用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 歪理還是道理?
樓主: 甘恩
go

歪理還是道理?   [複製鏈接]

Agreed

樓主,你的做法合情合理,實況是小學才是主導,他們決定我們有無得讀。批評你的人,我估其實也不是想針對你,而是對此教育制度的宣洩!我朋友以及家人之前都懷疑為何我報咁多間直資,但見到實況,統一派位結果,就知道家長是無奈的!

Oh... I think you have no problem!  You don't even need to care what your friends said........
btw, congratulations!  Well done for your boy!

樓主, 你所喜愛的幾所學校雖則你也認同她們的教育理念, 但真正的教學模式, 學習要求, 甚至對家長的參與程度也很迴異. 你要多研究.  

cctung 發表於 13-12-4 09:58
樓主, 你所喜愛的幾所學校雖則你也認同她們的教育理念, 但真正的教學模式, 學習要求, 甚至對家長的參與程度 ...
係呀, 我都有此意見.
簡介會當然會俾最好既一面你睇, 最好都係問多幾位在讀家長(最好問埋高年級既家長), 了解下學校既實際教學情況.
了解下功課量同程度, 教學進度深淺快慢, 堂上學習氣氛, 測考默既量同程度, 體藝方面既要求....

甘恩  老實講,有啲小學在面試日俾我感覺一般,但SPCPS,CKY及YW,印象真係好好。  發表於 13-12-4 16:58
甘恩  我曾搜尋在校家長的評價,發覺差不多都有讚無彈,或者大家都真心喜歡小朋友所讀小學。我帶小朋友去面試,亦會特別留意老師及在校學生的舉動。  發表於 13-12-4 16:55

我上年放晒其他offer, 只hold 一間最心儀私校同一間非常好的津校作詳細考慮,都俾人非議, 仲要唔係網友, 係自己既朋友.  0甘當然唔開心, 不過自己知道自己做緊咩, 問心無愧就得啦.
可能佢地針對完你個心會舒服d, 對考學校既事釋懷呢!

真係識人上年手持女拔+co-edu, 我地唔係當時人就緊係口響話唔難揀啦, 當你置身其中, 就好多考慮啦. 兩間都係好學校, 一讀十二年喎, 小朋友又0甘叻0甘難得考到, 用多一點時間考慮都好合情合理.

小朋友考得好除左運氣, 其實家長係落左好多心機. 各有前因莫羨人, 與其花時間冷嘲熱諷針對人, 不如虛心向考得好既家長學野, 花心機時間教育自己既小朋友. 長路漫漫, 考小學只係開始一小步. 大家都要加油.

jdhwangmom    發表於 13-12-4 11:32

回覆:四隻貓 的帖子

無錯,我地永遠無法滿足所有人,問心無愧就了,加油!

真是不必介意,有很多人根本就口不對心,言行不一的。重要的是自己問心無愧吧。

回覆:甘恩 的帖子

回覆:歪理還是道理?

人人期望可達到,我的快樂比天高,人人隨著開心歡笑尋獲美好。共勉之!

Jane1983  叮噹!美好回憶  發表於 14-4-4 23:28

有選擇之餘,能顧念別人需要,值得讚!請教教子之方,並祝福孩子小學生活愉快!

甘恩 發表於 13-11-23 19:50
歪理還是道理? 最近看到好多家長呼籲大家唔好hold位,唔好做集郵家長。我亦認同hold位係損人不利己的行為, ...
大家位置唔相同,所以看事件角度亦唔相同

回覆:甘恩 的帖子

樓主,我是一新手媽媽,偶然路過,見到你在不同的帖文中的留言均可見到你理性,有條理和有教養的一面。實在需理會別人的說話。

我的孩子剛4個月。本身我們夫婦二人也是愛閱讀的人。每晚跟孩子講故事和唱兒歌,是我再忙也會做的事。希望孩子可在閱讀的氛圍下成長。

最後,不知你可願意告知,你的孩子最後入讀那家學校呢?

樓主的做法完全正路,有時間請分享如何篩選學校。我自己做完research,想報的有20幾30間,但沒可能考得晒,請分享心得,謝謝!

回覆:歪理還是道理

好明白樓主,我也在這裡被人誤會左我想講和分享的事情,所以我會注意一下寫出來的語氣。
報十幾間唔係想大包圍,那時候根本無可能預測到結果。

回覆:歪理還是道理

正所謂: 吃不到的萄葡是酸的!這些人不理也吧我好欣賞你分析得甘理智。比100個Like你

王國會長

甘恩 發表於 13-11-23 19:50
歪理還是道理? 最近看到好多家長呼籲大家唔好hold位,唔好做集郵家長。我亦認同hold位係損人不利己的行為, ...
每個人把尺都唔同, 過到自己就算了.

lambeanmama 發表於 14-4-5 00:35
樓主,我是一新手媽媽,偶然路過,見到你在不同的帖文中的留言均可見到你理性,有條理和有教養的一面。實在 ...
真沒想過幾個月前的發言突然又浮上水面。現在那位家長已沒有冷嘲熱諷了,事情已過去了。而我決定讓囝囝讀聖保羅書院小學。

2ndsister  聖保羅同學仔...嘻嘻...  發表於 14-4-5 20:19

Bear999 發表於 14-4-5 01:17
樓主的做法完全正路,有時間請分享如何篩選學校。我自己做完research,想報的有20幾30間,但沒可能考得晒, ...
報30間真的太多了,報十多已足夠。個人會再小學分三類,第一類極心儀小學3-4間(從教學理念、品德教育、是否龍校等考慮),第二類是心儀小學,能入讀已很滿意,最後一類是喜歡的小學,可以入讀已滿足。各揀4-5間,這樣已足夠。認清自己的想法,有offer便可以好快下決定。建議要考慮埋地點 。

Bear999  謝謝!我會分三類,再重新思考!  發表於 14-4-5 23:52
‹ 上一主題|下一主題