用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 退學
樓主: NICOLE123
go

退學 [複製鏈接]

我不是想BRING UP罵戰,只是討論。

我覺得就算很多人都做,但過得自己過得人,如果真係N病得好緊要,停我覺得不失為過,因如果係其他人做,我會想下自己個女的感受,N是父母安排他返的,小朋友都要費心力去適應,到而家上左3-4個月,返得開心,我女而家病都話要去返學,而突然唔俾佢返,要K又要適應,有些殘忍,我想返N唔係真係只係為準備去考完幼稚園就算架。

回覆:退學

我細女在返pn前已有幾心儀既k1offer(因係11月尾b,12月先返學)。老公話不如退學,不過俾我一口拒絕了

過橋抽板的事我做唔出,不過有d我知係因為返學成日病所以退學。而再插班的可能係12月出世或下一年的大仔,即係會讀1.5年pn果d

哈哈 只是討論者
不過可以見到呢度好多家長都好正義

我估退學又唔一定係因為考到k
可能會有其他原因

咁如果大家學得現在既n 同原來想像有差距又會點呢

簽名被屏蔽

引用:我幫女女退左N+班好唔捨得佢N+班D+老師...

原帖由 tommyxsarah 於 13-12-06 發表
我幫女女退左N 班好唔捨得佢N 班D 老師...因為真係好好...

但我女女唔係因為考到好既K1先退...
我都十五十六中,我個係做完手術想小朋友休息多啲,K1其實點都會轉學校,而家我都煩

回覆 tommyxsarah 的帖子

我朋友個仔又係因不停病醫生建議如只是n班而又有全職媽媽睇,不如停學,係好無奈

唔會, 我俾阿囡讀N班唔係為左interview, 加上佢返學係有得著嘛

回覆 Elau719 的帖子

建議問下醫生意見,並同學校商量暫時停學保留學位,看你小朋友情況再決定. 祝福你小朋友早日完全康復

回覆 glmf 的帖子

其實真係好無奈...我好想比佢返N...唔係錢既問題..但係佢每次一好返,返一日學咋...轉個頭返黎又流曬鼻水...係甘咳!!唉!!

最後宜家醫生証實左係氣管敏感, 宜家KEEP 住食藥...

希望停一停會好D..

我 唔會退學。。。 你估而家真係中咗六合彩。  唔駛做咩。。。

PrettyPC 發表於 13-12-6 10:13
唔會, 我俾阿囡讀N班唔係為左interview, 加上佢返學係有得著嘛
yes exactly!

tommyxsarah 發表於 13-12-6 10:42
回覆 glmf 的帖子

其實真係好無奈...我好想比佢返N...唔係錢既問題..但係佢每次一好返,返一日學咋...轉個 ...
有沒有食青蛙藥??

上次我個仔咳,好番但一返學又咳,醫生話因啱啱病好扺抗力未完全恢愎,佢教我阿仔好番都要帶口罩返學一排先,咁就冇咁易又病.我比佢帶左2星期口罩返學,得喎,你試下呀

我而家小朋友返下午班,都有諗過如果有好offer ,會睇下屋企附近有冇k1學位,同佢轉上午班,一來多d時間休息,二來近d唔駛搭車,不過小朋友好鍾意學校老師,又識到同學仔,真係唔捨得

回覆 NICOLE123 的帖子

有呀..食緊....醫生話再目弟下點...嚴重D 要食噴果D 藥 wow..

回覆 glmf 的帖子

試過戴mask 不過仲衰...咳得仲西利.....>.<

我大仔之前要聞氣
學左游水上左小一暫時好似好左小小

以前我唔識hanlde攪到時日入院
現在久病成醫
醫生都話你知點架啦. (fyi 我睇緊馬國超)

不過亞妹已經開始要聞氣
佢自己識聞. 琴晚先聞完
其實一見佢咳就聞2次會stop到
如果咳得太嚴重先聞就太遲.
希望下年帶佢去學swim就會好d

唔會,因為囡囡返學超開心,成個人另咗好多!

tommyxsarah 發表於 13-12-6 10:42
回覆 glmf 的帖子

其實真係好無奈...我好想比佢返N...唔係錢既問題..但係佢每次一好返,返一日學咋...轉個 ...

會不會學校用地"占"或不夠衛生,所以氣管容易敏感?未必同學傳染感冒?

醫生是否開青蛙藥給BB?

因我囝有氣管敏感,我擔心下年返學有同一問題?

glmf 發表於 13-12-6 11:03

上次我個仔咳,好番但一返學又咳,醫生話因啱啱病好扺抗力未完全恢愎,佢教我阿仔好 ...

小朋友不肯用口罩,點算?  pls advise
‹ 上一主題|下一主題