用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 家長為了舖排子女升中路, 用在課外活動的開支真不少 ! ...
樓主: goodboy1
go

家長為了舖排子女升中路, 用在課外活動的開支真不少 !   [複製鏈接]

引用:Quote:Yukyuk+發表於+14-1-27+23:04+金錢及

原帖由 goodboy1 於 14-01-27 發表
家下學校一般要求學生最少有一體一藝的課外活動,“藝”-通常會選玩器; “體”-自選一樣運動。
想入心儀中 ...
話就話一體一藝,其實都唔係人人有架……

有就錦上添花增加競爭力,無又唔代表一定唔得,始終成績最重要。

fatman69 發表於 14-1-28 12:12
學咁多野,兼顧到學業嗎?
有d小朋友可以架。
叻嗰group小朋友真係品學兼優,樣樣皆精。佢地唔止讀書叻,time management 都好好,所以兼顧得到。亦都咁講,佢地家庭支援亦好充足。

moniquechoy    發表於 14-1-28 19:09

引用:Quote:bb560+發表於+14-1-28+13:58+我咁問

原帖由

我親戚個小朋友係自小比媽咪迫學彈琴,佢考完8級無再學,自始無再掂過部琴,所以真係要小朋友鍾意先得。

引用:Quote:YuYuMother+發表於+14-1-28+09:05+話

原帖由 goodboy1 於 14-01-28 發表
說話係咁講, 但現實歸現實, 單靠校內成績, 想爭入頂尖名校, 機會微乎其微 !  ...

我意思係成績行頭,之後再體藝。如果成績都未搞掂,何來時間去一體一藝呢?

我知有d case有藝,但無體育,咪一樣入到band 1a名校,無話絕對一定要。無興趣就算,何必咁大壓力一定要有?

organicfans  同意!  發表於 14-1-28 20:19
Yanamami  Agree  發表於 14-1-28 17:18

fatman69 發表於 14-1-30 10:38
如果有好多課外活動,但又升不到好的中學,咁就白費心機!

其實講到底都係要睇小朋友興趣。

我小朋友有自己睇法,佢覺得參加活動為獎項為升中就失左意義,一開始已經動機不良,所以佢參加活動都係自己鍾意先參加。我都有同佢分析過升中形勢,不過佢有自己想法,我亦唔想迫佢。就算後來參加比賽或考試都係老師推薦或鋼琴老師叫報名,佢又唔係太熱衷。獎項都叫做有唔少,但未至於好多。

所以我覺得就算家長安排好多活動,都要小朋友肯參與投入先事半功倍,如果唔係無謂勉強,留番時間精神學業上,又或者假期休息下 family day 仲開心。

‹ 上一主題|下一主題