用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有幾個offer的秘訣
樓主: greenshoot
go

有幾個offer的秘訣   [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+HappiMom+於+13-11-27+發表對

回覆:剛果公主 的帖子

呢D係小朋友主動同叻,咁自然發展我覺得係好事,但我指係嗰D要仔女上補習班,有小小夾硬個D呀。。

敢問大家, 自信, 主動, 樂觀, 後天可培養嗎 ?

引用:各家長有唔同方法,+自己覺得ok咪得羅

原帖由 mimics218 於 13-11-27 發表
各家長有唔同方法, 自己覺得ok咪得羅
Exactly。最緊要家長唔好後悔,尤其是人地可以入到自己心儀果間happy school. 點解我happy 咗3年都入唔到嘅,鬼咩,happy school 面試原來都係考學術行先。揀雞精班,都可以揀D輕鬆愉快,唔一定係死操難操嘅。

mimics218  同意  發表於 13-11-27 12:10

剛果公主 發表於 13-11-27 10:17
我絕對同意不要拔苗助長,但請看這case有如何:我表哥表嫂出身名校,但佢地唔鍾意催谷,小朋友都係讀有愛心 ...
對極,我張囝囝唔睇既書比朋友,因沒錢買大量既書,所以去圖書館借(多數佢自己揀),朋友問我囝依家睇乜,我影比佢睇,佢第一句就問我係咪怪獸家長。我對果d唔理三、七廿一催谷子女之父母極為反感,但亦覺得好多人會錯誤認為學術好=催谷,跳level。當然有人夾硬要子女學,但我響呢到見好多家長唔係。所以,我只希望有人分享既時候,最好唔好懷疑先,ok?

kwansara 發表於 13-11-27 10:44
Of course its possible, but given limited time and resource, 培養學術比較實際

回覆:剛果公主 的帖子

同我個女一樣,追新聞台rolling news bar !

回覆:MrBeast 的帖子

但自信,主動,樂觀好似對面試有利d!

夢遊仙境  可能係~但唔係絕對,因為我個女有自信、主動、樂觀,但結果都係WAITING~  發表於 13-11-27 15:23

kwansara 發表於 13-11-27 10:44

梗可以喇, 唔係點會有自我提升課程

kwansara 發表於 13-11-27 13:42
培養學術對自信,主動都有関系架,小朋友明白、識既話係會比較主動、舉手、大聲答,唔識、唔肯定的話,會比較唔敢舉手或發言。

kwansara  如果有自信, 小朋友遇到唔識嘅問題都可以答[唔好意思, 我唔識], 咁都好過唔答, 是嗎 ?  發表於 13-11-27 15:26

回覆:kwansara 的帖子

係好有利,可以話最重要
宜家間間都group interview ,小朋友唔夠主動或細膽怕羞,lee part已衰哂

我小朋友,係1:1考學術既學校(除左考除數果間 ),間間都可third in or 有offer,
但一去到要group interview ,就waiting or reject
我小朋友一去到密生地方或見到密生人要warm up 唉…………

kwansara 發表於 13-11-27 13:42
雖然係,但俗語云:江山易改,品性難移,和三歲定八十(strictly speaking, 應是6),train 學術會易好多,就算都冇小學賞識,至少個底好去到邊間小學都掂,到時再插小二三law, 仲有如學術好入到間普通小學點會冇自信ar, 有自信就自然變主動and hopefully 樂觀。

引用:係好有利,可以話最重要 宜家間間都group+i

原帖由 hknote 於 13-11-27 發表
係好有利,可以話最重要
宜家間間都group interview ,小朋友唔夠主動或細膽怕羞,lee part已衰哂
其實咁都好,性格特出,客易揾間適合學校俾佢

最近學校旅行問咗好多家長,發現大B和英普班同學係有明顯優勢!

回覆:hknote 的帖子

有邊間係1:1考學術的?好似係KTS, SPCC ,仲有無呀?因為我唔會面試後問女女太多關於面試嘅嘢,所以唔太清楚。

‹ 上一主題|下一主題