用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 值唔值得因st cat 重讀k1?
go

值唔值得因st cat 重讀k1? [複製鏈接]

我個女係11月細b依家喺綠楊讀k1 am, 剛收到st cat k1 am offer, 值唔值得喺st cat 重讀k1? 真心想請教各位意見?

(P.S. 喺綠楊讀k1跟到, 家住荃灣)
   2    0    0    0

回覆:值唔值得因st cat 重讀k1

Seems consider st cat is far away from home or not

回覆:值唔值得因st cat 重讀k1?

I will repeat K1 for st cat.  They should have school bus service if u dun mind.

YS_mommy  同意  發表於 13-11-26 10:41

引用:我個女係11月細b依家喺綠楊讀k1+am,+剛收到

原帖由 怪獸父母 於 13-11-26 發表
我個女係11月細b依家喺綠楊讀k1 am, 剛收到st cat k1 am offer, 值唔值得喺st cat 重讀k1? 真心想請教各位 ...
打算報咩小學和邊區?
綠楊聽聞是荃灣kg第一,升小no 1.
如其升小track record學亦是你心水,個人覚得不用浪費多一年重讀。

個人覺得搭校車ok, 但怕重讀對我個女會否有心理影響?  重讀會否令佢覺得課程淺無心機?  考直資/私小是否st cat有多d優勢?

個人就唔會俾小朋友重讀K1先...
咁快已要REPEAT...小朋友又唔係跟唔到, 而且都近屋企咖?!
只係為左入『名幼』?!
同埋都要諗下小學既入咩類型小學...
就算係考直資果D都係咁話。
家族內有小朋友之前都係讀SC咖,
小一考心儀直資唔成功,
都係要去到小二再試過...
所以我覺得好多野都係睇小朋友本身,
名幼報校係有幫助但唔係MUST!

我地都係住荃灣, 個人覺得唔值, 尤其你話你小朋友跟到, 讀多年一樣既野, 我覺得對小朋友唔好, 會令佢覺得d野無趣, 而且st cat 係活動教學, 同綠楊style 唔同,

個人覺得唔值,不用浪費多一年重讀。

如果小朋友本身跟得上, 何苦要重讀? 你小學有何打算? 就算考私小, 不如將多出來既一年學費要嚟比小朋友學嘢, 效果會更大...

Chirley    發表於 13-11-26 11:35

碟碟 發表於 13-11-26 11:02
如果小朋友本身跟得上, 何苦要重讀? 你小學有何打算? 就算考私小, 不如將多出來既一年學費要嚟比小朋友學嘢 ...

同意

同意 如果跟得上唔洗特登repeat la!!

1> st Cat K1 有不少係10-12月出世既小朋友.
2> 紅磡campus冇校巴

i would

st cat 係我心儀幼稚園, 我好like好著重小朋友的自信及表達能力, 但佢唔收細b, 如果11月尾b要讀st cat基本上要重讀一年或遲一年入學, 依家真係15/16.

其實如果小朋友一早就有好的幼稚園收到佢讀K1, 根本就唔駛專登為佢報SC K1... 有少少自尋煩惱... ; 若果你決定報而又收, 咁唔讀又好浪費...
雖然家長都好想俾最好既野小朋友, 但小朋友係咪都覺得咁係"最好"呢?!
如果小朋友返左幾個月學都好開心的話, 就真係無謂轉!
你要佢出年又再讀今年一模一樣的野, 小朋友自己都會衰失學習興趣啦!!
媽媽真係要諗清楚!

回覆 naughtybj 的帖子

一開始己講收到st cat am offer

問我地咁多外人, 有冇問過你自己小朋友嘅意願?

就係連我個女都鍾意st cat先難楝.
‹ 上一主題|下一主題