用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 九龍塘樂基VS九龍塘迦南
樓主: babybabykaka
go

九龍塘樂基VS九龍塘迦南 [複製鏈接]

回覆:九龍塘樂基VS九龍塘迦南

Reference: 2014 香港最具教育競爭力幼稚園

九龍塘4大名學排名不分先後,sc ,km ,樂基,根德

回覆:milkybee 的帖子

邊個話?
而且不計CCKG?!!

Agree with u

引用:九龍塘4大名學排名不分先後,sc+,km+,樂基

原帖由 milkybee 於 13-12-07 發表
Agree with u

tamagoosie 發表於 13-12-7 10:01
不明白不對外公報成績的意思?
咁咪黑廂作業?
等如有錢人都可以好低調既

回覆:新人物 的帖子

唔公報=比喻有錢人低調?!no ar
以現今社會崇尚高透明度,低透明只會令參與者增加跌落龐氏騙局Ponzi Scheme嘅機會

引用:唔公報=比喻有錢人低調?!no+ar 以現今社

原帖由 tamagoosie 於 13-12-07 發表
唔公報=比喻有錢人低調?!no ar
以現今社會崇尚高透明度,低透明只會令參與者增加跌落龐氏騙局Ponzi Schem ...
低透明度就一定黑箱作業?未免偏激左啲吧
好多學校都冇公開架啵

回覆:gingerbearbb 的帖子

之前講緊樂基在競爭力排名很低,之後就有人話因為冇公報⋯?
如果係真,其實唔明佢冇公報d乜!令排名咁低?

唔公開可以係因為私隱,間學校真係好,其實就唔需要sell

回覆:ballg 的帖子

增加透明度同sell一d關係都冇!

這不是想針對那一間學校!個人認為,家長如有不明的地方也應該要嘗試找尋原因!

當然啦,我都想知多啲關於學校嘅事,但因為唔公開派小學嘅資料就變成黑箱作業就好似嚴重咗,不過可能係我誤會了較早前嘅對話!

引用:邊個話? 而且不計CCKG?!! +

原帖由 tamagoosie 於 13-12-07 發表
邊個話?
而且不計CCKG?!!
Cckg 是K2 , 全校都唔之有無100人,而且畢業後又真係唔包入唔入到DGS DBS ,今時唔同住日,更何況哩間學校,無背景人士一定唔收,同其他普通學校無得正常比較!我說這九龍塘四大名校平民也有機會入讀,而不是cckg的有錢人學校,如照你這樣説,耀中呀Kingston 呀英基呀,美國國際呀,澳洲國際呀也是名校,但大欖都拉不上,跟本也不用比較!

引用:之前講緊樂基在競爭力排名很低,之後就有人

原帖由 tamagoosie 於 13-12-08 發表
之前講緊樂基在競爭力排名很低,之後就有人話因為冇公報⋯?
如果係真,其實唔明佢冇公報d乜!令排名咁低? ...
我也不知道點解樂基年資這麼短也可以同一些歴史悠久的學校一同作比較,而且重叫做名校,我也想知道樂基夠竟有咩咁好?哩間學校其實真係無咩人識,如果唔係生左bb 搵學校也未聽過樂基哩個名!

係呀,如果無小朋友嘅真係唔會識,而家識就因為幾千人考幾十個位,我都有考,因為唔洗坐校車而又係活動教學,不過,真係太無可能入到!$30當買張獎券!

回覆 milkybee 的帖子

我仔仔在九龍塘樂基讀了三年, 今年K3, 十分喜愛上學, 連放假都想返學! 我以用家身份跟大家分享, 樂基能在短短十年與其他九龍塘名幼齊名, 因為師資很好, 無論中英班或英普班都一定有一位外籍老師(並非印籍--這非歧視, 但很多家長會傾向英/美籍老師) , 即使中英班是廣東話老師+外籍老師, 每天也有15分鐘普通話老師唱遊時間.  而且師生比例小, 最小班2位老師:18個學生, 較多人一班27學生是3位老師上課, 我較喜歡小班教學, 因為小朋友有許多發問時間, 又有許多SHOW & TELL環節. 小朋友每天都有安排時間在PLAYGROUND 玩樂, 這是很好的活動, 小朋友應多玩耍而非只坐在課室上課, 而我所知許多名幼稚園都不是每天都可讓小朋友在操場玩耍, 有的甚至全年也在課室上課活動. 其次, 所學校老師大都任教了五年或以上, 很有經驗, 我每當接兒子放學時都可以跟老師談談小朋友在校表現! 不過, 校舍環境真的不大, 所以每年學校不能收太多學生. 小兒今年要考小學, 學校每年也很細心安排老師為小朋友練習面試(不收費用), 教導小朋友面試時的禮貌及應對, 差不多兩個月的中午都有一小時的訓練, 小朋友可自由參與, 我沒有為小兒報出面的面試班, 但學校老師輪流向小朋友講解面試的形式, 小朋友沒有壓力, 而且當作跟老師遊戲, 這安排真的很好, 不過真的辛苦了老師.

引用:九龍塘4大名學排名不分先後,sc+,km+,樂基

原帖由 milkybee 於 13-12-07 發表
到底KM算唔算名幼呢⋯⋯?我發覺意見好參差,有啲話係,有啲又話唔係~

回覆 kokobo 的帖子

Thanks for sharing. 我自己鐘意樂基多點,雖然,迦南總校有pm offer, 如收我囡,一定選樂基

引用:回覆+milkybee+的帖子 我仔仔在九龍塘樂基

原帖由 kokobo 於 13-12-08 發表
回覆 milkybee 的帖子

我仔仔在九龍塘樂基讀了三年, 今年K3, 十分喜愛上學, 連放假都想返學! 我以用家身份 ...
thanks for your useful info n sharing!

回覆:kokobo 的帖子

Thx for sharing !

‹ 上一主題|下一主題