用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 中華基金VS港大同學會,點揀?心急問
樓主: nahs88
go

中華基金VS港大同學會,點揀?心急問 [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

引用:撮合了幾個就讀朋友的意見:-1)+港同有很多

原帖由 CircleOne 於 14-03-15 發表
撮合了幾個就讀朋友的意見:-
1) 港同有很多假期
—如果有親職家長照顧,又多額外資源,就不用擔心。
補充一點:政府對學校每年放幾多假係有規定,所以唔會係某間學校較多假期,只會係咩時間放。港同的確會放term break,而長假縮短左,因為想「鄧」返暈唔好一次放咁耐wor。如果要就埋其他子女去旅行就麻煩d,如果得一個子女,反而唔駛旺季同人迫。

回覆 liebrejo 的帖子

agree...睇你着那方面了......2間係好学校,校風好!
如果你重視英語,自然港同勝一筹……
仲有地點呢……
所以沒有最好,只有最适合!

sum-yan    發表於 15-1-14 14:06

回覆 Charlotte_mom 的帖子

good point如果我可以隨時罗假,
可选择term break去,
悭吾少!
所以話,每人要求不同!
你视为缺点的,卻是我認為优点……

回覆 CircleOne 的帖子

b才是直资毛病,教師通常教几点,跳槽去津或官校!

其實真的,選擇只有適合不適合。
提及的各㸃只是朋友給我的意見,選擇因人而異。
問問孩子意願吧!

醒目開學勳章 王國長老

引用:其實真的,選擇只有適合不適合。提及的各㸃

原帖由 CircleOne 於 14-03-16 發表
其實真的,選擇只有適合不適合。
提及的各㸃只是朋友給我的意見,選擇因人而異。
問問孩子意願吧!
多d資料幾時都係好事

‹ 上一主題|下一主題