用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 点好? 暑假留係香港上升中預備班好 or 跟阿姨出國見識好 ...
樓主: lu-ka
go

点好? 暑假留係香港上升中預備班好 or 跟阿姨出國見識好.... [複製鏈接]

跟阿姨去,看看不一樣的天空,擴闊他的思想空間!

香港的教育...來來去去一個 TONE, 去少一星期沒有損失!

升中的預備班作用不是太大,如果學校肯放人,我都贊成到外地走走,機會難得嘛

回覆:点好? 暑假留係香港上升中預備班好 or 跟阿姨出國見識好....

出國玩去!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=group&fid=5927

回覆:点好

我會鼓勵囝囡參加學校舉辦嘅bridging course,這是對學校的一種尊重,我唔會計較個course學到啲乜,下下計住令人勞累。人生學習路漫長,出國學習英文机會多的是,只要有心學,那怕沒有學習的机會。

MM1155  贊同  發表於 14-3-12 00:45

其實我都知 bridging course 係好重要..... 但阿仔同老公一致決定去美國...... 我現只希望到時返學佢快啲適應到.....

我年年都出國放summer, 但升中果年因要上bridging course都專登留港.  試問個個學生都話要出門去見識, 唔通學校要取消bridging course ?  其實我地學校冇得唔上, 係compulsory.

我都明知bridging course又要比錢, 又冇嘜嘢學, 同學仔亦都9成識晒, 但學校既規矩都要respect.  陣間學校blacklist佐亞仔就得不償失.

其實我同老公想法不一致, 佢要個仔去係因為呢D 机會唔會成日有, 佢都唔會比佢去什麼學遊, 又貴成效又唔大...冇必要... 但依家有机會又唔貴, 又可以出國見識, 佢必定要佢去, 佢say no 都冇用... 佢只係諗唔返 bridging course 冇損失, 遲早都會適應到.... 但同我嚟講, bridging course 係要返, 因為小學上中學有好多野唔同哂... 佢要預早適應, 到時真係返學時都冇咁辛苦... 但阿仔又想去.. 無奈地 1 敵不過 2........

其實人生好多決定都有得有失,無絕對啱或錯。做父母最好只幫子女分析利與弊,由子女本人自己決定。無論佢選擇什麼,最終都係佢自己面對結果,如果強把自己意願加係佢身上,佢聽你話做都未必做得好。如果照佢意思做,但佢返學後真係唔適應,你到時可以再同佢講叫佢下次再要做大決定時要想得周全些。藉此機會教佢要為自己做嘅每個決定負責。

引用:其實我同老公想法不一致,+佢要個仔去係因為

原帖由 lu-ka 於 14-03-12 發表
其實我同老公想法不一致, 佢要個仔去係因為呢D 机會唔會成日有, 佢都唔會比佢去什麼學遊, 又貴成效又唔大.. ...
係咪一定要去晒整個暑假? 航空公司有child care 服務,只要阿仔肯有1程機係自己去或返,會5會有2全其美方案?不如打聽吓bridging course邊個星期上。 另外,有好多學校bridging course 時都會比功課+幾個book report,一開學要交,有d 仲9月一開學就默書。

不過亦有學校無辦bridging course. 問清楚先為妙。

耶穌拯救人, 人間真有幸, 從此做人冇閉翳, 歡欣讚頌神, 好開心, 耶穌在我心,你與我樂共聚, 歡欣讚頌神.
‹ 上一主題|下一主題