用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 delete
go

delete [複製鏈接]

Deleted
   2    0    0    0

回覆:mobimobi 的帖子

任何一個網都係會有機會抽咗唔知去邊

Search 下ianstang 的舊post, 可看到這幾年各net 自行收生情況

如果你諗到升中咁長遠, 不如你先諗下邊間中學係你目標就搬去該區...
如果你諗埋升讀本地大學的話....
港大 - 中西區
中大 - 沙田
科大 - 西貢
浸大 & 城大 - 九龍塘
理大 - 紅磡
嶺大 - 屯門
....

中原[全港小學]
http://web.centanet.com/School/Category/Primary/0_1_0/34

回覆:karen55407 的帖子

都明,想找個機會高D的

回覆:MrBeast 的帖子

thanks ^^

mobimobi 發表於 14-2-20 00:18
我地有一個囝囝一個囡囡,大個今年K1,原本無打算找校網,自己住個區又不算十分差,但太多人話我地知好多人 ...
34好難抽的,不要去。11和12都是熱門網。

rainbowcov  依家區區都難抽, 多左咁多B。  發表於 14-2-21 11:21

引用:+本帖最後由+spmok1999+於+14-2-20+07:54+

原帖由 spmok1999 於 14-02-20 發表
thx for u info
無睇過中學,只係原本個區中學幾好😅
我會再慢慢研究下,thanks ^^

引用:Quote:mobimobi+發表於+14-2-20+00:18+我地

原帖由 lauwingtai 於 14-02-20 發表
34好難抽的,不要去。11和12都是熱門網。
34難,甘即是九龍新界都危危乎,港島似乎好少少了。可悲小朋友出生於最多單雙非年份,爭到大

MrBeast 發表於 14-2-20 07:12
Search 下ianstang 的舊post, 可看到這幾年各net 自行收生情況
找到了,report的22-23頁,有各區的收生情況。
以甲乙頭三志願命中率計,34網得53.9%,11網有72.7%,12網有69.5%。(全港平均值是68%)

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2743993&highlight=

回覆 lauwingtai 的帖子

這detail 很多:
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2461146

lauwingtai  nice  發表於 14-2-20 11:05

spmok1999 發表於 14-2-20 07:54
如果你諗到升中咁長遠, 不如你先諗下邊間中學係你目標就搬去該區...
如果你諗埋升讀本地大學的話....
港大 ...
唔好誤導! 入邊間大學同本身讀邊間中學完全冇關係.

其實樓主係咪一心一意搵官小津小男女校?

我係Net 11, 小學既水平好接近, 有2-3間係超級熱門, 有20分都仲要抽. 男仔升中麻煩D, 因為11網冇Band 2中學, 只有Band 1同Band 3, 但幸好Band 3中學校風都唔算差. 我呢區算係咁, 唔多見有金毛黨, 區內冇咩娛樂場, 機舖都得1-2間, 平日治安幾好. 唯一麻麻地係係舊樓多斜路多, 路窄, 比較嘈.

spmok1999  完全冇關係就係假o既, 如果唔係d人點會爭入名校吖? 正所謂近朱者赤, 近墨者黑...  發表於 14-2-20 19:09

回覆 karen55407 的帖子

我都正想咁講,今時今日除左地產佬會同你講容易之外,我諗無論邊區想入好少少都競爭好大

回覆 mobimobi 的帖子

34網基督學校較多(好似有5,6間), 但佢係全港派得首3志願最低一區
12網得一間基督教學校, 係大熱之一, 入唔到又係唔之去咗邊
11網基督學校較多(好似有5,6間), 但間間都多人爭, 而且交通相對冇禁方便

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2746737

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:MrBeast+發表於+14-2-20+07:12+Searc

原帖由 lauwingtai 於 14-02-20 發表
找到了,report的22-23頁,有各區的收生情況。
以甲乙頭三志願命中率計,34網得53.9%,11網有72.7%,12網有 ...
thanks !
好有用!

MrBeast  Ian 有分享2013的data, 看左真係一頁一驚心  發表於 14-2-21 10:08

回覆:Teresa 的帖子

thx!
我仲以為大學真係有關係
多謝你,net 11學校真係心水多d,主要想男女津校,樓真係未睇過好像好貴,要找日去行下先😁

引用:回覆+karen55407+的帖子 我都正想咁講,今

原帖由 loveDD 於 14-02-20 發表
回覆 karen55407 的帖子

我都正想咁講,今時今日除左地產佬會同你講容易之外,我諗無論邊區想入好少少都競 ...
都開始明白近年香港走勢甘

回覆:hkpapa852 的帖子

睇D數據睇到出汗😥

抽獎講運氣, 去年曾想過搬屋到别區, 不搬沒機會, 但搬只提升一些機會, 沒把握的。我認為裝備孩子, 便是最好的安排吧!

引用:Quote:spmok1999+發表於+14-2-20+07:54+如

‹ 上一主題|下一主題