用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 點解香港小學要轉哂全日制!!
樓主: samima
go

點解香港小學要轉哂全日制!! [複製鏈接]

引用:我覺得最大問題系冇得揀!全日制有全日制嘅

原帖由 HKTHK 於 13-12-08 發表
我覺得最大問題系冇得揀!全日制有全日制嘅擁躉,半日制有半日制嘅擁躉,有得揀當然冇問題,但係冇得揀就係教 ...
你又講得冇錯!有啲小朋友係需要返下午班呀!好似我朋友返工返下午時間成12點幾先放工!佢依家個仔幼稚園返下午!佢講升咗小學時都唔知點算!冇哂親子時間!咩都要工人!唉…!佢講係咪唔返工呢!

回覆:點解香港小學要轉哂全日制!!

其實返全日我都Ok,但可唔可以返9點,唔使返8點,既然在學校時間長咗,就唔使小朋友更早起身啦。

除了因校巴公司冇得走2轉,送完小學再送幼稚園,真係想唔到點解唔可以返9點?

可以去那裡反映?絶對同意睡眠對小朋友好重要

我估返8點係避開大人返工時間呀,如果唔係交通搞唔掂。不過我都好希望阿女可以返9a.m.!

醒目開學勳章 王國長老

我鐘意全日制, 每堂時間多d, 中間又有d空間o抖氣, 多d時間思想研習, 唔好好似我地細個咁hur hur聲一堂接一堂, 趕到死仲研咩習討咩論丫

表姐個仔返下午校,晚上十時半入房瞓,早上九點半前瞓夠自然醒(超羨慕),上午在家閱讀玩耍,晚上爸爸8點後放工回家都仲可以一齊踢波練琴,多好

我家中是雙職父母,回到家八時左右,始終多些時間接觸,晏d瞓,可以遲 d起身。

早上可以學其他嘢,冇咁多人爭,所以週六週日多咗親子時間!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

mrkokubo 發表於 13-12-7 16:37
有啲嘢有取捨!

住大西北讀香港島神校無得怨,只怨大家生活在香港!
有時同區都可以好遠架, 我仔8點上堂, 7點就要上車, 每日6點幾要起床, 住香港島, 學校跟屋企同區。

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:mrkokubo+發表於+13-12-7+16:37+有啲

原帖由 Silverhawk 於 13-12-09 發表
有時同區都可以好遠架, 我仔8點上堂, 7點就要上車, 每日6點幾要起床, 住香港島, 學校跟屋企同區。 ...
校車越黎越惡

好同意!
小朋友好慘,成日要就校巴,晨咁早返學。

Silverhawk 發表於 13-12-9 21:02
有時同區都可以好遠架, 我仔8點上堂, 7點就要上車, 每日6點幾要起床, 住香港島, 學校跟屋企同區。 ...

我比你好D, 雖然跨區, 但尾站 7:22 上車.

Agree! 贊成以往的半曰制,給孩子多些空間!

仔細看完各位內容, 我個人都係揀全日, 如果返半日, 我會揀下午校, 但吾想星期六返學.

我Like全日,但唔好早過8am返學,食反要有1小時,下午要有1-2堂做功課/閱讀/溫習,有課外活動/興趣班都唔好遲過4pm放學,回家只做剩下不超過30%的功課,每天在家只用半小時做功課/溫黙書。我覺得很正常,但點解好似好少學校做到。成日聽到食反只有20分鐘/半小時,上午上6堂、下午上3堂,全部聽書,每星期一日留到4:30/5pm課外活動,好變態的日程,仲要6點幾起身,7點幾返到,好慘。

nieualma  如能做到你所說的就好了  發表於 13-12-10 09:19

引用:我Like全日,但唔好早過8am返學,食反要有1

原帖由 boboapril 於 13-12-10 發表
我Like全日,但唔好早過8am返學,食反要有1小時,下午要有1-2堂做功課/閱讀/溫習,有課外活動/興趣班都 ...
唔知你聽到邊間系甘啊?好驚啊!

‹ 上一主題|下一主題