用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 民生AM VS 宣道AM
go

民生AM VS 宣道AM [複製鏈接]

1月b有幸得到以上offer, 想問下大家會點選擇﹕

1. 本人十分崇尚直升小學,因為怕煩。民小85%預留比民幼,宣道就有人講只有50%上宣小,有啲人講超過90%上宣小,所以想求證一下

2. 仲有個細妹,邊個大啲機會可以收埋阿妹?

希望可早日決定,早啲放番個位比其他小朋友,請賜教

3    0    0    0

回覆:民生AM VS 宣道AM

早兩年我朋友個仔係宣幼畢業,佢話平均每班收一半上宣小。近年宣幼弟妺都有好多唔收,不過我有2個朋友的弟妺最後寫了好幾封求位信之後收咗,所以算好彩了。

我會選民生,民生有小學和中學,雖不箅是一條龍,但直上小學機會比宣道高。民幼課程比宣幼深,上民小會比宣小銜接得好些。校舍大,活動空間多些。但民幼要父母參與度高些。
現在好多學校都不會因有兄姊就讀而收弟妹。

引用:1月b有幸得到以上offer,+想問下大家會點選

原帖由 shekwinnie 於 14-03-04 發表
1月b有幸得到以上offer, 想問下大家會點選擇﹕

1. 本人十分崇尚直升小學,因為怕煩。民小85%預留比民幼, ...
民幼300人民小200人,85%民小即170人,收生比例也只是57%。比宣道差不多咋

純粹個人分享,以我所知,宣幼一定冇90%上宣小。朋友女兒讀緊K2(已經冇學券了), 也是小小Hea,不谷的,全部小朋友也要在外進補的。至於上宣小,因宣小真的全谷型,所以務必揀選一些學術高的小朋友,所以每年也有不少KV & SC 生考入宣小。

我仔都有呢兩間收,民幼校舍大,設施多,net做班主任,課程較谷。宣幼宗教色彩較濃又冇咁商業,老師有愛心。我都諗緊

宣幼for sure

mrs.frog 發表於 14-3-4 23:29
民幼300人民小200人,85%民小即170人,收生比例也只是57%。比宣道差不多咋

...
Sorry! 民小是240人,85%是204人,即204/300=68%。一定高宣幼。

宣道

我會選民生,民生有小學和中學一條龍

宣道,會比較以學生為本。
民生,比較商業,重學校聲譽多點。

其實,會不會拎著民生am仍然去考宣幼,你也是有了答案。
見到民幼升津小不少也名列前茅,就知學術基礎很好;而且升民小比率大,也是驚三年后再煩惱的家長最關顧。
至於宣小街外幾千考入的必然更精英,宣幼120收5-60人入宣小,的確很好,萬一入不了宣小,考其他私小機會也⋯,入宣小也是真的吃力,因宣小不時以100%上band1中,宣幼小朋友讀得上又大有人在。
宣幼花在宣教/宗教活動時間不少,學術係不及民幼,老師的確好有愛心,家長hea完、上小辛苦d(但是仍然可以應付!)

引用:Quote:mrs.frog+發表於+14-3-4+23:29+民幼3

原帖由 LittleButter 於 14-03-05 發表
Sorry! 民小是240人,85%是204人,即204/300=68%。一定高宣幼。
Thank u

即是68%(民生) vs 50%(宣道)

民生for sure

Vote for 宣幼

宣幼

民生 For sure 論名氣/長遠中小(今年要排兩小時拎form 都仍有5-6千人報),

學術上,民生高D,進可攻退可守,出去考私/直小唔輸蝕;
宣幼即使脫離學券,競爭力都不夠,出去考私/直小或升上宣小都好吃力因宣小程度好深。
而且朋友說宣道是十分注重音樂,有必學樂器即使囡囡冇興趣都要參與。

作為宣小用家, 我有幾點想講:

1. 宣小一定要學樂器,琴唔計,但坦白講今時今日邊個無學琴, 即係學兩件樂器, 唔鐘意音樂都幾辛苦

2. 宣小無操場,只有一個禮堂, 成900幾個學生迫係一齊,小息無地方活動,咪話唔慘,(我小朋友話大家成日小息時要偷偷地玩捉迷藏...真係好羨慕民生有無敵運動場同泳池.  宣小學生要行去九龍仔運動場上PE,課外活動如打乒乓球都要坐車去其他場地

3. 宣小俾60個位宣幼, 無後補位,即係最終仲少過60人上宣小(今年小一生168)約35%, 民生85%係扣咗自行放棄民小

4.宣小派BAND 1好多, 但到底去邊仲係未知, 民生起碼清楚D有個大方向

利申:我有細囝考呢兩間, 民生唔收, 宣小備取...如果兩間都收我, 我會去民生..身邊亦有幾位同學仔細路妹收REJECT.如果我大嘅係讀緊民小, 相信今日民幼會收

其實民幼今年收300 定係 360 個K1?

‹ 上一主題|下一主題