用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 為家人擔心
go

為家人擔心 [複製鏈接]

細佬的兒子步入18個月,不懂望人 ,跟母親外的人沒眼神接觸,完全聽不懂指令,用手比劃叫他望其他方向他完全沒反應,不懂手指指,到玩具店問他喜歡哪個不望人不回應也不懂指哪一個,按按扭扭的玩具懂得玩,但最喜歡不停來來回回跑動,把物件重複拋擲,從未試過拎住奶樽自己飲,不會拎匙食野,學的意慾都沒有,咁大個換片還是東扭西扭發脾氣,著褲都唔識企定遞高隻腳比你著,語言還是不知真懂非懂的mamamadadadad的bb話,長輩已經提出過擔心,但弟婦一聽到別人講佢小朋友即時會起晒槓,話年紀仲咁細,未學識就是未學識,遲早一定識,完全唔覺得小朋友有問題,本人非專業人士不懂下判斷,想請問過來人的媽媽們,小朋友似有自閉症嗎?

2    0    0    0

想問下現在情況如何呢?

引用:+本帖最後由+apple~y+於+14-3-2+22:50+編輯

原帖由 apple~y 於 14-03-02 發表

其實唔好怪你細佬唔接受 ,
認同!我仔將要揀小一,我自己知自己事,都是特殊小學適合!都是慢慢面對這痛苦的事實!

回覆:Joanwatson 的帖子

有没有机会是只有你爸妈凑住个孙,弟弟弟妇返工,这样你及你爸爸妈妈就可以独自带个姪/孙去协康会做评估。做评估大概三个小时,总之把握机会约好协康会就可以,我都是用这个方法瞒夫过海的。评估不便宜,要5800元,当作给个孙买一年保险啦!

引用:謝謝各位的關心+這件事我們已不多過問了+同

原帖由 Joanwatson 於 14-06-20 發表
既然有健康院跟進,你地就唔駛再提了。好彩現在有得去評估,唔駛你乾著急

那些教育專家, 唔想得罪你, 咪話佢無問題囉, 其實做過爸爸媽媽的都一定知啦, 點可能唔係自閉呀

都極大機會是自閉, 不過父母都唔急, 唔好厚多士, 廢事俾人爆你啦

引用:謝謝各位的關心+這件事我們已不多過問了+同

原帖由 Joanwatson 於 14-06-20 發表
謝謝各位的關心 這件事我們已不多過問了 同弟弟兩公婆之間多了層隔膜 幾次都是從母親處得知姪兒情況 歲半檢 ...
其實你都唔洗唔開心,如我所知有得做聽力測試,檢查腦波(可能係照磁力共振),我個女果時係CAC做評估後做的,有兒科醫生跟緊,如你真係想幫佢地,可以上去協康或楊震之類地方,摞d訓練手册比新手家長,有書好過你慢慢揾資料!

回覆:為家人擔心

謝謝各位的關心 這件事我們已不多過問了 同弟弟兩公婆之間多了層隔膜 幾次都是從母親處得知姪兒情況 歲半檢查不及格要見醫生 最終排了半年至九個月做評估 而且這段日子更安排聽力及腦波檢查 我母親不解什麼腦波 我上網也找不到資料 請問有有經驗的媽媽嗎?

睇樓主一路以來講嘅野,我都同樣有感受。
我自己有可愛a君一隻,見到弟婦大兒子出生,一路成長,我地都會在whatsapp中談論。因我在外國,她在香港,我冇時刻跟佢兒子程況。
十八個月時姪兒去健康院已是唔合格,姑娘話兩歲再睇。
剛兩歲了,再回健康院,姑娘說認知唔合格。
這些都是在whatsapp講。我知姪兒說話都有迉緩,所以幾為佢擔心。
我同弟婦感情好,我本身三姐妹加弟婦係whatsapp常有吹水,所以我常說我家a君嘅情況。
但friend還friend, 弟弟跟弟婦教仔自有一套,自成一角。我地明白教仔方法五花八門,冇咩錯同對,咁所以就算佢仔家下兩歲有這些迉緩,我都係勸唔郁佢去正視。
我都似樓主一樣,愛莫能助。
我唔知弟婦你有否在這區看,有的話,別生氣我在此說你,你知我千萬個唔願姪兒也是a君,只想你同弟弟正視情況,姪兒現在只係迉緩,就要做點教育功夫。

chowqv 發表於 14-3-1 03:58
得18個月,又真係好難知。
有自閉症既,就連阿媽都唔會有眼神接觸。
不過快2歲,你不如鼓勵弟婦俾阿b讀下b ...

我个仔9个月大時,有幼稚園老師親戚話阿仔除了父母外,其他人冇眼神接觸,叫我留意
5歲評估輕微asd

回覆:為家人擔心

「從未試過拎住奶樽自己飲,不會拎匙食野」...

我細仔依家8個月都識啦!
你姪仔未必係自閉,但可能係發展遲緩,都係唔ok,要正視

沒有眼神接觸、語言遲緩、沒有溝通動機,這些都是自閉症徵狀,建議早日進行評估及訓練。父母的確較難接受,但也要明白早日接受治療/訓練方能解決問題

引用:回覆+Vichang+的帖子 e+d+保險都包?++包d+

原帖由 kennyrita 於 14-04-28 發表
回覆 Vichang 的帖子

e d 保險都包?  包d 物? 訓練?
如果有買危疾,患了自閉的小朋友可能有得賠,因為自閉症係危疾一種。

只要你姪兒返幼稚園, 老師就一定睇得出.
你話冇學校肯收已係警號.
相信佢地其實心中有數, 只係唔想咁快接受.
你已經做晒你可以做既事了.
比D空間佢地, 慢慢接受, 過程真係好痛苦.

回覆 Vichang 的帖子

e d 保險都包?  包d 物? 訓練?
新人進場

引用:我好明白你弟婦的心情,以我為例,我嫂個仔

原帖由 琪寶 於 14-03-03 發表
我好明白你弟婦的心情,以我為例,我嫂個仔係典型a仔,在我女還是bb時已經常提點我要留意什麼什麼,我當時 ...
你嫂個仔即你哥哥個仔,遺傳的機會很大,所以佢果時提醒你好正常

引用:Quote:原帖由+琪寶+於+14-03-03+發表我好明

原帖由 Joanwatson 於 14-03-08 發表
謝謝您的回覆 事到如今我都希望對佢地有正面影響 潛移默化他們去接受 去評估 看到私人評估的價錢 我想他們 ...
可以排住政府先,有排排啊。

引用:我好明白你弟婦的心情,以我為例,我嫂個仔

原帖由 琪寶 於 14-03-03 發表
我好明白你弟婦的心情,以我為例,我嫂個仔係典型a仔,在我女還是bb時已經常提點我要留意什麼什麼,我當時 ...
謝謝您的回覆 事到如今我都希望對佢地有正面影響 潛移默化他們去接受 去評估 看到私人評估的價錢 我想他們不會捨得

你弟弟夫婦已經無動氣,可能開始接受,大伯繼續努力~~
‹ 上一主題|下一主題