用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 下學期離開一條龍,返回LH
樓主: fredachowct
go

下學期離開一條龍,返回LH [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+kbi+於+14-01-16+發表其實揀L

原帖由 bubuG 於 14-01-16 發表
雖然唔係頭號target, 但總會有夢想。
可能揀SC或CCKG更適合。

引用:Quote:原帖由+bubuG+於+14-01-16+發表雖然

原帖由 kbi 於 14-01-17 發表
可能揀SC或CCKG更適合。
如果家長有得揀又想去神校,當然!

回覆:bubuG 的帖子

回覆:sheffield 的帖子

學之園雖然教得深咋,但係佢地好有辦法,一啲都唔谷,但阿仔返嚟就自然識晒,呢一方面真係好好,而最重要就係可以近啲,陪伴佢返學放學傾下計,好sweet,佢地好快長大,我咁揀,係希望留番啲美好回憶俾大家,唔捨得佢咁快長大

sheffield  其實好視乎個別小朋友的吸收…我識的都…:  發表於 14-1-17 17:28

回覆:fredachowct 的帖子

支持。
我要返工,但經常都lunch time 趕返屋企送囡囡返學,同佢一齊行返學,不知幾開心。
我囡囡都係讀LH k1(唔同分校的),之前我成日諗,因為佢係細b,考唔到龍校或無資格考st. Cat,而唔開心,但佢返咗學呢段時間,我覺得學校真係教得好好,最少開心得黎又學到嘢,唔係一味谷。
佢好多同學仔都住附近,每日返學放學,手拖手,或者係playground一齊玩,開心到不得了。
無話好唔好,最緊要合適。

醒目開學勳章

如果有參與過LH嘅啟迪班,或識得LH家長,便會知道LH啟迪班目的在於幫助小朋友適應小一面試模式,LH無標榜過可以幫小朋友入男女拔或任何一間直資/私立小學,課程設計亦非如此。如果係因為LH有好評而硬要說它少學生入到某某神校,我覺得有些唔公平。  不過我都想借機會恭喜下今年LH的K3同學仔,在競爭咁激烈嘅環境下,他們都能得到非常好的成績考到自己喜歡的小學。  Congratulation!

四隻貓    發表於 14-1-17 17:45
sheffield  好耐冇見呀!  發表於 14-1-17 17:27

回覆:lyhv 的帖子

我都仲挣扎紧是否九月帮個女转去大坑真光,真係好仲意海帆LH.
校車只需35mins.  after seeing ur post......更加動搖la

回覆 snowsuen 的帖子

i mean nanny bus to True Light only needs 35mins while to LH only 15mins.

回覆:剛果公主 的帖子

我女女讀LH K3, 今年都冇考女拔,全班都好似只得一、兩個考,女拔係top, 但top得黎唔係個個小朋友同家長都受到!

引用:我是今年k3小一的家長,我小朋友有不少offe

原帖由 Pertra 於 14-01-20 發表
我是今年k3小一的家長,我小朋友有不少offers  , 但整個小一面試又喜又驚,進完一関又一関,絶對不 ...
單從幼稚園LH vs MS,我會喜歡LH多過MS,但考小一過程確是煎熬。

snowsuen 發表於 14-1-18 02:13
我都仲挣扎紧是否九月帮個女转去大坑真光,真係好仲意海帆LH.
校車只需35mins.  after seeing ur post..... ...

都要諗下你女果間係真光,樓主果間係民生
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

諗諗你想要什麼小學,如你喜歡WKF,培僑,崇真等學校多於真光,那就當然是選LH…如你最終目標還是有點保障的傳統學校,那當然是真光…

fabsum  agree  發表於 14-1-20 12:30

引用:回覆+snowsuen+的帖子 諗諗你想要什麼小學

原帖由 sheffield 於 14-01-20 發表

諗諗你想要什麼小學,如你喜歡WKF,培僑,崇真等學校多於真光,那就當然是選LH…如 ...
十分認同。

回覆:Pertra 的帖子

其實真係架,考小一真係幾大壓力

回覆:fredachowct 的帖子

Support 樓主,之前我放棄MS留番係LH,被好多人話我儍,搞到我質疑自己嘅決定…… 其實最緊要適合自己個小朋友。校長有人情味,讚讚! Welcome Back :)

回覆:elizatyy 的帖子

今年St cat 都不少入spcc同DGJS.

fredachowct 發表於 14-1-20 18:03
其實真係架,考小一真係幾大壓力

我的小朋友都是讀凱帆校, 為明年小一面試大家加油!!!

我朋友個囡讀民生, 勁多功課, 仲要係父母要幫手做project才可! 淨係用剪刀在報紙剪英文字母已經夠死! 所以我很慶幸留在LH!
‹ 上一主題|下一主題