄。

回覆:gingerbearbb 的帖子

跟本就係一間學店,完全吾入流,只係一味請埋成班打手,不斷開post唱好,但又吾知明眼人聽到  遇着有人發表不滿就圍攻,來來去去都係幾招:「無見過」、「你吾係家長」、「退左學就無資格再講」、「吾鍾意就走」、「吾係家長無資格講」,又潑辣又霸道,佢地係打手還好,如果真係York 家長,就真係好肉酸囉。呢間野,朋友講完再加上佢啲新聞,

回覆:Bbpig2014 的帖子

其實。。大家都想為小朋友選擇優質既學習環境。。要實話實說。。個校長咁樣暗示叫人上playgroup。。已經可以唔使考慮呢間野啦!

受到警告

完全同感!
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2691727&extra=&highlight=york%2B%E6%94%B6%2B%E4%BF%A1&page=7

之前就係吸個Post比一班“用家”圍!
相信好快就會有一班“用家”出來說自己小朋友上得有幾好,又有幾開心,學左幾多野,有幾大進步,叫各位只需聽“用家”的說話,其他路人甲的說話不用聽…

halflower  比人圍又點止呢一個post,仲有大把!  發表於 14-4-4 21:41

曾經有為細仔報york pn,但聽過校長的介紹,已打消入學想法。

受到警告
好似成班光棍出來發表自己食左啲神藥,末期癌症都食得好咁囉

halflower  我覺得似邪教  發表於 14-4-4 21:41

回覆:halflower 的帖子

又咁講,佢哋可以有2650個學生,又係乜原因呢?唔通個個家長都傻的?
我的答案係,普遍家長都比呢間九龍塘學店當左搖錢樹,而家長們就有一個想法“you can get what you pay for"....根本就是學店...完全唔見到辦學理念

Bbpig2014  大部份係土豪big6 家庭讀架!  發表於 14-4-4 21:53

似邪教?   我覺得亦似黑社會, 一吾like即刻班馬圍攻。一句講晒,間野成日想粉絲扮魚翅 lor

引用:+本帖最後由+halflower+於+14-4-4+20:54+編

原帖由 halflower 於 14-04-04 發表

其實300蚊一堂pg唔係問題,出面d 好少少既pg 都要呢個價錢 ...
其實我對佢個playgroup係有expectation, d super fans講到咁好,我點都會有期望。但佢呢個quality嘅playgroup係唔值三百

‹ 上一主題|下一主題