用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 老掉牙的提問,救恩vs港同
go

老掉牙的提問,救恩vs港同 [複製鏈接]

知道這個課題好多人問過了,但在人生交叉點上想問下大家有無新見解。小兒有幸取得兩間offer,深知兩間均為好學校,故希望儘快下決定,讓waiting小朋友可補上。由於家住西環,故基本上傾向救恩,但小兒則很喜歡港同校社,常常問我港同收他嗎(當然他無意識港同其實距家頗遠),同時救恩升中表現似乎較港同失色......難以取捨,還望指點迷津!
   6    0    0    0

醒目開學勳章 王國長老

引用:知道這個課題好多人問過了,但在人生交叉點

原帖由 ftcl 於 13-11-26 發表
知道這個課題好多人問過了,但在人生交叉點上想問下大家有無新見解。小兒有幸取得兩間offer,深知兩間均為好 ...
無開機,聽日俾港同校車資料你參考(校巴好緊要啊)

回覆:老掉牙的提問,救恩vs港同

除了地點,中學和宗教是否你會考慮的因數?

我會mainly consider 上車時間和中學,ky的是在九龍

回覆 ksheshe 的帖子

我們傾向具宗教背景的學校,因我和老公都是讀基督教學校的,因此覺得有教會背景學校在德育發展上較佳。但中學因素又愈發重要,擔心6年後要好像現在一樣為搵學校而左撲右撲!始終這個遊戲真的死不少細胞!

If no plan to move to Kowloon side, will definitely choose 港同. Can go straight to its secondary school.

引用:知道這個課題好多人問過了,但在人生交叉點

原帖由 ftcl 於 13-11-26 發表
知道這個課題好多人問過了,但在人生交叉點上想問下大家有無新見解。小兒有幸取得兩間offer,深知兩間均為好 ...
第三街救恩?

其實柴灣到西環15分鐘,即使有上有落客,半個鐘

你坐12號小巴都15mins 啦

引用:回覆+ksheshe+的帖子 我們傾向具宗教背景

原帖由 ftcl 於 13-11-27 發表

我們傾向具宗教背景的學校,因我和老公都是讀基督教學校的,因此覺得有教會背景學校 ...
那就易辧;其實你已開始考慮實際條件,我會列出排序,將此量化,唔係就不斷這間有這間好,那間又那樣又不錯喎!
藉此分享我的考慮因素:
1. 中學銜接係我地覺得最重要的,如你所説實在屈服在此教育制度之下,救恩雖然校網好派位唔差,但要谷到頭10%,唔想再博,呢round 救恩已經要出局。
為左令自己徹底相信揀啱左,繼續睇其他條件。
2. 之後看中學成績,滙基成績不錯,便和其他offer的中學比,成績差不多,平手。
3. 地點𣾀基九龍,有安全的在香港島,點解要搬?!
4. 我地唔捨得救恩的是佢的教學模式,到底咁嘅環境下啟發的小朋友是否出類拔萃D,睇面試日學生的表現絕對係見得人唔係書獃子;於是我會諗入傳統學校,家庭是否能造就這個環境,自己要去補足。
5. 宗教係基督教定天主教不是我們所考慮的。
6. 男女校同女校又傾向男女喎。
所以我地選擇的結果便呼之欲出了
希望分享對你有參考性,快D揀好放返個位比其他人。共勉之!

回覆:ksheshe 的帖子

漏了一點,你小朋友的喜好應該佔分好重,佢鍾意就會比心機讀。

醒目開學勳章 王國長老

Josephsit 發表於 13-11-27 09:47
第三街救恩?

其實柴灣到西環15分鐘,即使有上有落客,半個鐘

無可能, 西環去銅鑼灣, 搭的士唔塞就15分鐘
我由銅鑼灣去柴灣, 坐8P中途一個站, 車程唔塞12分鐘, 計埋等車預半小時 (地鐵更耐)

醒目開學勳章 王國長老

校車參考:
般含道合一堂, 6:53上車, $1040
寶翠園迴旋處, 6:57上車, $1107

醒目開學勳章 王國長老

ftcl 發表於 13-11-27 07:00

我們傾向具宗教背景的學校,因我和老公都是讀基督教學校的,因此覺得有教會背景學校 ...

宗教因素真係好個人, 我同意
如果你希望小朋友接受宗教/靈修方面的培育, 救恩會offer到, 港同係無宗教背景既學校
而港同德育方面, 當然唔係以宗教角度出發, 而係用生命教育去教化小朋友自己認清對與錯, 相信簡介會你有了解, 曾經有家長講過, 無去過一間學校會用1/3簡介會時間去講生命教育(唔知而家仲係唔係, 我幾年無去了), 因為學校真係重視

引用:Quote:Josephsit+發表於+13-11-27+09:47+第

原帖由 Charlotte_mom 於 13-11-27 發表
無可能, 西環去銅鑼灣, 搭的士唔塞就15分鐘
我由銅鑼灣去柴灣, 坐8P中途一個站, 車程唔塞12分鐘, 計埋等車 ...
我由堅尼地城上的士,四號干缐,到柴灣14-15分鐘

如果堅城上18P, 銅鑼灣消防局落,行去泳池轉8P,
順的話,全程25Mins

回覆 ftcl 的帖子

去年也有幸獲這兩校取錄,她們真的很相近,最主要的差異是港同有直屬的中學和港大(教育學院)和同學會的支持,而救恩是基督教學校。除了宗教因素,港同應是個較佳選擇。如你心儀基督教教育,救恩為佳;給你參考,港同的前兩任校長都是基督徒,亦都轉到基督教學校當校長。

回覆 Martong 的帖子

現任校長都是基督徒

回覆 Josephsit 的帖子

明年9月開學時,不要忘記西環港鐵也差不多通車,25分鐘到達柴灣!

醒目開學勳章 王國長老

引用:回覆+Josephsit+的帖子 明年9月開學時,不

原帖由 Martong 於 13-11-27 發表
回覆 Josephsit 的帖子

明年9月開學時,不要忘記西環港鐵也差不多通車,25分鐘到達柴灣! ...
咁又係。如果近地鐵就ok。柴灣行公園出口可以吾過馬路返到學校

有地鐵真方便

純個人觀感, 港同學生比救恩醒目得多。

‹ 上一主題|下一主題