用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有幾個offer的秘訣
樓主: greenshoot
go

有幾個offer的秘訣   [複製鏈接]

小克 發表於 13-12-8 07:51
報到之後,去埋toilet ,阿仔就由一位“阿姐“帶入去,一組5個細路仔,阿仔個組係3女2男;根據阿仔之後講, ...
唔知我有冇記錯係唔係28/9?28/9當天撞了好多小學面試。除咗陳守仁,高主教外,仲有St. Paul Boys ,啓基......好多都撞時間。

回覆:有幾個offer的秘訣

CheungTC 發表於 13-12-8 10:35
請教各位家長,小女是十月細女,正就讀維幼,老師說她沒有比同年的小孩差,為了將來考到一間好小一(直資/ ...
有家長會選擇讀小一時去考神校小一,我覺得呢個方法進可攻,退可守。比重讀幼稚園更好。但維幼和KV兩種教學方式完全不同,要想想小朋友是否適應?

CheungTC 發表於 13-12-8 10:35
請教各位家長,小女是十月細女,正就讀維幼,老師說她沒有比同年的小孩差,為了將來考到一間好小一(直資/ ...

你覺得K1課程是一個good indicator 嗎?  大部份k1 尤其是happy ones 都是玩多。
Repeat or not, 主動自信學術ok中英普皆能再加些luck都唔會死錯人。

回覆:CheungTC 的帖子

如只為考小一我覚得真係無必要!你 search 下 BK,細女都有好多成功例子的!

回覆 CheungTC 的帖子

細女不一定考得差,也見過很多例子,細仔細女也表現成熟考到心儀的學校. 當然,具體自己仔女的質素如何,真的要父母先知.
不過,我又覺得讀多一年(即使現在也能跟上程度)也好,理由如下:
1. 既然老師話細女不比同學差,跟到程度,那麼理論上如果讓她讀多一年,做超大女來考試,她應該會比同屆考生更成熟, 在面試上更有優勢( 優勢是講緊應試的心態/態度/行為表現之類, 不是講學術, 學術好睇父母怎樣栽培,不能一概而論)  
2. 我從不覺得小朋友需要太早入小學. 既然細仔細女有空間可以遲一年才入學, 幾好呀, 人生流流長呀.
3. 如果repeat是去不同幼稚園, 雖云學的都是差不多,但小朋友仲好細, 唔知乜叫repeat, 有新環境新朋友新老師,一樣開心. ( 當然家長要考慮小朋友是否容易適應新環境的問題)

引用:報到之後,去埋toilet+,阿仔就由一位“阿姐

原帖由 小克 於 13-12-08 發表
報到之後,去埋toilet ,阿仔就由一位“阿姐“帶入去,一組5個細路仔,阿仔個組係3女2男;根據阿仔之後講, ...
等了又等

小克 發表於 13-12-8 07:51
小克,點解停咗無再寫落去呢?

回覆 小克 的帖子

小克兄,我都好想繼續睇你嘅故事,但睇到這裡有些不明白:

(1) 以第一次面見而言,陳守仁是9月28/29日,而高主教則是10月12日

(2) 在另一個post "DBS second IN - 241#",你講過"...之前WKF, 陳守仁, Ramondi, SFA 全rejected..."

你是否有些事實和日子搞錯了?

NCSC9 發表於 13-12-23 15:29
回覆 小克 的帖子

小克兄,我都好想繼續睇你嘅故事,但睇到這裡有些不明白:
係喎!另外SFA好似即日交表知幾時見,而唔係寄信通知。

受到警告

引用:"如有雷同,實屬巧合;+及為遷就劇情會作出適

原帖由 小克 於 13-12-23 發表
"如有雷同,實屬巧合; 及為遷就劇情會作出適度修改"
唔係呀

引用:面對陳守仁同高主教面試撞時間,一間十点半

原帖由 小克 於 13-12-23 發表
面對陳守仁同高主教面試撞時間,一間十点半,一間十一点半,根本唔可能趕得切;同老婆分析後,決定放棄陳守 ...
同一個週末(12/10),RC,SFA,DBS是有機會撞到七彩,但唔會撞TSL。

回覆:bubuG 的帖子

成為私人劇院

反感

原來係咁,我估故事最後應該係小主人翁得到了幾個神校offer,再由主筆同大家分享"有幾個offer的秘訣"。 咁樣就會貼題,我終於明了!
‹ 上一主題|下一主題