用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 平民直資學校 (below $2500), 有冇人可以分享下? ...
樓主: eesmile
go

平民直資學校 (below $2500), 有冇人可以分享下? [複製鏈接]

引用:回覆+芝士BB+的帖子唔係要因學費分階級,+

原帖由 hkpapa852 於 14-03-14 發表
回覆 芝士BB 的帖子

唔係要因學費分階級, 而學費負擔的確係其中一個要考慮因素, 好始SPCC, 學費一年60,000 ...

認同!
明知一般家庭一定唔會有呢種福利,自問自己小朋友更加冇可能拎獎學金,就唯有睇餸食飯。
揀學校其中一項重要因素就一定以自己屋企能力可以負擔得好輕鬆為大前題去篩選學校。
當然篩選完,還要去睇下學校理念同自己夾唔夾啦!
人地講到有幾好,唔代表自己受到。

對呀,自問長遠好難負擔如SP co ed, 都冇報,其實平如TSL, 校車之類一加,都貴

芝士BB 發表於 14-3-12 17:58
點解學校都分階級?老實講,有D直資雖平,但仍有很多富有家庭就讀;有些直資雖貴,但考入去都可有學費津貼 ...
"分分鐘不用繳費"的家長其實很少會報讀直資吧。一般中產確實是要計住計住學費,尤其是家中不止一個孩子。

回覆 eesmile 的帖子

真道九月加學費, 好似過2500

YWPS - good value for money

回覆 Valy 的帖子

校長話加7%,約11月時講的。

引用:學費只係洗費其中一部份,仲有校車食飯等等

原帖由 bigboyenzo 於 14-03-16 發表
學費只係洗費其中一部份,仲有校車食飯等等,而呢D好睇你住邊區, 同學校距離,所以唔可以單以學費計的

我 ...
不是。我識有綜緩家長,已為女兒鋪路考直資,仲加多句:要有得揀,脫離其他"人"唯有揀直資喎!
當我問佢怕唔怕有其他開支時,她也理直氣壯的說可以申請!

Irismammy 發表於 14-3-19 19:34
不是。我識有綜緩家長,已為女兒鋪路考直資,仲加多句:要有得揀,脫離其他"人"唯有揀直資喎!
當我問佢 ...
去到要攞綜緩的, 其實情況比不少"低收入中產"好, 因為佢地D仔女如果考到直資學費基本上邊間都係免費, 大多數課外活動費用又真係可以去揀社署"claim"......
但作為"低收入中產好", 當你學費可能免得請25%-50%, 其它駛費又無得"claim", 條數計法完全唔同囉

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:Irismammy+發表於+14-3-19+19:34+不

原帖由 hkpapa852 於 14-03-20 發表
去到要攞綜緩的, 其實情況比不少"低收入中產"好, 因為佢地D仔女如果考到直資學費基本上邊間都係免費, 大多 ...
唔單止,佢哋仲有時間秘勞,剩下的$$,比一般中產還要多。

回覆:平民直資學校 (below $2500), 有冇人可以分享下

綜援人士可以claim直資學校學費?邏輯上有D問題,明明有免費唔選?社署冇理由批。

herman0114 發表於 14-3-20 10:10
綜援人士可以claim直資學校學費?邏輯上有D問題,明明有免費唔選?社署冇理由批。

...
直資學校的學費減免係來自學費收入, 並非來自綜援, 教局規定要將10%學費收入用作學費減免或奨學金,

herman0114 發表於 14-3-20 10:10

...
綜援家庭, 因為"收入"低, 基本上係任何一間直資申請學費減免都係可以全免 (唔係同社署申請).
同社署claim既係其它學校駛費

如果你有平D既選擇要社署唔批咁會變咗"歧視"
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:herman0114+發表於+14-3-20+10:10+綜

原帖由 hkpapa852 於 14-03-20 發表
綜援家庭, 因為"收入"低, 基本上係任何一間直資申請學費減免都係可以全免 (唔係同社署申請).
同社署claim既 ...
一句!無天理!

‹ 上一主題|下一主題