用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 學券制幼園實施一人一學位
go

學券制幼園實施一人一學位 [複製鏈接]

http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20140205/18615768

【本報訊】未來兩年入讀幼稚園學童將創千禧年後新高,教育局提出全港750間學券制幼稚園實施一人一學位制度,明年9月入讀這類學校幼兒班(K1)的學童,其家長須於明年1月持學券到其中一間註冊留位。換言之有多個學位在手的家長,不能再慢慢考慮入讀哪一間;但有家長團體認為新措施可讓未有着落的家長更快找到學位。
北區及大埔幼稚園今年實行一人一學位制度,今年9月有子女入讀兩區K1的家長,已於上月完成註冊,多間學校其後回吐剩餘學額。2011年及2012年出生的嬰兒將於明年及後年適齡入讀K1,本地及單、雙非學童分別多達9.5萬及9.1萬人,勢必爭崩頭。
大部份幼稚園將於今年暑假後,接受報讀明年(15/16學年)K1班。教育局昨向立法會提交的文件,建議實施改良版的一人一學位制度,家長先於今年7至8月向學生資助辦事處申請學券,幼稚園會於12月底前公佈取錄結果,家長於明年1月憑學券到獲取錄的學校註冊留位。由於每名學童只有一張學券,故此只能預留一個學位。

註冊期後可轉報學校

新安排只適用於750間學券制幼稚園,其餘150間私立獨立幼稚園則不適用。
消息人士指出,若然一人霸兩個位,單是港島區學額已不足夠,過往有學童要等到暑假才找到學校,情況不理想;新安排下,註冊期過後,家長仍可取回學券,轉報另一間。
針對近半年不少幼稚園出現通宵排隊取表的人龍,教育局會要求各校把申請表上載到其網站供家長下載或不限量派發申請表,校方可設立篩選機制,甄選部份學童面試。
教育局已約晤幼稚園界今日見面商討新方案。大埔及北區幼兒教育校長會主席郭楚翹贊成新做法,認為可令未有學位的家長更快找到學位,相信反對的家長不會太多。
西貢區家長教師會聯會主席梁建忠認為,由於留位費一般只是數百元,部份家長過往的確會一人留多位,至開學前都沒有通知學校不入讀,「唔出名嘅學校再去搵學生入讀有困難」。他認為家長一早有入讀學校的優次,1月做決定不算太急。九龍城區家長教師會聯會會長陳鳳雯也指1月註冊可以接受。
細仔明年入讀K1的觀塘家長李先生支持一人一學位,「hold住啲位,對其他人好唔方便」。細女也明年入學的將軍澳家長謝女士表示,不少家長都漁翁撒網報讀和留位,接受1月註冊的安排。

1    0    0    0

fair

lauwingtai 發表於 14-2-5 13:16
http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20140205/18615768

【本報訊】未來兩年入讀幼稚園學童將創千禧年 ...

呢個安排幾好
家長唔洗HOLD幾個位, 又唔洗浪費留位費
未有位既小朋友唔洗等到五, 六月, 快D拎到個位心都定D

某D幼稚園反對, 應該係因為少左一份收入囉....

回覆:學券制幼園實施一人一學位

唔收學券既KG點計?

xoshan1025  我都想知....  發表於 14-2-5 17:32

kbi 發表於 14-2-5 17:08
唔收學券既KG點計?
"新安排只適用於750間學券制幼稚園,其餘150間私立獨立幼稚園則不適用。"

回覆 kbi 的帖子

冇學卷幼稚園應該照舊,唔受影響

唔駛排隊已good!而且,一人一學位好好

贊成!好過俾一些貪心的人留住多個學位,損人利己!

This will just push all the interviews to earlier dates.

And the parents will keep calling for the results from all schools.

This idea is just plain stupid.

Half hearted measures

回覆:學券制幼園實施一人一學位

讚成!

絕對贊成,因為好多家長真係好無責任心,唔志在個少少留位費,一個小朋友留成十間八間學位既留位費,唔要又唔出聲,霸住哂,好過份,,,,,,,,,,,,攪到d學要到9月1號先知呢個學生會唔讀,,,,,,,,,,,,,

回覆:mothercare100 的帖子

但面試一定撞期撞到7彩

hobby 發表於 14-2-7 12:34
但面試一定撞期撞到7彩
本身都撞到六彩啦! 舊年11月30, 我都要三選一。

回覆:lauwingtai 的帖子

文章提及可取回學卷轉校。其實我覺得轉另一間學卷學校機會唔大,反而係有機會等非學卷學校offer.

SaTsang 發表於 14-2-7 13:59
文章提及可取回學卷轉校。其實我覺得轉另一間學卷學校機會唔大,反而係有機會等非學卷學校offer.

...

機會是一樣的, 而且是連帶關係, 「取回學卷」就是針對此情況。

例如A小童中了"聖XX", 交了學卷。B小童中了"靈YY", 也交了學卷, 但在"聖XX"是waiting list。

若私幼"劍Z"收了A小童, 他放棄了"聖XX"學位。

"聖XX"就會call waiting list的B小童, 如B小童想入"聖XX", 就要取回"靈YY"的學卷, 入讀"聖XX"。

之後, "靈YY"有一個位剩, 又到"靈YY"call waiting list, 如此類推。

總之, 「取回學卷」就係由私幼撬走學卷幼學生啟動, 學卷幼有100人被私幼撬走, 自然有100個額要call waiting, 就自然有100個家長要諗駛唔駛取回學卷入新offer。

甘我想問, 現在申請學卷係可以經學校攪手續, 甘如果實施左呢個建議, 係咪要家長自己攪?

其實西北區外、其他區學卷收生情況唔太差。全港一學卷一位、係對本身學位緊張嘅區份無大幫助。
最怕得不嘗失、越多好學校退出學卷。

另外、可以無限交表、但可以籂選面試。到時有又話唔公平程況。

s'we 發表於 14-2-7 14:50
甘我想問, 現在申請學卷係可以經學校攪手續, 甘如果實施左呢個建議, 係咪要家長自己攪? ...

學卷應該係自己申請、學校都係提你同有表攞咁解。
跟住呢年9月要早啲申請咁解。
‹ 上一主題|下一主題