用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 真心問, 唔做profolio, 有冇人考到直資?
樓主: crystalpui
go

真心問, 唔做profolio, 有冇人考到直資? [複製鏈接]

原本冇諗住做,我地只有d親子獎及活動証明,但某d津校叩門時指定要交profolio,如果考唔到直資私校,都係要做,咁做定都冇壞吖!

其實簡單平實已得,況且。。。諗得黎都做左啦! 仲有喎,d人講到考小學有幾大幾大壓力,有d又話後悔報得少等等,時間係冇得番轉頭既,交左profolio 起碼唔會後悔冇交,少一樣心理負擔先啦!

最重要一點係你或你對你小朋友信心不足,有足夠信心的話根本唔會問,直頭對profolio不屑一顧啦! 你睇置頂果個無獎無証書既分享,幾有自信!

做啦!

rainbowcov  "你睇置頂果個無獎無証書既分享,幾有自信!"

幾年前考小一同依家考小一好唔同哦!  發表於 14-1-21 10:47
rainbowcov  對, 得個幾歲人仔, 有幾多野可以寫呀。  發表於 14-1-21 10:46

Charlotte_mom 發表於 14-1-21 08:38
我覺得做唔做不是issue,問題係你有咩擺落去。如果係勁料,年年拎傑出學生品學兼優獎,唔做都即收啦。相反 ...
係呀,簡直講緊表哥仔(前者)及我仔(後者)個情況。睇完表哥仔果份n張超學年+n張品學兼優+雲遊四海既profolio 後,自覺幫囝囝整黎都。。。不過好似我之前所講,有d津校要交依家唔整之後都可能要整,囝囝有d無謂濕碎野+幾個親子獎+品學兼優獎,做左交左叫心安理德好過冇咁囉!

回覆 傻太 的帖子

前者最終決定唔考直資私小,而大抽獎中了頭獎不用叩門(上年12-13)。
後者考3間直資,2間收,1間2nd冇去(今年13-14)。

我都唔知呀,我地最頭係履歷,後面有畫有功課有証書有獎有活動相家庭相,冇乜字;表哥仔果份都係咁啦,不過佢果份一大堆獎+鋼琴+義工最後寫住"讀萬卷書,不如行萬里路"就係由咬住奶咀開始既旅遊照。。。我睇落覺得有d串囉! 哈哈哈。。。當然係酸葡萄+講笑啦! 可惜冇去任何面試,哈!

呀~突然醒起一失敗例子,朋友(一家都係和藹正常人)兩人均是大學畢業,任職大公司唔錯既職位。囝囝讀九龍某活動教學愉快幼稚園,大家都希望囝囝有"愉快童年",所以完全冇教或報任何學術上既興趣班,校內成績5分3係C。佢地份profolio 內竟然印埋成績表,然後父母各寫了一篇感想及期望(我覺得太多字)。。。最後冇一間學校收,自己聯系小學亦唔收,抽獎又去到好尾,叩門亦冇津校收好慘! 最後求爸爸母校收左。
佢地好後悔自己既天真與不智!

回覆 loveDD 的帖子

哎呀~乜咁嘥呀!
冇記錯我地考果3間都要求K2成績表或評估,所以我冇再放落profolio 內,但學校老師比既comment係寫落另一份成長紀錄內,因為比我仔既comment好好,所以我cut埋落profolio 到,第一版履歷,第二版品學兼優獎+老師good comment,之後果d唔睇都得。。。

回覆 Jane1983 的帖子

唔知架!但老實講,同著衫一樣,我肥果排就唔會著貼身衫啦!

Jane1983    發表於 14-1-23 11:21

crystalpui 發表於 14-1-22 11:58
我都係打算咁樣答.....
而呢個係事實呀.......
原來唔可以的嗎???
係,呢個係事實,但試想想,當小朋友真正讀緊小一、小二、小三。。。既時候,佢每個學期攞包尾番黎比你睇,你容許嗎?
有位朋友親戚話心知個女唔係讀書材料,所以話"讀唔成書唔緊要,開心健康咪得囉"。在幼稚園階段完全冇理佢學業上問題,搵左間"程度較淺"及少功課既小學。。。但當番左一個月小一時,佢兩母女喊晒。。。

回覆 y3y 的帖子

程度較淺及少功課既小學完全唔係問題,最緊要適合小朋友;父母抱"讀唔成書唔緊要"既心態都唔係問題。問題係功課一定要交,書就一定要黙,試就一定要考。。。放任既開心快活過後,係一連串既"唔識呀""做唔到呀"。。。

接受唔等於放棄嘛,父母倒不如在幼稚園階段幫小朋友打好根基,令佢在學習上冇咁困難仲好啦。

報名表及面試時我都有提過希望囝囝健康快樂之類,而我亦都有表示好著重家庭教育。。。囝囝是在充滿愛與鼓勵中成長。。。亦期望學校可成為囝囝的伯樂。。。令他更上一層樓。。。
‹ 上一主題|下一主題