用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 劍鳴收幾多pn學生
go

劍鳴收幾多pn學生 [複製鏈接]

劍鳴有幾多班pn?每班有幾多學生?之前有人話好多老師離職,係咪真?

3    0    0    0

回覆:ballg 的帖子

醒目開學勳章 貢獻勳章

2x人一班,共六班

我無統計過有幾多新老師,但某日接仔放學,我見到6-7個舊老師,當中有4個教過我大仔

恐龍家

引用:180 +

原帖由 angelatjiu 於 14-03-04 發表
好似150

回覆 小曳人 的帖子

你係用家,可否分享下對劍鳴嘅評價??

醒目開學勳章 貢獻勳章

suchingkei 發表於 14-3-4 20:40
回覆 小曳人 的帖子

你係用家,可否分享下對劍鳴嘅評價??

邊方面?基本上課程較深,訓練小朋友做功課,但workload唔算大 (到K3下學期開始就真係多)
各方面平均,上小學適應問題相對細
但唔似KV或一d學卷KG,KM無默書,但評估會考寫字

對於近來所謂多老師走,我無得比較,有人話幼稚園呢行係咁,但個別學校的確穩定性高d
只想講,的確有老師中途離職,我細仔班可能係全校最不幸嗰班,班中亦有同學中途退學,好快又有新人返學
選校好睇家長要乜,如果鍾意KM嘅課程安排,應該不變
另外,老師走~未必一定係壞事,因為走嘅可能係唔好嘅老師,而教過我大仔我又覺得好嗰幾位都仲响度
但老師唔穩定,到底搞乜?真係唔知....聽講唔只KM係咁

恐龍家

引用:+本帖最後由+小曳人+於+14-3-4+21:06+編輯+

原帖由 小曳人 於 14-03-04 發表
我自己都覺得好多問題未必係學校可以控制,重點係唔影響小朋友適應同學習。

回覆:小曳人 的帖子

見劍鳴的戶外不見遊戲設施,交表時見它給予校車停泊接小孩上車,請問除了學術強,小朋友有機會在戶外玩嗎?校內有多遊戲設施給小朋友玩嗎?我想學術好,也想有開心的童年玩耍時間。

回覆 walalala 的帖子

佢D戶外遊戲設施响直入最尾果度, 有SIR滑梯, 跳彈床, 車車, 屋仔....之類...
你去INTERVIEW時可以行入D望下, 到時開放比小朋友玩, RELAX下, 另外學校入面亦有SIR滑梯, 車車, 屋仔, 廚房仔, 比N班小朋友用的

pn係唔會出outdoor playground的

但佢唔係直升...我朋友個囝今年讀pn, 今年10月(返左幾個月學), 就收通知話唔俾佢個囝升k1,因為自理能力差 (老師電話同媽媽邁, 話囝囝唔識自己著鞋, 只係坐低抬起腳俾人同佢著), 我認同要訓練自理, 但其實佢乖乖坐係度又俾人著, 已經好好啦咁就話唔收直升k1, 有啲擔心

10月咁快就知? 我地都係11月先知喎
會唔會仲有其他問題? 有冇嘗試自己試? 自己學? 定老馮咁坐响度當老師係工人咁抬起隻腳要人幫? 該媽媽有否配合响屋企比仔仔自己試?
SO FAR我地果班唔聽見有人冇得升, 雖然話唔係直上, 但好大大部分都上到

回覆:劍鳴收幾多pn學生

我大女時n班幾個話waiting嘅同學都係話喺學校好靜唔多講嘢 不過come out wait完都有位 當然都搞到家長頻撲一輪

‹ 上一主題|下一主題