用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 TI 體藝 是 band 1, 但相比同其他中學band 1 比較,情度 ...
樓主: qqqppp
go

TI 體藝 是 band 1, 但相比同其他中學band 1 比較,情度 係咪差 [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+包包媽+於+14-01-26+發表請問

原帖由 k_wong7 於 14-01-26 發表
係!!!
tks !

k_wong7 發表於 14-1-25 22:02
所以,真係要諗清楚,唔係交多間咁簡單!!!
仔鍾意因為他喜歡sport,咩校隊都有玩,但我想注重學業多D有宿舍住想佢有規律D,但又唔放心
我住東涌撘地鐵轉東鐵,一小時內可接受
但葵涌區近阿婆,又好方便,總之十五十六
不過明天多數會去交表,因為同亞仔分析晒,佢叫我交

mllau 發表於 14-1-26 21:51
仔鍾意因為他喜歡sport,咩校隊都有玩,但我想注重學業多D有宿舍住想佢有規律D,但又唔放心
我住東涌撘地鐵 ...
其實, 最緊要阿仔鍾意, 同埋間學校都唔係差!!!

係呢兩年入面, 我見到學校方面, 絕對唔係一面倒只係要運動 / 藝術. 學業成績都好著重, 例如 : 學校會把每次測驗成績POST上內聯網, 會將全班平均分數, 同阿仔個成績比你睇 (當然只係睇到自己仔既成績啦), 又會e-mail通知家長, 又會SMS通知家長, 總之, 家長一定知小朋友的成績, 周不時有中, 英文, 數學會舉辦D增閏課程, 補底課程.

功課方面, F1,2 會POST上網比家長知道,有咩功課要交, 又另外會POST上網小朋友交唔交齊功課, 我覺得都算係咁,

不過, 都有家長認為學校都係比率冷門, 比率另類, 都係個句, 用家鍾意, 有心機及開心上堂,  比起真係入到一間家長滿意, 又坊間大部份人認同的傳統名校好!!!

祝你仔仔入到間最心儀既中學, 讀得開心, 成績又好!!! 七月記得報喜!!!

回覆:saiwanho 的帖子

唔會係B1吧?囡囡全班包尾的都入到。了解多啲好。

引用:唔會係B1吧?囡囡全班包尾的都入到。了解多

原帖由 fotogolfer 於 14-01-27 發表
稀世特異功能人仕?國寶級人馬

請問各位BK家長知不知道體藝在學界運動如田徑, 游水, 球類和劍擊等的成績如何 ? 有那些項目是全港學界(最高組別)三甲 ?
每年入U 率多少 ? 及單憑 Sports 或 Arts 推薦而入U 的學生大概有多少人呢?
謝謝!

引用:唔會係B1吧?囡囡全班包尾的都入到。了解多

原帖由 fotogolfer 於 14-01-27 發表
或者你囡囡間學校,係神級學校,包尾個位都比其他學校考前十既叻呢!!!正如你講,你都只係知佢包尾,點包尾呢?小五,小六好多時,差一,兩分,名次可能差好遠!!!成績係整體,不是單看名次的!!!

引用:Quote:原帖由+fotogolfer+於+14-01-27+發表

原帖由 k_wong7 於 14-01-27 發表
或者你囡囡間學校,係神級學校,包尾個位都比其他學校考前十既叻呢!!!正如你講,你都只係知佢包尾,點包 ...
我地學校兩班精英班,差唔多包尾嗰啲,都係b1c

引用:Quote:原帖由+k_wong7+於+14-01-27+發表或

原帖由 fionakong2008 於 14-01-27 發表
最尾嗰個,上年跌落我地班,就算估佢考七十名,第二次呈分一嘢考全級三十幾,一跳四十幾名,叻到呀!我地當佢係神話

peggy  我仔都試過,當年P5上學期時考8X / 127, 下學期呈分試進步了很多,升到42 / 127,  發表於 14-1-27 15:19

醒目開學勳章

fotogolfer 發表於 14-1-27 09:39
體藝係B1C

引用:Quote:原帖由+k_wong7+於+14-01-27+發表或

原帖由 fionakong2008 於 14-01-27 發表
同意你講!!!

根據教育署資料, 只有Band 1 津貼中學才能可以英語授課。

所謂英文中學,所有科目是用英文教授(除了中文,中史及普通話)。

基本上, 只有BAND 1A 及1B。Band 1B 是指該學生可能是Band 1 或者Band 2。即是大家是常談論Band 1尾或Band 2 頭。沒有Band 1 C。

很多學校(包括名校)會錄取小量在體育、藝術及音樂有傑出表現的學生。

小兒現就讀體藝中學。該校學術上平非常好。我曾經比較一些地區名校試卷, 體藝中學較深。

該校非常重視學生學術,測驗頻密。學校會落實拔尖補底。如果小朋友對學術有要求, 面對壓力與其它文法中學無異。

該校以學生為本,校長會聽取學生及家長意見。據小兒講,老師不單只熱心教學,並教他做人道理。

如果對體育及視藝有興趣, 並學術上能夠接授英語教學, 該校是只不錯的選擇。它有一個很大的英語中心, net teacher 會在午飯時播西片引發小朋友對英語的興趣。圖書館比一般津校大。 如小朋友肯學,可以省會補習費。

該校一個循環6堂體育 (PE 生) 或6堂 視藝(VA 生) 。校隊項目比其它學校多。

讀中學, 其中一個目的當然是入學。但是個人意志詶練、溝通技效、學習團隊精補神及領隊オ能也非常重要。透過體育或視藝訓練,可以達到以上效果。

選體藝的家長, 同意學校理念才選擇該校。從家長日所見,家長非常關注小朋友。老師努力,小朋友也要努力。

奉勸一句,作為一個後備英中,這是很危險的決定。該校程度比較深。如果家長及小朋友認同學校理念,小朋友又對學術有要求,入大學不是難事。

該校畢業生不一定從事體藝工作,例如:飛機師,建築師,律師等竽等。

該校活動多姿多彩,有書讀,有得玩,免學費, 左香港很難找到。

carrie123  thanks for sharing  發表於 14-1-28 11:05

引用:根據教育署資料,+只有Band+1+津貼中學才能

原帖由 super_education 於 14-01-28 發表
根據教育署資料, 只有Band 1 津貼中學才能可以英語授課。

所謂英文中學,所有科目是用英文教授(除了中文, ...
中學冇分banding,請問教育局那份資料有提過只有band1津貼中學才能英語教授?

‹ 上一主題|下一主題